(5 ψήφοι)

Πρώτη εκδρομή και παντοτινή | της Λένας Φίλη (#SoundDrops)

Γράφει:
Πρώτη εκδρομή και παντοτινή | της Λένας Φίλη (#SoundDrops)

Μας είχαν προειδοποίησει. Το είχαν δρομολογήσει και καλό θα ήταν να προετοιμαστούμε. Να προετοιμαστούμε ψυχολογικά. Ήταν αναπόφευκτο να συμβεί κάποια στιγμή. Αυτή η στιγμή θα πλησίαζε νομοτελειακά. Άλλο όμως το να το λέμε μεταξύ σοβαρού και αστείου, λες και μιλούσαμε για κάποιους άλλους και όχι για εμάς. Και άλλο να μας ανακοινώνεται ένα κατά τα άλλα συνηθισμένο πρωινό ότι έφτασε η ώρα.

Έξι χρόνια είχαμε τον φαινομενικά πλήρη έλεγχο στα πάντα. Πώς να δεχτούμε ότι για πρώτη φορά δεν θα είχαμε πια αυτό το προνόμιο, δεν θα ήμασταν σε θέση να ελέγξουμε την κάθε λεπτομέρεια; Ή πώς να συνειδητοποιήσουμε ότι στην πραγματικότητα δεν είχαμε κανένα έλεγχο μέχρι τώρα;

Θα μπαίναμε σε αγεωγράφητα μονοπάτια. Αντίο ψευδαίσθηση του πλήρους ελέγχου. Καλωσόρισες ανασφάλεια.

Κοιταχτήκαμε. Όχι. Είναι νωρίς.
Μα δε λείπει η ωριμότητα. Δεν υπάρχει λόγος να καθυστερήσει. Είπαμε, η νομοτέλεια επιβάλλει να συμβεί είτε τώρα είτε αργότερα.


Η Πρώτη Τους σχολική εκδρομή ήταν έτοιμη να συμβεί. Ήταν ανάγκη; Ποιοι σατανικοί εγκέφαλοι σκαρφίζονται τέτοιου είδους βασανιστήρια στους γονείς; Ποιος αποφασίζει ότι τα παιδιά μας «καλό θα είναι να παίρνουν μέρος στις εκδρομές»; Τους είπε κανείς ότι τα δικά μου παιδιά δεν είναι αρκετά ανεξάρτητα; Εννοείται πως είναι! Σας το ορκίζομαι... για τους γονείς τους όμως δεν βάζω και το χέρι μου στη φωτιά.

«Θα πάνε» αποφασίζω, γιατί πάνω από τις δικές μου ανασφάλειες και τους φόβους, βάζω όλες εκείνες τις χαρούμενες και όμορφες εμπειρίες που έχουν αρχίσει και εντυπώνονται στη μνήμη τους ακριβώς στην ηλικία που είναι τώρα. Θέλω στο μέλλον να ανασύρουν χαρούμενες εμπειρίες γεμάτες από γέλια, όπως κάνω και εγώ όταν θυμάμαι τις σχολικές μου εκδρομές.

Δεν είναι μια απόφαση που λαμβάνεται με ελαφρά την καρδιά. Σκέψεις ότι μια χαρά θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε το λεωφορείο με το αυτοκίνητο μας, ότι τα λεωφορεία διαθέτουν τεράστια πορτμπαγκάζ, ιδανικά για λαθρεπιβάτες, ότι θα τα παρακολουθήσουμε από μακριά με καμπαρτίνα και γυαλιά ηλίου, δίνουν και παίρνουν. Διασκεδάζουμε με το χιούμορ τις φοβίες μας και ξεροκαταπίνουμε εκείνον τον κόμπο που έχει σταθεί στο λαιμό.

Και αν συμβεί κάτι; Αν φρενάρει το λεωφορείο απότομα; Αν γλιστρήσουν στα σκαλοπάτια; Αν ζαλιστούν; Αν κάνουν εμετό; Αν θέλουν να πάνε τουαλέτα; Αν ξεχάσουν να πλύνουν τα χέρια μετά την τουαλέτα; Αν αφαιρεθούν και απομακρυνθούν από τη δασκάλα; Αν πεινάσουν; Αν ξεχάσουν κάπου το μπουφάν και κρυώνουν; Αν τους χυθεί το νερό και διψάσουν; Αν τους πιαστεί το κορδονάκι του μπουφάν στην προεξοχή του καθίσματος; Αν στενοχωρηθούν που ... φεύγουν μακριά μας; Αν.. Αν ... Αν είχα καρούλια θα ήμουν τρόλει άραγε;

«Τίποτα δεν θα συμβεί. Τίποτα δεν θα συμβεί. Τίποτα δεν θα συμβεί.»

Τα λεωφορεία αναχωρούν και το κασετοφωνάκι του μυαλού παίζει την ίδια ατάκα.
Βέβαια το παίζω άνετη και όμορφη κατά την απουσία τους. Ο δε μπαμπάς κυκλοφορεί ολίγον σαν χαμένος. Λίγες ώρες είναι καλέ, μα πώς κάνουμε έτσι τέλος πάντων; Η εκδρομή τελειώνει. Εκείνα επιστρέφουν ασφαλή, σώα και αρτιμελή, τρελαμένα από χαρά, από εικόνες, από συναισθήματα, φορτωμένα από πολύτιμες αναμνήσεις.


Τίποτα δεν έχει συμβεί. Ή μαλλον αυτό που έχει συμβεί τελικά είναι ότι τα παιδιά πέρασαν στην επόμενη πίστα της ανεξαρτητοποίησης τους. Επισφραγίστηκε αυτό που ξέραμε κατά βάθος, ότι τα παιδιά μας είναι ώριμα και υπεύθυνα. Εφόσον τα έχουμε μεγαλώσει με όρια, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα είναι συνετά και υπεύθυνα. Εφόσον τους συμπεριφερόμαστε εμείς με υπευθυνότητα, έχουν μάθει και αυτά να είναι υπεύθυνα και μπορούμε να τα εμπιστευόμαστε σε κάθε νέο, μικρό μεγάλο βήμα της ζωής τους που θα κάνουν στο εξής μακριά από τη γονική σκέπη.

Ίσως αυτό να μας είναι τελικά και λίγο δυσάρεστο, γιατί μας αφήνει με ένα αίσθημα κενού, αλλά είπαμε... η νομοτέλεια είναι αδυσώπητη.

Ευτυχώς. Για το καλό των παιδιών.

 

{youtube}CjLHQH71vFQ|650|340{/youtube}

 

 


 

Διαβάστε επίσης:

Υπερπροστασία και άλλα ψέματα


 

 

*Αν θέλετε να μοιραστείτε κι εσείς εικόνες από την καθημερινότητά σας επικοινωνήστε μαζί μας.

 

BrightStarsNote : Τα σχόλια σας είναι σημαντικά για εμάς. Ο χώρος κάτω από την ανάρτηση προσφέρεται γι' αυτό το σκοπό. Αλλά για όσους προτιμούν να αφήσουν ένα πιο προσωπικό σχόλιο ή μια ερώτηση, μπορούν να το στείλουν εδώ.

 

 

 

Απαγορεύεται ρητά η εν όλω ή εν μέρει αντιγραφή, αναπαραγωγή, δημοσίευση, διασκευή και χρήση σε παράγωγο έργο, μετάφραση και εν γένει κάθε είδους χρήση των Κειμένων, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια της ιδιοκτήτριας της Ιστοσελίδας. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος

Λένα Φίλη

H Λένα Φίλη γεννήθηκε στη χώρα του αμερικανικού ονείρου και επέστρεψε με τους γονείς της στη χώρα του ελληνικού μύθου. Από μικρή απέκτησε μια σχέση αγάπης με τις θετικές επιστήμες αλλά ερωτεύτηκε τις θεωρητικές. Αμφιταλαντεύτηκε ανάμεσα τους, ώσπου ακολουθώντας τις επιταγές της ελληνικής κοινωνίας κόσμησε τον τοίχο του σπιτιού της με ένα δίπλωμα αξιοζήλευτο, που σαν καλός σύζυγος της απέφερε μεν τα ως προς το ζην, αλλά δεν της πρόσφερε τον έρωτα που ελάχιστοι τυχεροί βιώνουν μέσα από τη δουλειά τους. Στα δεύτερα άντα της αποφάσισε να αναζητήσει ξανά το χαμένο πάθος και ας μην συνοδεύεται από κορνιζαρισμένο πτυχίο στον τοίχο.

Top5
Sound Drops

Καλοκαίρι κάπου εκεί στα άγρια νιάτα μου και στα άγρια

...

Μην κρατάς κακίες. Είναι ανώφελο!

Μην

...

Βγήκε βιαστικά από το σπίτι μετά το τηλεφώνημα και η

...

Έχει χαρακτηριστεί ως το τελειότερο pop τραγούδι όλων

...

Πράξη 1η: Παρκάρεις, ανηφορίζεις στους Βράχους,

...

Video of the day

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana