(2 ψήφοι)

Είμαι μαμά και εργάζομαι το βράδυ | της Κατερίνας Ρωτίδη

Είμαι μαμά και εργάζομαι το βράδυ | της Κατερίνας Ρωτίδη

Περπατώντας σε πολυσύχναστη γειτονιά στο κέντρο της Αθήνας, αποφασίζουμε να καθίσουμε κάπου ήσυχα. Δεν είμαστε για πολλά πολλά άλλωστε, λέμε και ξαναλέμε σαν ηλικιωμένοι συνταξιούχοι μεταλλευτικών εξορυκτικών επιχειρήσεων.

Καθόμαστε στο bar, όπου μετά από περίπου μισή ώρα, συστηνόμαστε με τη Νεφέλη, πίνοντας μια δεύτερη γύρα σφηνάκια. Αστειευόμαστε πως είμαστε πρώην συνάδελφοι, όμως εκείνη μας απαντά πως σε λίγες μέρες δε θα είμαστε για πολύ.

Η Νεφέλη είναι 23 ετών κι έχει σπουδάσει Νοσηλευτική. Από πολύ μικρή ηλικία, φρόντιζε τον πατέρα της λόγω ενός προβλήματος υγείας κι έτσι αποφάσισε να ακολουθήσει το συγκεκριμένο επάγγελμα, γιατί αισθανόταν ότι "τη γέμιζε και ήταν τέλος πάντων αυτό που ήθελε να γίνει όταν μεγαλώσει ".

Από τα 17 ακόμη, ξεκίνησε να είναι οικονομικά ανεξάρτητη, συνδυάζοντας πρώτα σχολείο-δουλειά και σχολή-δουλειά στη συνέχεια.
Τα τελευταία τρία χρόνια ήρθε αντιμέτωπη με έναν άλλο, πιο δύσκολο συνδυασμό, "Ίσως και τον πιο δύσκολο από όλους", εξηγεί, " Είμαι μαμά και εργάζομαι το βράδυ".


"Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά", εξομολογείται, όταν ο πλέον σύζυγός της , ζήτησε μια βότκα μ' ένα πάγο. Σε μια μόλις εβδομάδα αρραβωνιάστηκαν. Δέκα μήνες αργότερα κρατούσαν στην αγκαλιά τους τον μικρό Α. .

"Αναμφίβολα το να δουλεύεις βράδυ δεν είναι εύκολη υπόθεση. Εκτός από τους γνωστούς σε όλους κινδύνους, επηρεάζεσαι κι εσύ ο ίδιος , χωρίς να το προκαλέσεις. Οικειοποιείσαι το κάπνισμα, το ποτό, το ξενύχτι. Δεν είναι θέμα επιρρέπειας ή αφέλειας. Είναι θέμα περιβάλλοντος. Και ναι θα μπορούσα να κάνω μια άλλη δουλειά. Θα μπορούσα για παράδειγμα να δουλέψω σαν baby sitter , ή σαν αποκλειστική. Και αν ήμουν μόνη μου, ναι θα το έκανα. Γιατί κουράστηκα. Όταν όμως τα οικονομικά περιθώρια είναι στενά, στενεύουν και οι επιλογές σου. Ξέρω πολύ καλά τη συγκεκριμένη δουλειά, γι' αυτό και την κάνω μέχρι τώρα".

Εκτός από τη μαμά Νεφέλη όμως , έχει κουραστεί πολύ και ο μπαμπάς Γ. (28 ετών), ο οποίος εργάζεται σε εταιρεία με οικοδομικά υλικά, έχοντας ένα πολύ απαιτητικό πρόγραμμα. Ο παππούς Σ. (52 ετών) επίσης. " Ήρθε η ώρα να σταματήσω. Το επιβάλλουν οι ανάγκες του παιδιού μου, αλλά και η ψυχολογία μου. Δε μου αρέσει που δε μεγαλώνω το παιδί μου εγώ η ίδια. Όσο δύσκολα κι αν είναι τα πράγματα για όλους , δε θέλω να χάνω άλλο χρόνο μακριά του. Δε θέλω όταν μεγαλώσει να μου πει πως δεν ήμουν εκεί. Ξέρω πολύ καλά πως αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν όλες οι εργαζόμενες μητέρες. Γιατί δεν γίνεται διαφορετικά. Το να γυρίζεις όμως σπίτι στις 4 το πρωί και να σηκώνεσαι στις 7 για να ετοιμάσεις το πρωινό του, στη συνέχεια να πάμε μια βόλτα στο πάρκο, να μαγειρέψω , να καθαρίσω το σπίτι και το απόγευμα να ετοιμαστώ να πάω στη δουλειά, είναι ανθυγιεινό , όχι μόνο για εμένα, αλλά και για την οικογένειά μου γενικότερα".

Ακούγοντας έκπληκτη αυτό το πρόγραμμα, το οποίο ακολουθεί κάθε μέρα, κουράστηκα ακόμη και στην ιδέα. Και είμαι ένα χρόνο μεγαλύτερη από τη Νεφέλη. Αμέσως μου έρχεται στο μυαλό να τη ρωτήσω, εάν ο σύζυγός της βοηθά πότε πότε σε όλες αυτές τις δραστηριότητες ." Ίσως και στο 40%. Δουλεύει πάρα πολλές ώρες για να μη μας λείψει τίποτα. Φυσικά και θα πάει στο σούπερ μάρκετ, θα φυλάξει το παιδί όποτε είναι σπίτι, θα μαζέψει το τραπέζι και θα απλώσει τα ρούχα. Όποτε είναι σπίτι όμως. Δεν παύει να είναι το στήριγμά μου κι εγώ το δικό του".

Κι επειδή αρχίζω να σκέφτομαι πως τα δικά μου προβλήματα περιστρέφονται τελικά μόνο γύρω από τον εαυτό μου, με απορία τη ρωτάω ακριβώς αυτό, αν έχει χρόνο για τον εαυτό της . " Από αυτή την άποψη δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα προς το παρόν. Σίγουρα το παιδί μου αποτελεί πλέον προτεραιότητα, αλλά προσπαθώ όσο μπορώ να διατηρώ τις ισορροπίες. Αναμφίβολα, όσον αφορά το σώμα μου, δεν έχω χρόνο να πάω στο γυμναστήριο, όπως έκανα παλαιότερα. Ακόμη και σε πιο μικρά πράγματα, όπως να πάω στο κομμωτήριο, ή για ψώνια. Αυτές οι εποχές, έχουν παρέλθε , όχι όμως ανεπιστρεπτί θέλω να πιστεύω (σ.σ. γελάει). Τώρα που το σκέφτομαι, ναι, έχουν αλλάξει τελικά! Ίσως να μην το αντιλαμβάνομαι τόσο έντονα , γιατί όλες οι σκέψεις μου και οι προτεραιότητές μου έχουν μετατοπιστεί. Υπάρχουν ευθύνες , φόβοι , ανησυχίες. Είμαστε οικογένεια πια".

Όσο για το αν έχει νιώσει ποτέ ενοχές που δε βρίσκεται συνέχεια μαζί με το μικρό Α. , " Θέλω να είμαι όλη μέρα στο πλευρό του. Όμως για εκείνον δουλεύω. Να μεγαλώσει σε ενα ασφαλές και υγιές περιβάλλον. Να έχει ό,τι μπορούμε να του δώσουμε εγώ και ο σύζυγός μου. Αλλά αυτός είναι αντίστοιχα και ο λόγος που θέλω να σταματήσω να δουλεύω βράδυ. Να έχω ένα πιο ευέλικτο ωράριο, για να περνάω περισσότερο χρόνο μαζί με τον Α. ".

Υποθέτω πως δεν της περνά ακόμα από το μυαλό ένα δεύτερο παιδί, όσο κι αν το ζητά επίμονα ο μικρός, όπως μου είπε ,"Αλλά στο μέλλον , αφού φτιάξουν λίγο τα πράγματα, θα ήθελα πολύ να του χαρίσω ένα αδερφάκι, όπως έχω κι εγώ. Εμείς δε θα είμαστε για πάντα κοντά του, πρέπει να έχει ένα στήριγμα ".

Εάν στο μέλλον ο μεγάλος Α. ανακοινώσει ότι θέλει να δουλέψει βράδυ για να καλύπτει τα έξοδά του, τι θα τον συμβούλευε; " Ό,τι για να καταφέρει αυτά που θέλει, πρέπει να παλέψει. Όπως παλεύουμε κι εμείς. Είναι μια δουλειά που δεν μπορείς να την ασκείς εσαεί. Κι είναι ακόμη δυσκολότερο, αν δεν έχεις μια ελπίδα πως κάτι θα αλλάξει. Εγώ πάντα θα έχω στο μυαλό μου, ότι υπάρχει ένα πτυχίο και κάποια στιγμή θα το ασκήσω. Όσοι λέν , πως ότι κι αν σπουδάσεις, πάντα εκεί θα καταλήγεις, έχουν δίκιο. 

Από το δίσκο όλοι περνάνε. Με ποια ψυχολογία όμως εργάζεσαι, όταν ξέρεις πως είναι κάτι προσωρινό, μέχρι να καταφέρεις αυτό που πραγματικά θέλεις και με τι είδους ψυχολογία όταν ξέρεις πως αυτό θα κάνεις , χωρίς καμία διέξοδο; Η μόρφωση είναι δύναμη και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Αυτό θα του πω".

 

Στην υγειά σου Νεφέλη! Καλή δύναμη!

 

 

 

*Αν θέλετε να μοιραστείτε κι εσείς εικόνες από την καθημερινότητά σας επικοινωνήστε μαζί μας.

BrightStarsNote : Τα σχόλια σας είναι σημαντικά για εμάς. Ο χώρος κάτω από την ανάρτηση προσφέρεται γι' αυτό το σκοπό. Αλλά για όσους προτιμούν να αφήσουν ένα πιο προσωπικό σχόλιο ή μια ερώτηση, μπορούν να το στείλουν εδώ.

 

Απαγορεύεται ρητά η εν όλω ή εν μέρει αντιγραφή, αναπαραγωγή, δημοσίευση, διασκευή και χρήση σε παράγωγο έργο, μετάφραση και εν γένει κάθε είδους χρήση των Κειμένων, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια της ιδιοκτήτριας της Ιστοσελίδας. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Κατερίνα Ρωτίδη

"Find what you love and let it kill you ", μας λέει ο κ. Ch. Bukowski και αποφάσισα ν' ακολουθήσω τη συμβουλή του. Έτσι άφησα πίσω μου τα επαρχιώτικα κόλπα, πήγα "εκεί που όλα είναι ωραία μίστερ" και ερωτεύτηκα κεραυνοβόλα τη Φιλοσοφική. Επειδή όμως δεν ξέχασα ποτέ την πρώτη μου αγάπη και παντοτινή (συμπεριλαμβανομένης και της σοκολάτας), ήρθα στην πρωτεύουσα και έγινα πάλι φοιτήτρια, Δημοσιογραφίας αυτή τη φορά. Ανάμεσα σε δουλειά και σχολή, ξεφεύγω με τη μουσική, τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο και τελευταία το θέατρο .

Top5
Working Mom

Πώς θα την βρεις λοιπόν την τέλεια

...

 «Τριπλασιάστηκαν οι γέννες σε γυναίκες άνω των

...

Αγαπώ τη δουλειά μου. Ψέματα δεν αγαπώ τη δουλειά μου.

...

Δεν το κράτησες ποτέ μυστικό στο γραφείο. Όλοι ήξεραν

...

Και ήρθε

...

Video of the day

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana

Bright Side of Mom