Διαβάσαμε: «Η μέρα που τα κραγιόνια τα παράτησαν»

Γράφει:
Διαβάσαμε: «Η μέρα που τα κραγιόνια τα παράτησαν»

 

Επιτυχία για ένα παιδικό βιβλίο είναι όταν εκτός από τα παιδιά στα οποία και απευθύνεται να καταφέρνει να ενθουσιάσει και τους μεγάλους!
Αυτό ακριβώς συνέβη και στο σπίτι μας, όταν πήραμε στα χέρια μας το βιβλίο «Η μέρα που τα κραγιόνια τα παράτησαν» του Drew Daywalt σε εικονογράφηση του Oliver Jeffers. Τα παιδιά έλειπαν στο σχολείο και είπα να ξεφυλλίσω μόνη μου για λίγο το καινούριο μας βιβλίο.


Δεν το ξεφύλλισα απλώς. Το διάβασα όλο. Κυρίως όμως το απόλαυσα σαν να ήμουν κι εγώ ένα μικρό παιδί και μου είχαν χαρίσει κάτι πολύτιμο!

 

«Η μέρα που τα κραγιόνια τα παράτησαν» είναι λοιπόν ένα πρωτότυπο βιβλίο. Και η πρωτοτυπία του οφείλεται στο ότι απλώς και μόνο είναι ένα απλό βιβλίο. Αυτό μόνο. Ένα απλό βιβλίο. Χωρίς να χάνει τη φρεσκάδα του και τη δροσιά του μέσα από την απλότητα του και δίνοντας ταυτόχρονα στα παιδιά ένα σωρό πράγματα. Από συναισθήματα, χρώματα, γέλιο και ύστερα από αυτό μιας εντελώς διαφορετική ματιά προς τα δικά τους χρώματα.

Ο Drew Daywalt έφτιαξε μια ιστορία άκρως διασκεδαστική αλλά ταυτόχρονα γραμμένη σε απλή καθημερινή γλώσσα και χωρίς να τσιγκουνευτεί καθόλου τα συναισθήματα.
Ο Oliver Jeffers γονάτισε για να έρθει στο ίδιο ύψος με τα παιδιά και παρέα με τους μικρούς του φίλους πήραν τα κραγιόνια τους και γέμισαν με ζωγραφιές τις σελίδες του βιβλίου. Ζωγραφιές απλές αλλά γεμάτες. Όπως ακριβώς ξέρουν να τις φτιάχνουν τα παιδιά. Και ο Oliver Jeffers.

Έτσι αυτή η ομάδα έφτιαξε ένα πραγματικά ξεχωριστό βιβλίο που στο σπίτι μας εξακολουθεί και πρωταγωνιστεί εδώ και μέρες. Πάντα έχει μια δουλειά να κάνει. Να διαβαστεί. Να ξεφυλλιστεί. Να αντιγραφούν οι ζωγραφιές του.
Ξέρετε γιατί; Γιατί νομίζω φτιάχτηκε με πολλή αγάπη προς τα παιδιά!

 kragionia3

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο: 
Τι γίνεται όταν κάποια μέρα ο Ντάνκαν ανοίγει την κασετίνα του για να πάρει τα κραγιόνια του και να ζωγραφίσει, αλλά αντί για τα κραγιόνια του βρίσκει ένα πακέτο γράμματα; Δώδεκα γράμματα για την ακρίβεια;
Δημιουργείται μία σύγχυση. Ο Ντάνκαν τα χάνει και δεν ξέρει τι να κάνει. Έτσι, αντί να ζωγραφίσει όπως λαχταρούσε, βρίσκεται να διαβάζει τα δώδεκα γράμματα. Δώδεκα, όσα και τα κραγιόνια του μέσα στο κουτί.
Το κάθε γράμμα έχει να πει και κάτι διαφορετικό. Το νόημα είναι όμως το ίδιο σε όλα τα γράμματα. Τα κραγιόνια έχουν φτάσει σε σημείο να τα βροντήξουν όλα κάτω.
Τα κραγιόνια τα παρατάνε!

Άλλο κραγιόνι γιατί είναι εξαντλημένο. Άλλο γιατί βρίσκεται στα πρόθυρα της τρέλας. Άλλο γιατί αναζητά την ταυτότητά του. Άλλο γιατί βρίσκεται ένα βήμα πριν από την κατάρρευση. Άλλο γιατί νιώθει άδειο. Άλλο γιατί είναι απλώς ευτυχισμένο. Άλλο γιατί χρειάζεται λίγη δράση. Άλλο γιατί χρειάζεται διακοπές. Και άλλο γιατί είναι γυμνό… και ντρέπεται τόσο μα τόσο πολύ γι αυτό.

Ύστερα από όλα αυτά, του Ντάνκαν δεν του αρκεί απλά να ζωγραφίζει με τα κραγιόνια του. Θέλει οπωσδήποτε τα χρώματα του να νιώθουν και ευτυχισμένα.
Δε θα αργήσει να βρει τη λύση. Όλα τα παιδιά εξάλλου βρίσκουν αμέσως λύσεις, σχεδόν για τα πάντα.
Κι αυτό που θα σκεφτεί ο Ντάνκαν θα κάνει όλα του τα κραγιόνια ευτυχισμένα.
Και όλα τότε θα είναι πιο εντάξει!

Το βιβλίο των Drew Daywalt και Oliver Jeffers «Η μέρα που τα κραγιόνια τα παράτησαν» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος και αξίζει μια θέση στα βιβλία σας!

 

 

 

Ελένη Βλάχου

Η Ελένη, όταν ήταν μικρή δεν ήξερε τι ήθελε να γίνει όταν θα μεγάλωνε. Έκανε το πέρασμά της από αρκετές δουλειές για να βρει το δρόμο της, αλλά καμιά δε την κέρδισε. Έτσι αποφάσισε να γίνει μητέρα. Κι έγινε μητέρα 3 παιδιών. Κατέληξε λοιπόν να εργάζεται στο σπίτι της στο ρόλο της νοικοκυράς, χωρίς ωράριο, χωρίς αποδοχές, χωρίς ασφάλιση χωρίς δικαίωμα για ρεπό.
Ακόμα ψάχνει να δει τι θα γίνει όταν με το καλό θα μεγαλώσει. Για ένα είναι σίγουρη: για τα ταξίδια που την πάνε τα βιβλία και οι λέξεις!

Top5
Bright Βιβλιοθήκη

 

Ένα κίτρινο φύλλο, μέσα από την

...

 

Επιτυχία για ένα παιδικό βιβλίο είναι

...

 

«Μέχρι τον ουρανό και πίσω και τρεις

...

Το «Πιο μεγάλο βιβλίο για τις

...

 

Ο Καπτανίκ, ο ήρωας του νέου βιβλίου του

...

Video of the day

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana