Άγγελος Αγγέλου – Έμη Σίνη: «Τα παιδιά δεν μπαίνουν σε κώδικες»

Άγγελος Αγγέλου – Έμη Σίνη: «Τα παιδιά δεν μπαίνουν σε κώδικες»

 

Αν κάνετε μια βόλτα στα παιδικά τμήματα των βιβλιοπωλείων, θα δείτε ότι κυκλοφορούν πολλά αλφαβητάρια. Κάποια είναι πολύ όμορφα, κάποια πολύ καλογραμμένα, κάποια πολύ χρηστικά και κάποια κάπως απλοϊκά. Κανένα όμως δεν είναι σαν το «Ένα αλφάβητο ταξίδι» του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη, από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

 

Το μικρό αυτό βιβλίο είναι μοναδικό μέσα στην απλότητά του. Διαλέγοντας μόνο μία λέξη για κάθε ένα από τα 24 γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου, το βραβευμένο συγγραφικό δίδυμο παίρνει τα παιδιά από το χέρι και τα συνοδεύει σε ένα ταξίδι στο γύρο του κόσμου και πάλι πίσω. «Αα, για το αερόστατο που θα μας ταξιδέψει μακριά». Ένα ταξίδι γεμάτο εξερευνήσεις, απρόοπτα, φανταστικές περιπέτειες, κρυμμένους θησαυρούς και αναπάντεχη βοήθεια. «Ήη, για το ηφαίστειο που μπορεί να ξυπνήσουμε». 

alfavitario1 

Στο «Ένα αλφάβητο ταξίδι» η μαγεία κρύβεται στις λέξεις που λείπουν. Η φαντασία των παιδιών, που θέλει έναν μόνο μικρό σπόρο για να ανθίσει, θα συμπληρώσει και θα εμπλουτίσει το ταξίδι. «Ππ, για τα περίεργα πλάσματα που θα μας κλείσουν το δρόμο».

Η εικονογράφηση του Κώστα Θεοχάρη είναι καθαρή, ολοζώντανη, έχει μια αίσθηση vintage και δεν χορταίνεις να την κοιτάζεις. Είναι εντυπωσιακό το πόσο καλά στέκεται μόνη της και λέει την ιστορία χωρίς το κείμενο, όπως και το ίδιο το κείμενο θα στεκόταν χωρίς εικονογράφηση. Αυτή η ευτυχής συγκυρία, να είναι δηλαδή και οι δύο καλλιτεχνικές πλευρές που θα συνεργαστούν για ένα παιδικό βιβλίο, συγγραφείς και εικονογράφος, σε τόσο υψηλό επίπεδο, κάνει το αποτέλεσμα τόσο συναρπαστικό.

Πρόκειται για μια πολύ καλαίσθητη έκδοση από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος κι ένα πολύτιμο βιβλίο για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, που θα ξεκινήσουν μέσα από τα γράμματα της αλφαβήτας το πιο μαγευτικό ταξίδι της ζωής τους.

Το βιβλίο του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη δεν έχει μόνο ως στόχο να μάθει στα παιδιά την αλφαβήτα και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό. Γιατί δεν με νοιάζει να μάθει το παιδί μου την αλφαβήτα από την ηλικία των 3 ή 4 χρονών. Με νοιάζει όμως να μάθει να ταξιδεύει με τις λέξεις, χωρίς καν να κουνηθεί από τον καναπέ. Με νοιάζει να μυηθεί στον ήχο της ποίησης, που μπορεί να είναι τόσο απλή όσο ένα αλφαβητάρι.

Το «Ένα αλφάβητο ταξίδι» διαβάζεται σαν ποίημα. Η συμπύκνωση και η αφαιρετικότητά του δείχνουν για άλλη μια φορά πως δεν χρειάζεται να πούμε πολλά στα παιδιά για να τους κεντρίσουμε το ενδιαφέρον. Αρκεί αυτά που θα τους πούμε να είναι λογοτεχνία.


O Άγγελος Αγγέλου και η Έμη Σίνη έχουν γράψει δεκάδες θεατρικά έργα, κείμενα και βιβλία για παιδιά, ξεκινώντας την πορεία τους από το 2005. Το 2007 κερδίζουν το Α΄ Βραβείο στο διαγωνισμό Κρατικών Βραβείων Συγγραφής Θεατρικού Έργου για Παιδιά, ενώ το 2008 και το 2009 γράφουν και σκηνοθετούν τις μουσικοθεατρικές ραδιοφωνικές σειρές «Τα Χριστούγεννα του μικρού Κοπέρνικου» και «Ο μικρός Κοπέρνικος και οι 7 άθλοι» που εκπέμπονται καθημερινά από τη συχνότητα του Δεύτερου Προγράμματος και κερδίζουν την αγάπη των μικρών ακροατών σε όλη την Ελλάδα. Το 2009 κυκλοφορεί ο δίσκος τους «Ο Κόσμος Ανάποδα», με τραγούδια για παιδιά που ερμηνεύει ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Σπύρος Σακκάς, η Δανάη Παναγιωτοπούλου κ.α. Την ίδια χρονιά ιδρύουν την καλλιτεχνική ομάδα Κοπέρνικος (www.kopernikos.gr) που αποτελείται από ηθοποιούς, τραγουδιστές, μουσικούς σκηνογράφους και εικονογράφους και που έχει σαν στόχο τη δημιουργία πρωτότυπων και ποιοτικών παραστάσεων για παιδιά κάθε ηλικίας. Παραστάσεις τους έχουν ανέβει στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (Ελληνικός Κόσμος) και σε άλλα θέατρα της Αθήνας, αλλά και της επαρχίας. Το βιβλίο τους «Πώς να κάνετε έναν ελέφαντα να χορέψει» απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου 2015 και το «Ένα αλφάβητο ταξίδι» απέσπασε το βραβείο White Ravens 2016.18406298 120332000673762127 1463869131 o

Μιλήσαμε μαζί τους για τη συγγραφή, το παιδικό θέατρο και τη βράβευσή τους για το «Ένα αλφάβητο ταξίδι».

 

Οι σπουδές και των δυο σας είναι σε τελείως άλλες κατευθύνσεις. Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με το παιδικό βιβλίο και το θέατρο για παιδιά;

Όντας μηχανικοί, μας γεννήθηκε, υποσυνείδητα μάλλον, η ανάγκη για δημιουργία σε ένα πιο ελεύθερο περιβάλλον, χωρίς κανόνες, ΓΟΚ και μαθηματικούς τύπους. Έτσι ανακαλύψαμε τον κόσμο του παιδιού, στον οποίο βρήκε έδαφος η φαντασία μας και έγινε αχαλίνωτη! Το 2005, λοιπόν, αρχίσαμε να γράφουμε τραγούδια για παιδιά, ενώ το 2008 κυκλοφόρησε ο πρώτος μας παιδικός δίσκος, «Ο κόσμος ανάποδα». Τότε μας δημιουργήθηκε η ανάγκη να συνδέσουμε όλους τους ήρωες των τραγουδιών μας σε μια ιστορία, και κάπως έτσι προέκυψε το πρώτο μας θεατρικό κείμενο, το «Ένα ανάποδο ταξίδι». Κι αυτό το ταξίδι ήταν μονόδρομος! Η ενασχόλησή μας με τα παιδιά έγινε πιο εντατική, ώσπου ιδρύσαμε την ομάδα Κοπέρνικος, με την οποία δραστηριοποιούμαστε μέχρι σήμερα.

Πώς δημιουργούνται τα βιβλία και τα έργα σας; Γράφετε μαζί;

Ναι, πρόκειται για μια καθαρά συλλογική εργασία. Συνήθως η ιδέα προκύπτει μετά από συζήτηση και στη συνέχεια ο ένας από τους δυο μας αναλαμβάνει τη λεγόμενη «πρώτη γραφή». Ακολουθούν οι επόμενες γραφές, όπου το κείμενο «ζαλίζεται» αλλάζοντας συνεχώς χέρια διαδοχικά, μέχρι να έρθει τελικά να «δέσει» και να φτάσει σε ένα επίπεδο όπου –από κοινού– αποφασίζουμε ότι είναι έτοιμο προς έκδοση.

Ποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά έχει το παιδικό κοινό;

Τα παιδιά δεν μπαίνουν σε κώδικες. Δεν έχουν προλάβει να τους μάθουν. Καθετί που βιώνουν είναι γι’ αυτά πραγματικότητα. Γι’ αυτό τα όρια ανάμεσα στο παραμύθι και στην αλήθεια είναι ασαφή. Συχνά σε ρωτούν αν όντως υπάρχει ο κακός ο λύκος, και όταν τους λες: «Κοίτα, αυτός ο κύριος έγραψε την ιστορία που σ’ αρέσει», στην αρχή συγχύζονται γιατί πιστεύουν πως οι ιστορίες είναι αυθύπαρκτες. Αντίστοιχα, στο θέατρο, ότι οι ήρωες του έργου ζουν πραγματικά αυτά που τους τυχαίνουν στη σκηνή. Αυτό που επιλέγουν, όμως, τα παιδιά είναι αν θα συμμετέχουν σ’ αυτό που συμβαίνει μπροστά τους ή όχι. Και αυτό είναι το στοίχημα. Και δεν είναι εύκολο να κερδηθεί.

Κυκλοφορούν πολλά «αλφαβητάρια» για παιδιά. Τι σας έκανε να γράψετε κι εσείς ένα;

Μας άρεσε η ιδέα να περιγράψουμε, μέσα από τα 24 γράμματα της αλφαβήτας, ένα υπέροχο και άκρως φανταστικό ταξίδι, από αυτά που μόνο τα μυαλά των παιδιών μπορούν να επινοήσουν. Άλλωστε τα γράμματα φτιάχνουν λέξεις και οι λέξεις ενεργοποιούν τη φαντασία και μας ταξιδεύουν. Έτσι φτιάξαμε ένα βιβλίο που περιστρέφεται γύρω από την έννοια του «ταξιδιού». Ταξίδι στο χώρο, ταξίδι στο χρόνο, ταξίδι ως εξέλιξη του ίδιου μας του εαυτού. Προσπαθήσαμε να είμαστε απλοί και λειτουργήσαμε αφαιρετικά, δίνοντας μόνο μία λέξη για κάθε γράμμα, ελπίζοντας πως το χώρο που αφήσαμε κενό θα τον γεμίσουν οι μικροί και μεγάλοι αναγνώστες με τη δική τους φαντασία.

Το «Ένα αλφάβητο ταξίδι» απέσπασε πρόσφατα το βραβείο White Ravens 2016. Τι σημαίνει αυτή η βράβευση για σας;

Πάρα πολλά. Ειδικά όταν η βράβευση έρχεται από τόσο μακριά, από ανθρώπους που δεν σε γνωρίζουν και που ειδικεύονται τόσο πολύ στο βιβλίο για παιδιά, σε χαροποιεί και σε ενεργοποιεί, να γράψεις περισσότερο, να πας ένα βήμα παραπάνω. Είναι ένα σημάδι, ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη, που σου λέει: «Συνέχισε, καλά το πας!». Η λίστα White Ravens είναι η πιο έγκυρη λίστα παγκοσμίως και κάθε χρόνο λαμβάνει πάνω από 40.000 βιβλία, για να επιλεγούν και να ενταχτούν τελικά στους καταλόγους της τα 200 καλύτερα. Στην Ελλάδα του σήμερα, βέβαια, όπου η έννοια της αναγνώρισης και της βράβευσης έχουν υποτιμηθεί τόσες φορές από τους δημόσιους θεσμούς, τα αποτελέσματα και η απήχηση ενός τέτοιου συμβάντος είναι αμφισβητήσιμα...

 

 

 

Μυρτώ Αθανασοπούλου

Η Μυρτώ Αθανασοπούλου δεν ξέρει να απαντήσει στην ερώτηση "τι δουλειά κάνεις;". Σπούδασε Θεατρολογία και Μετάφραση και για χρόνια δουλεύει ως επιμελήτρια κειμένων. Της αρέσουν τα βιβλία, τα γλυκά, το κέντρο της πόλης, τα δέντρα και η θάλασσα. Έχει μια μικρή κόρη και θέλει να την κάνει συνέχεια να γελάει.

Top5
Bright Βιβλιοθήκη

 

Ένα κίτρινο φύλλο, μέσα από την

...

Το «Πιο μεγάλο βιβλίο για τις

...

 

Επιτυχία για ένα παιδικό βιβλίο είναι

...

 

Το «Μυστικό ταξίδι μου... χωρίς

...

 

«Μέχρι τον ουρανό και πίσω και τρεις

...

Video of the day

  • Becky G, Natti Natasha - Sin Pijama

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana