Δεν χρειάζονται πολλά οι άνθρωποι για να είναι ευτυχισμένοι. Μόνο ένα χαμόγελο - «Το κουτί του Σιλάν»

Γράφει:
Δεν χρειάζονται πολλά οι άνθρωποι για να είναι ευτυχισμένοι. Μόνο ένα χαμόγελο - «Το κουτί του Σιλάν»

 

Το «κουτί του Σιλάν» είναι ένα βιβλίο που μας συστήνει το μικρό Σιλάν ο οποίος έφτασε στη χώρα μας από έναν μακρινό τόπο όπου και γίνεται πόλεμος. 
Στη νέα του προσωρινή πατρίδα του αρέσει πολύ να ζωγραφίζει και χαίρεται πολύ που έχει πάντοτε χρώματα και χαρτιά διαθέσιμα γι αυτό το σκοπό. Όμως του αρέσει λίγο πιο πολύ να φτιάχνει μυστικά και να τα κρύβει μέσα σε ένα κουτί. Και εννοείται πως ποτέ δεν τα δείχνει σε κανέναν. 
Ώσπου μια μέρα που του ανακοινώνουν πως θα επιστρέψει στη χώρα του γιατί εκείνος ο κακός πόλεμος έλαβε τέλος.
Και τότε ο Σιλάν θα αφήσει το κουτί με τα μυστικά του στη χώρα που αφήνει πίσω του.
 
silancover
 
«Το κουτί του Σιλάν», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος, θα έλεγε κανείς πως γράφτηκε μέσα από την αθωότητα κάποιου παιδιού γιατί όλη η ιστορία είναι «φτιαγμένη» με τον τρόπο που λειτουργούν τα παιδιά τα οποία και έχουν την ικανότητα να σκέφτονται και να πράττουν μόνο με τη δύναμη της καρδιάς. Κι αυτό από μόνο του κάνει αυτό το βιβλίο  σπουδαίο και ιδιαίτερο.
Ο Σιλάν δε μπορεί να μιλήσει ελληνικά αυτό όμως δεν του απαγορεύει να παίξει, να ζωγραφίσει, να έχει φίλους και να παίρνει αγάπη από τους συμμαθητές του. Έτσι αυτός ο μικρός πρόσφυγας μας μαθαίνει πως δεν χρειάζονται πολλά οι άνθρωποι για να είναι ευτυχισμένοι. Μόνο ένα χαμόγελο. Ίσως και κάτι χάρτινο.
Γιατί ο Σιλάν έχει μάθει να γελά! Και έχει βάλει σκοπό να το μάθει και σε εμάς!
 
Δε θα μπορούσε η Άλκηστη Χαλικιά να μιλήσει στα παιδιά για το μικρό προσφυγόπουλο και ένα σωρό ορισμούς που συνδέονται με ένα τέτοιο παιδί όπως το συσσίτιο, με πιο όμορφα και ζεστά λόγια. Κατευθείαν από την καρδιά ενός μικρού παιδιού. Και η Ντανιέλα Σταματιάδη δε θα μπορούσε να μας «γνωρίσει» καλύτερα το Σιλάν, τις ζωγραφιές του και τους φίλους του μέσα από τις δικές της μπογιές. 
 
Τα παιδιά τόλμησαν και έμαθαν το μυστικό του Σιλάν!
Εμείς οι μεγάλοι; Θα τολμήσουμε; 

Μιλήσαμε με την Άλκηστη Χαλικιά για «Το Κουτί του Σιλάν».
 
Chalikia
 
- Το κουτί του Σιλάν είναι ένα βιβλίο στο οποίο πρωταγωνιστεί ένα προσφυγόπουλο. 
Ποια ήταν η αφορμή για να γραφτεί ένα τέτοιο ιδιαίτερο βιβλίο;
 
H τεράστια σε χρόνο, πόνο και αριθμούς, προσφυγική κρίση που βιώνουμε είναι λόγος για να γραφτούν πολλά βιβλία, νομίζω... Στην αρχή τη βίωσα ως θλίψη για όσους χάνονταν στις θάλασσες μας κι έπειτα, έγινε έγνοια για το τι θα απογίνουν αυτοί που σώθηκαν. Και πρώτα, τα παιδιά. Με γεμίζει αισιοδοξία να βλέπω ότι, παρά τα δύσκολα που έχουν ζήσει στον πόλεμο κι όσα αντιμετωπίζουν στους καταυλισμούς, είναι πάντα παιδιά που θέλουν να κλωτσήσουν μια μπάλα και να ανέβουν σε ένα ποδήλατο. Με μια τσάντα στο χέρι και μια θέση στο θρανίο γίνονται πάλι μαθητές που μπορούν να ονειρεύονται. Κάπου ανάμεσά τους, υπάρχει κι ο Σιλάν.   
 
 
- Στο βιβλίο, τα παιδιά της τάξης του Σιλάν, τον αντιμετωπίζουν απλώς σαν ένα παιδί χωρίς κανέναν φόβο ή καμία ιδέα ρατσισμού. Προσπαθούν να παίξουν και να συνεννοηθούν μαζί του παρόλο που δε μιλάνε την ίδια γλώσσα. Συμβαίνει αυτό στην πραγματικότητα; Κρατάνε τα παιδιά τα χέρια τους τόσο ανοιχτά για να υποδεχτούν το λίγο «διαφορετικό»; 
 
Τα παιδιά νοιάζονται πιστεύω, κυρίως για τη συμπεριφορά των άλλων παιδιών κι όχι για το χρώμα, την καταγωγή ή τη γλώσσα. Κανένας δεν θέλει να παίξει με κάποιο παιδί που φέρεται άγρια ή άσχημα. Αυτό είναι το δικό τους κριτήριο. Ένα παιδί που είναι θετικό και δεν τα ενοχλεί με κάποιο τρόπο, αργά ή γρήγορα θα βρει φίλους. Φυσικά, η συμβολή του εκπαιδευτικού είναι καθοριστική σε αυτό και μπορεί να αμβλύνει ακόμη και τις διαφορετικές στάσεις που φέρνουν τα παιδιά από την οικογένειά τους. Έχουμε δει να εντάσσονται στην ομάδα μιας τάξης παιδιά με πολύ πιο δύσκολες περιπτώσεις από τον Σιλάν. 
 
- Ο Σιλάν παρ’ όλες τις αντίξοες συνθήκες που είναι αναγκασμένος να ζήσει φυλάει λίγη από τη μαγεία και την αθωότητα της παιδικής του ηλικίας μέσα σε ένα κουτί. 
Θέλω να πιστεύω πως μοιάζει λίγο ελπιδοφόρο αυτό για τον κόσμο μας. Εσείς;
 
Τα παιδιά έχουν εκπληκτικές άμυνες σε ό,τι τα πονάει. Είναι ελπιδοφόρα η ύπαρξη τους και μόνο στον κόσμο, για ό,τι ωραίο φέρνουν στη ζωή μας. Αν αυτό ακούγεται κάπως κοινότοπο, να θυμίσω ότι ζούμε σε μια χώρα που ο πληθυσμός των παιδιών συρρικνώνεται διαρκώς. Δεν ξέρω αν γενικά ο κόσμος μας γίνεται καλύτερος ή χειρότερος μέσα στο χρόνο, σίγουρα αλλάζει και απαιτεί να προσαρμοζόμαστε, κάτι που τα παιδιά καταφέρνουν καλύτερα από 'μας.  Ο Σιλάν προσαρμόστηκε στη νέα συνθήκη, δεν την πολέμησε. Πάει σχολείο και προσπαθεί να κερδίσει ό,τι μπορεί από τη νέα του πατρίδα. Έχει τις ευαισθησίες του καλά κρυμμένες στο κουτί, αλλά τουλάχιστον υπάρχουν, είναι εκεί, δεν χάθηκαν στη δίνη του πολέμου ή στο δύσκολο ταξίδι. Με λίγη προσπάθεια από εμάς, θα συνεχίσουν να είναι εκεί, για να γίνει ο Σιλάν μεγαλώνοντας ένας θετικός άνθρωπος.  
 
- Έχετε καταφέρει μέσα από αυτό το παιδικό βιβλίο να γεννήσετε ποικίλα συναισθήματα στα παιδιά. Ακόμη και να ξυπνήσετε διάφορα συναισθήματα στους μεγάλους.
Τι έχετε να πείτε γι αυτό;
 
Με χαροποιεί αυτό που λέτε. Τα λογοτεχνικά βιβλία άλλωστε δεν έχουν ηλικία (τα εκπαιδευτικά έχουν), απευθύνονται σε όσους θέλουν να τα διαβάσουν. Για μένα ένα καλό βιβλίο είναι αυτό που, όταν το αφήνουμε από το χέρι μας έχει κάνει κάποια ζημιά στο τακτοποιημένο εσωτερικό μας, έχει σπάσει κανένα γυαλικό από τα γέλια, έχει ποτίσει το λουλούδι στο βάζο της ευαισθησίας μας, έχει ανοίξει κάποιο νέο παράθυρο στον τοίχο του μυαλού μας (ακόμη και στον τοίχο του fb!) 
 
- Αν αφήναμε τα παιδιά να κλείσουν εκείνα που ξεχωρίζει η ψυχή τους μέσα σε ένα τέτοιο κουτί… τι νομίζετε πως θα έβαζαν μέσα και τι θα συνέβαινε τότε;
 
Θα πρότεινα να το δοκιμάσουμε και να δούμε! Είναι σημαντικό το κουτί να είναι μικρό (μικρότερο από κουτί παπουτσιών) για να μη γεμίσει παιχνίδια και tablet,  αλλά για να χωρέσει τα πιο μικρά και σημαντικά. Ένα κουτί παιδιού που έχω δει, είχε μέσα μια ζωγραφιά από φίλη της, κάρτες από  γενέθλια, ένα κοχύλι, κάποια μικροπραγματάκια που της είναι σημαντικά για λόγους που μόνο εκείνη γνωρίζει. Αυτή η διαδικασία συλλογής αυτών που είναι αναντικατάστατα είναι σημαντική για όλους μας. Μπορεί κι εμείς ακόμη, οι ενήλικοι, να εκπλαγούμε από το ποια πράγματα τελικά θα κρατούσαμε ως φυλαχτά για να χτίσουμε μια νέα ζωή.
 
Και μια ερώτηση που την έκαναν παιδιά: «Έχετε δει ποτέ από κοντά το Σιλάν; Αν ναι, πώς ήταν; είχε μαζί του και το κουτί του;»
 
Έχω δει παιδιά σαν τον Σιλάν, με μεγάλα χαμόγελα κι έξυπνα μάτια. Τον Σιλάν το συνάντησα στα παιχνίδια του μυαλού μου κι ήταν ένα παιδί γλυκό με ένα κόκκινο κουτί σαν αυτό του βιβλίου!!
 
 
 
«Το κουτί του Σιλάν»  θα βρίσκεται στο παιδικό τμήμα του βιβλιοπωλείου  ΙΑΝΟΣ το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου στις 13:00. 
Η Άλκηστη Χαλικιά θα σας παρουσιάσει το Σιλάν και τα μυστικά του κουτιού του.
Ελάτε να τα γνωρίσετε κι εσείς! 
 
01 Silan Ianos 09

 

Ελένη Βλάχου

Η Ελένη, όταν ήταν μικρή δεν ήξερε τι ήθελε να γίνει όταν θα μεγάλωνε. Έκανε το πέρασμά της από αρκετές δουλειές για να βρει το δρόμο της, αλλά καμιά δε την κέρδισε. Έτσι αποφάσισε να γίνει μητέρα. Κι έγινε μητέρα 3 παιδιών. Κατέληξε λοιπόν να εργάζεται στο σπίτι της στο ρόλο της νοικοκυράς, χωρίς ωράριο, χωρίς αποδοχές, χωρίς ασφάλιση χωρίς δικαίωμα για ρεπό.
Ακόμα ψάχνει να δει τι θα γίνει όταν με το καλό θα μεγαλώσει. Για ένα είναι σίγουρη: για τα ταξίδια που την πάνε τα βιβλία και οι λέξεις!

Top5
Bright Βιβλιοθήκη

 

Ένα κίτρινο φύλλο, μέσα από την

...

 

Επιτυχία για ένα παιδικό βιβλίο είναι

...

 

«Μέχρι τον ουρανό και πίσω και τρεις

...

Το «Πιο μεγάλο βιβλίο για τις

...

 

Ο Καπτανίκ, ο ήρωας του νέου βιβλίου του

...

Video of the day

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana