Ιστορίες οικονομικής ζάλης

Ιστορίες οικονομικής ζάλης

Νομίζεις πως έχεις τα πάντα καλά οργανωμένα στο οικονομικά σου. Ενεργείς με προσοχή και οργάνωση έχεις υπολογίσει τα πάντα (ή τουλάχιστον έτσι νομίζεις) κι έχεις μέχρι και φακελάκια όπου στην αρχή του κάθε μήνα τοποθετείς χρήματα για όλα τα έξοδα που σχετίζονται με το σπιτικό σου.... Αμ δε...

Γιατί ζεις στην εποχή του μνημονίου, όπου κάτι οι φόροι, κάτι οι μειώσεις μισθών κάτι οι αυξήσεις διαφόρων προϊόντων και τα δεδομένα του οικογενειακού οικονομικού προϋπολογισμού αλλάζουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς σε βαθμό που δεν ξέρεις καν τι ισχύει από τη μια στιγμή στην άλλη. Και τα δεδομένα αυτά δεν απαιτούν απλή σύνεση αλλά μια εξ αρχής οργάνωση των οικονομικών του σπιτιού.

Κι αφού μια ψυχή που είναι να βγει ας βγει, το παίρνεις απόφαση και με έναν καφέ στο χέρι κι ένα μάτσο αποδείξεις- γιατί κάπου πρέπει να έχεις και τα δεδομένα των εξόδων – ανοίγεις ένα πρόγραμμα excel και με ύφος έμπειρου λογιστή ετοιμάζεσαι να φτιάξεις προϋπολογισμό και ισολογισμό της δικής σου επιχείρησης, του σπιτιού σου στην προκειμένη περίπτωση.

Αρχικά σε ένα πινακάκι καταγράφεις τα έσοδα τα οποία ολοκληρώνονται σε 1-2 σειρές μετά τον τίτλο έσοδα... μην σου πω ότι αν αυτό το πινακάκι πιάνει 2 σειρές τότε η οικογένειά σου είναι από τις τυχερές της εποχής του μνημονίου. Πρώτος αναστεναγμός και σφίξιμο των χειλιών καθώς αναλογίζεσαι τα μπόνους που χάθηκαν και το ωράριό σου που κατέληξε ημι-απασχόληση. Μετά το άτυπο αυτό μνημόσυνο προχωράς στο δεύτερο πινακάκι όπου καταγράφεις έξοδα που σχετίζονται με το σπίτι και τις μετακινήσεις. Εκεί συγκεντρώνεις λοιπόν το ποσό που χρειάζεται η οικογένεια κάθε μήνα για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, κινητά τηλέφωνα, βενζίνη και κοινόχρηστα (η συνδρομητική τηλεόραση έχει κοπεί προ πολλού λίγους μήνες μετά τις δηλώσεις από το Καστελόριζο...). Αθροίζεις και γουρλώνεις τα μάτια... πρώτο σοκ... Πίνεις σχεδόν μονορούφι τον καφέ, αλλά αμέσως σκέφτεσαι πως πρέπει πρώτα να δεις και τα υπόλοιπα έξοδα, άλλωστε το πολύ εδώ ήταν... είναι ακριβή πια η βενζίνη, ίσως τελικά να συμφέρουν περισσότερο τα ΜΜΜ... και το πετρέλαιο, μεγάλος καημός, δεν ήθελαν στην πολυκατοικία το φυσικό αέριο, φοβούνται τα ατυχήματα λέει... Κι άντε τώρα να πληρώσεις κοινόχρηστα για ένα μήνα 340 ευρώ...

Με βαριά καρδιά λες ας πάμε στο επόμενο πινακάκι, εκεί πια καταγράφεις σουπερμάρκετ, είδη μαναβικής (από τη λαϊκή αγορά πάντα... δεν συμφέρει από αλλού), κρεοπωλείο. Παίρνεις και 2-3 αποδείξεις για καταγραφή των βασικών ειδών που αγοράζετε στο σπίτι κι αρχίζεις. Εδώ πρέπει να περαστούν όλα, απορρυπαντικά, τρόφιμα, γάλα, όλα τα είδη. Δίπλα πρέπει να αναγραφεί η τιμή ανά είδος, στο επόμενο κελί η απαιτούμενη μηνιαία ποσότητα και τέλος η συνολική τιμή για κάθε είδος μέσα στο μήνα. Η λίστα προχωρά αργά και κάπου στα μισά, αφού ήδη νιώθεις μια σχετική ζάλη, άμεσα συνυφασμένη με τα ποσά που καταγράφονται, συνειδητοποιείς ότι ήρθε η ώρα για μια δεύτερη κούπα καφέ αλλά κι ένα τσιγάρο, που ειδικά τώρα το απαιτεί η περίσταση. Μόλις ετοιμαστεί ο καφές και μετά από μια-δυο ρουφηξιές του τσιγάρου, έτοιμη πάλι στις επάλξεις των πινάκων. Η λίστα προχωρά γρήγορα αν και τα αποτελέσματα είναι ανησυχητικά... ειδικά το τελικό άθροισμα σε βάζει σε σκέψεις.

Όχι, είναι πάρα πολλά. Μια ιδέα σου έρχεται ξαφνικά κι αρχίζεις να απομονώνεις τα έξοδα του μωρού, πάνες, γάλα (βρίσκεις διαφορά τιμής με το γάλα της υπόλοιπης οικογένειας), βρεφικά γιαούρτια (αντίστοιχα βγάζεις διαφορά τιμής με τα γιαούρτια που καταναλώνει η υπόλοιπη οικογένεια), μωρομάντηλα.... ουάου δύσκολο να κρατήσεις το επιφώνημα.... Ο άντρας σου σε κοιτά με απορία και ρωτά «τι έπαθες;» κάνεις ένα νεύμα πως είσαι εντάξει, που λέει ο λόγος.

Σκύβεις και κοιτάς την οθόνη καλύτερα, μόνο με αυτά επιβαρύνεται ο οικογενειακός προϋπολογισμός κατά 150 ευρώ! Εμ έτσι εξηγείται γιατί τα φακελάκια όπου μοιράζονται τα χρήματα για τις ανάγκες του μήνα αδειάζουν τόσο γρήγορα. Όλα είναι απίστευτα οριακά. Αλλά για μισό λεπτό, υπάρχει άλλο ένα πινακάκι. Αυτό με τα έξοδα των παιδιών τα μαθήματα και τις λοιπές δραστηριότητες της οικογένειας. Τα κελιά εκεί γεμίζουν γρήγορα. Εννοείται πως δεν θα υπολογίσεις πουθενά το κομμωτήριο. Η απόφαση έχει ήδη παρθεί, θα μάθεις να τα βάφεις μόνη σου. Το ταμείο είναι μείον, άρα δεν υπάρχει περιθώριο για τέτοια. Και μάλιστα ακόμη κι αν το μωρό πετάξει τις πάνες και τα λοιπά βρεφικά είδη ένα πρόσημο πλην θα παραμείνει στη σχέση εσόδων-εξόδων.

Παίρνεις μια βαθιά ανάσα και μια απόδειξη για να κάνεις αέρα, γιατί το νιώθεις ότι έρχεται το εγκεφαλικό. Πίνεις στα γρήγορα ένα ποτήρι νερό, ανακοινώνεις ότι πας για εφημερίδα, παίρνεις το μπουφάν σου και βγαίνεις έξω. Ο καθαρός αέρας είναι απαραίτητος τέτοια στιγμή για να σε βοηθήσει να σκεφτείς. Ώρα να πάρεις μια εφημερίδα για να βρεις μια ημι-απασχόληση ώστε να συμπληρώσεις το ήδη κουτσουρεμένο σου εισόδημα από την εργασία σου που κατάντησε ημι-απασχόληση. Και γυρνώντας θα περάσεις από το διαχειριστή, πρέπει να κάνεις έναν πρόχειρο διακανονισμό για την πληρωμή των κοινοχρήστων. Δεν μπορεί...κάπως θα τα καταφέρεις.

 

Αν θέλετε να μοιραστείτε κι εσείς μαζί μας εικόνες από την καθημερινότητά σας πατήστε ΕΔΩ

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φανή Παναγιωτοπούλου

Λατρεύει τα παιδιά γι' αυτό και επέλεξε να εργαστεί με παιδιά διδάσκοντας ξένες γλώσσες και μαθαίνοντας τους ό,τι περισσότερο μπορούσε για τον κόσμο. Σπούδασε Γαλλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και στη συνέχεια Μεταπτυχιακή ειδίκευση καθηγητών Γαλλικής γλώσσας του ΕΑΠ. Μιλάει 3 ξένες γλώσσες Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά. Σαν καλό κορίτσι εκτός από τα γαλλικά φρόντισε να ολοκληρώσει και τις σπουδές στο πιάνο. Της αρέσει η μουσική, οι εκδρομές και το διάβασμα. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο αγοριών, 5 και 2 ετών.

Top5
Σπίτι μου σπιτάκι μου

Κι όμως, αυτό το ποστ, με αυτόν τον τίτλο, είναι

...

H άνοιξη έχει μπει για τα καλά και με νέα σελήνη στον

...

Στα σπίτια όπου ζουν και παιδιά επικρατεί πάντοτε μια

...

Δεν τελείωσε καλά η μέρα στη δουλειά. Το τελευταίο

...

Από τότε που άνοιξε ο καιρός -και τα τελευταία χρόνια

...

Video of the day

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana

Bright Side of Mom