Διαβάσαμε: «Ο τόπος των μυστικών»

Γράφει:
Διαβάσαμε: «Ο τόπος των μυστικών»

 

Όταν λέμε έφηβες, λέμε ανεμελιά, γέλιο, όνειρα, σχέδια για το μέλλον. Καθώς και φιλίες, φιλίες που δημιουργούνται εύκολα ή δύσκολα αλλά οπωσδήποτε γίνονται ισχυροί δεσμοί και υπόσχονται να κρατήσουν για πάντα.
Τι γίνεται όμως όταν μια χούφτα έφηβες παρακάμπτουν τα όνειρα τους, τα σχέδια για το μέλλον τους και την ανεμελιά τους και αφήνουν τις φιλοδοξίες τους να ξεπεράσουν τα όρια του «φυσιολογικού» και να φυλακιστούν στα στενά, πολύ στενά, όρια της φιλίας που τις δένει;

 

Μια παρέα νεαρών κοριτσιών οικότροφες του ιδιωτικού σχολείου Σεντ Κίλντα μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο και μαζί με το δωμάτιο τα κοινά μαθήματα κι ένα σωρό μυστικά. Μυστικά που πρέπει να παραμείνουν μυστικά. Πάση θυσία. Και γι αυτό θα παλέψουν μέχρι το τέλος. Ακόμη κι όταν θα χρειαστεί μέρος των μυστικών τους να τα μοιραστούν με τις αντίζηλες τους στις οποίες και δεν έχουν καμιά εμπιστοσύνη.
Η φιλία και τα μυστικά της νύχτας θα τις φέρουν κοντά. Θα τις ορκίσουν να είναι πάντα μαζί ενωμένες, ενώ ταυτόχρονα θα αναγκάσουν τους εαυτούς τους να απαρνηθούν τις χαρές του έρωτα, της επαφής με το άλλο φύλλο και των συναισθημάτων που τους αναλογούν. Θα αφήσουν στίγματα στα κορμιά τους χάριν των μυστικών και των όρκων τους. Θα πουν ψέματα. Θα συγκαλύψουν η μία την άλλη. Θα σκοτώσουν για χάρη κάποιας άλλης. Θα μείνουν όμως ενωμένες σα γροθιά μέχρι το τέλος. Έτσι όπως ακριβώς όρισε ο όρκος τους μια νύχτα σε ένα ξέφωτο.

Ο αστυνόμος Στίβεν Μόραν όμως ψάχνει την ευκαιρία να μπει στο τμήμα των ανθρωποκτονιών και να αποδείξει την αξία του αφήνοντας οριστικά πίσω του τις βαρετές ανεξιχνίαστες υποθέσεις.
Την ευκαιρία, του τη φέρνει ένα πρωί στο αστυνομικό τμήμα μία από τις έφηβες. Η Χόλι Μακέι του δίνει μια παράξενη κάρτα που απεικονίζει έναν όμορφο νεαρό. Η κάρτα έχει παρθεί από τον περιβόητο τόπο των μυστικών, εκεί που κάθε ένα από τα κορίτσια έχει δικαίωμα να αφήσει ανώνυμα ένα μυστικό της. Τίποτα δε θα έμοιαζε παράξενο και ύποπτο αν αυτός ο νεαρός δεν είχε βρεθεί δολοφονημένος στην αυλή του σχολείου Κίλντα πριν από ένα χρόνο. Και η κάρτα έχει ένα ξεκάθαρο μήνυμα. «Ξέρω ποιος τον σκότωσε».

Φάρσα εφήβων που βαριούνται θανάσιμα ή αλήθεια; Όπως και να ‘χει η υπόθεση πρέπει να ερευνηθεί από την αρχή.

Η Αντουανέτ Κονγουέι είναι η αστυνόμος που είχε ασχοληθεί με την υπόθεση και πριν ένα χρόνο χωρίς ποτέ η υπόθεση να εξιχνιαστεί. Έστω να οδηγήσει κάπου.
Τώρα όμως η Κόνγουέι ζητά να δείξει στην ανδροκρατία του ανθρωποκτονιών ποια πραγματικά είναι και τι είναι ικανή να κάνει. Και ο Μόραν ζητά την ευκαιρία να μπει στο πιο ενδιαφέρον τμήμα της αστυνομίας.
Οι δυο τους δε δείχνουν να συμπαθούν ιδιαίτερα ο ένας τον άλλον. Ίσως όμως με λίγη προσπάθεια να κουμπώσουν τα κομμάτια τους. Και αυτό θα κάνουν.
Θα ενώσουν τις σκέψεις τους και τις διαφωνίες τους και θα τα πάρουν όλα ξανά από την αρχή. Ο ένας στο ρόλο του κακού μπάτσου και ο άλλος στο ρόλο του μπάτσου εξομολογητή. Θα παίξουν με τις λέξεις, θα πέσουν με δόξα μέσα στις παγίδες των εφήβων αλλά το στοίχημα είναι μεγάλο και για τους δυο τους.
Έχουν χρόνο στη διάθεση τους να βρουν ποιος σκότωσε τον Κρις Χάρπερ μέχρι να κλείσουν τα φώτα του Σεντ Κίλντα πριν απ’ τα μεσάνυχτα. Κάτι λιγότερο δηλαδή από 12 ώρες.

Είναι αρκετός ο χρόνος;

 


«Ο τόπος των μυστικών» ~  Tana French

μετάφραση: Βάσια Τζανακάρη

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο


 

Ελένη Βλάχου

Η Ελένη, όταν ήταν μικρή δεν ήξερε τι ήθελε να γίνει όταν θα μεγάλωνε. Έκανε το πέρασμά της από αρκετές δουλειές για να βρει το δρόμο της, αλλά καμιά δε την κέρδισε. Έτσι αποφάσισε να γίνει μητέρα. Κι έγινε μητέρα 3 παιδιών. Κατέληξε λοιπόν να εργάζεται στο σπίτι της στο ρόλο της νοικοκυράς, χωρίς ωράριο, χωρίς αποδοχές, χωρίς ασφάλιση χωρίς δικαίωμα για ρεπό.
Ακόμα ψάχνει να δει τι θα γίνει όταν με το καλό θα μεγαλώσει. Για ένα είναι σίγουρη: για τα ταξίδια που την πάνε τα βιβλία και οι λέξεις!

Top5
Bright Βιβλιοθήκη

 

Ένα κίτρινο φύλλο, μέσα από την

...

 

Επιτυχία για ένα παιδικό βιβλίο είναι

...

 

«Μέχρι τον ουρανό και πίσω και τρεις

...

Το «Πιο μεγάλο βιβλίο για τις

...

 

Ο Καπτανίκ, ο ήρωας του νέου βιβλίου του

...

Video of the day

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana