(7 ψήφοι)

Work Life Balance και άλλα ωραία ανέκδοτα | της Ζωής Κουρουνάκου

Work Life Balance και άλλα ωραία ανέκδοτα | της Ζωής Κουρουνάκου

Ελλάδα 2016. Εν μέσω οικονομικής κρίσης. Με 26% ανεργία στους νέους. Μιλάμε για αυτό το περιβάλλον. Όχι της Σουηδίας ή της Δανίας που στις 5.00 κλείνουν τα φώτα στα γραφεία και σε διώχνουν να πας σπίτι σου. Που οι εργαζόμενοι στις 5.00 έχουν να σκεφτούν μονάχα που θα πάνε γυμναστήριο και σε πιο wine bar θα πιουν το κρασάκι τους. Που μέχρι τις 10.00 το πρωί έχουν τελειώσει με όλα τα meeting για να μην αναστατώνεται η εργασία τους και το μεσημέρι ευλαβικά πάνε όλοι για φαγητό και πετάγονται μέχρι τον κοντινό παιδικό σταθμό να θηλάσουν οι μαμάδες.

Σαν την Ελλάδα ένα πράγμα. Στην χώρα που γεννάς το παιδί σου και στους 2 μήνες γυρνάς πίσω εκτός αν θέλεις να δεις τον μισθό σου να καταποντίζεται και να διακινδυνεύεις ο αντικαταστάτης σου να γίνει μόνιμος σε 2 χρονάκια. Εκτός αν είσαι στο δημόσιο τομέα που ποτέ δεν κατάλαβα πως η μία μαμά είναι πιο σημαντική από την άλλη να μείνει στο σπίτι με το παιδί της περισσότερο, σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο.

Αν δεν δουλεύεις στη Microsoft, στη Google ή σε κάποια από τις πολυεθνικές που βραβεύονται στο Best Workplaces κάθε χρόνο (βλ.MARS, MONDELEZ, ABBVIE), ξέχνα το, δεν έχεις καμιά ελπίδα να νιώσεις ισορροπία στην επαγγελματική και οικογενειακή σου ζωή. Η ζωή σου θα είναι πάντα μια τρεχάλα σαν του Βέγγου να προλάβεις, το σχολείο, το φροντιστήριο, τη δραστηριότητα, το meeting, το παιδί πριν το πάρει ο ύπνος, να μαγειρέψεις, να τακτοποιήσεις, να ζήσεις.

Και καλά αν τρέχεις γρήγορα σαν τον Κεντέρη και οδηγείς σαν το Σουμάχερ, κάτι θα καταφέρνεις. Σε αντίθετη περίπτωση ετοιμάσου για απογοητεύσεις απανωτές του τύπου «δεν είμαι καλή μάνα», «δεν θα γίνω ποτέ διευθύντρια» (βλ. γυάλινα ταβάνια κλπ κλπ), «εγώ πότε θα πάω γυμναστήριο;», «δεν περνάω αρκετό χρόνο με το παιδί μου» και άλλα τέτοια που ξεπηδάνε σε χρόνο dt γιατί είσαι επιρρεπής στις τύψεις και στην αυτοκριτική.


Παρ'το απόφαση. Σε πολύ λίγες εταιρείες στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι πάνε ότι ώρα θέλουν στο γραφείο αφού έχουν κανονίσει τα παιδιά, τις δουλειές τους κλπ. Τι ωραία να δουλεύεις από το σπίτι και να σου παρέχουν όλη την τεχνολογία γι' αυτό. Τι ωραία να σου παρέχουν παιδικό σταθμό, κατασκηνώσεις για τα παιδιά σου, επιδόματα για baby sitting, ημέρες οικογένειας που να παίρνεις τα παιδιά στο γραφείο μαζί σου, γυμναστήριο και πιλάτες, κομμώτρια στο χώρο της εταιρείας, 20λεπτο μασάζ κάθε εβδομάδα, φαγητό καθημερινά και διαιτολόγο, υπηρεσίες καθαριστηρίου ρούχων, να σου πηγαίνουν το αμάξι για πλύσιμο, να σου πληρώνουν τους λογαριασμούς σου. Τι ωραία να σε σκέφτονται. Να σου δίνουν έξτρα άδεια μητρότητας και να μην σου μειώνουν το μισθό παίρνοντας επιπλέον και το επίδομα του ΙΚΑ. Πόσο ήσυχη νιώθεις όταν αρρωσταίνει το παιδί σου και κάθεσαι μαζί του σπίτι, δουλεύοντας χαλαρά.

Τώρα ξύπνα όμως... Για την Ελλάδα μιλάμε. Οι εταιρίες αυτές είναι λίγες, πολύ λίγες. Είναι τα φωτεινά παραδείγματα του εργασιακού μεσαίωνα. Είναι οι φάροι. Είναι αυτές που συγκρίνονται με τις άλλες στα εξωτερικά στα ίσια και κερδίζουν βραβεία για το εργασιακό τους περιβάλλον (βλ. Colgate Hellas, Piscines Ideales). Ναι, σε αυτές νιώθεις μια αίσθηση ισορροπίας. Δεν νιώθεις αναλώσιμη, Βέγγος, ανεπαρκής για τους ρόλους που έχεις επιλέξει. Σε αυτές τις εταιρίες μπορεί και να γίνεις και Γενική Διευθύντρια με δύο μικρά παιδιά και να αποδείξεις την αξία σου, με αξιοκρατία.

Σε αυτές. Γιατί στις άλλες, η οικογένεια θα θεωρείται εμπόδιο, και μπορεί να μη στο λένε στα ίσια διότι είναι και παράνομο αλλά θα στο εννοούν όταν θα σου κλείνουν meeting μετά τις 5.00 το απόγευμα, Παρασκευή και θα περιμένουν να είσαι εκεί. Και μπορεί και αυτές να βραβεύονται για διαφόρους λόγους αλλά εσύ να πρέπει να δουλέψεις τις άπειρες ώρες ακόμα και να ξενυχτήσεις για να παραδώσεις μέσα στην προθεσμία, βάζοντας τη δουλειά πάνω από το παιδί και τον εαυτό σου, για να πάρεις εκείνο το μπόνους για να πληρώσεις την προκαταβολή του παιδικού σταθμού. Και όσο και να το γράφεις στο ετήσιο ερωτηματολόγιο ικανοποίησης εργαζομένων πως χρειάζεται η εταιρεία να βελτιώσει το work life balance το HR σε συνδέει με Κάιρο κάθε φορά και σε γράφει στα παλιά του τα παπούτσια.

Και υπάρχουν και εκείνες που είναι οι περισσότερες, που απλά δεν τους νοιάζει αν έχεις οικογένεια. Ή μάλλον σε ρωτάνε από πριν αν έχεις κάνει και αν έχεις καθυστερήσει, την έβαψες. Δεν θα επωμιστούν εκείνοι μια λεχώνα που θα τους φύγει και θα τους αφήσει ξεκρέμαστους. Όσο λιγότερες υποχρεώσεις τόσο ικανότερη σε κόβουν. Να θυμηθείς μόνο που θα έρθει η ώρα και θα σου προσάψουν και τα ορμονικά σου εκείνες τις 2-3 μέρες τον μήνα. Once a μισογύνης, always a μισογύνης.

Όλες εσείς που δουλεύετε στις εταιρείες «παραδείγματα», που και που να μας θυμίζετε ότι υπάρχει ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής διότι χρειαζόμαστε σε κάτι να ελπίζουμε και εμείς οι πολλοί... σαν το κρατικό λαχείο ένα πράγμα.

Σημ. Από το 2003 στην Ελλάδα διεξάγεται η έρευνα του Best Workplaces όπου αναδεικνύονται από τους ίδιους τους εργαζόμενους οι καλύτεροι εργοδότες της Ελλάδας. Οι πρακτικές εξισορρόπησης εργασιακής και επαγγελματικής ζωής που εφαρμόζονται σε κάποιες από τις βραβευθείσας εταιρείες είναι εξαιρετικές και αποτελούν φωτεινό παράδειγμα για όλες τις εταιρίες. Οι εταιρίες που επενδύουν σε αυτές καταφέρνουν καλύτερη κερδοφορία βάσει ερευνών, καταρρίπτοντας έτσι την λανθασμένη αντίληψη των ελληνικών επιχειρήσεων ότι το εργασιακό δυναμικό είναι μονάχα ένα ακόμη λειτουργικό κόστος. Από το 2003 μέχρι σήμερα κάποιες ελληνικές εταιρίες έχουν υιοθετήσει πρακτικές που «ξεσήκωσαν» από εκείνες που βραβεύονται, βελτιώνοντας σημαντικά το εργασιακό τους περιβάλλον. Είναι οι «οάσεις» που έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Ευχαριστούμε!

Τα αποτελέσματα για το 2016 θα ανακοινωθούν στο ΒΗΜΑ στις 3 Απριλίου.

 

 

Bright P.S. : Τα σχόλια σας είναι σημαντικά για εμάς. Ο χώρος κάτω από την ανάρτηση προσφέρεται γι' αυτό το σκοπό. Αλλά για όσους προτιμούν να αφήσουν ένα πιο προσωπικό σχόλιο ή μια ερώτηση, μπορούν να το στείλουν εδώ.

Ζωή Κουρουνάκου

Η Ζωή είναι μια εργαζόμενη μητέρα, που αγαπάει υπερβολικά τη δουλειά της και προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ εργασιακής και προσωπικής-οικογενειακής ζωής, όχι πάντα με επιτυχία. Με σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, στη Δημοσιογραφία και στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού και με εργασιακή εμπειρία στη διαχείριση ερευνητικών έργων και στην ανάπτυξη διεθνών σχέσεων, είναι ένα άτομο με έντονες ανησυχίες που ό,τι βάλει στο νου της πρέπει να το φέρει εις πέρας no matter what! Το project «εγώ πότε θα γίνω μάνα» κράτησε 5 χρόνια και ήταν το μεγαλύτερο και δυσκολότερο επίτευγμα της ζωής της. Εάν δεν ήταν εργαζόμενη μητέρα θα ήθελε να ήταν σε ανθρωπιστική αποστολή στην Αφρική.

Top5
Working Mom

Πώς θα την βρεις λοιπόν την τέλεια

...

 «Τριπλασιάστηκαν οι γέννες σε γυναίκες άνω των

...

Αγαπώ τη δουλειά μου. Ψέματα δεν αγαπώ τη δουλειά μου.

...

Δεν το κράτησες ποτέ μυστικό στο γραφείο. Όλοι ήξεραν

...

Και ήρθε

...

Video of the day

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana

Bright Side of Mom