(15 ψήφοι)

Dead-Lines

Γράφει:
Dead-Lines

Είτε το έχουμε πάρει είδηση, είτε όχι, το γεγονός δεν αλλάζει: ζούμε μια ζωή τίγκα στις προθεσμίες.
Μέχρι τα 18 να βγάλεις το σχολείο.
Μέχρι τα 25 να έχεις ολοκληρώσει σπουδές.
Μέχρι τα 27 να έχεις βρει δουλειά.
Μέχρι τα 30 να παντρευτείς.
Μέχρι τα 35 να έχεις κάνει 2 παιδιά. Όχι 1, όχι 3, 2 προβλέπει το κοινωνικό πρωτόκολλο. Στα 4 παιδιά σε κοιτάνε με οίκτο, στα 3 με ανοχή-το παράκανες, στο 1 με μισό μάτι-είσαι λίγη, στο 0....άστο καλύτερα. Αν ξέρεις δε δες να θυμάσαι, αν δεν ξέρεις δε θες να μάθεις.

Κι αλίμονό σου αν τολμήσεις να αγνοήσεις τις κοινωνικές επιταγές. Το σύμπαν ολόκληρο πέφτει πάνω σου να σου πει πως ξεστράτισες. Απ΄τη μάνα σου που είναι ο πιο αυστηρός κριτής ακόμα κι όταν δε μιλάει, ως τον περιπτερά της γειτονιάς σου.

Η αλήθεια είναι πως κάποιες απ΄αυτές τις προθεσμίες τις έπιασα. Τόσο εύκολα που δεν αντιλήφθηκα την κοινωνική καταξίωση που τις συνόδευε. Ίσως γιατί δε με απασχολούσε η κοινωνική καταξίωση. Κάποιες άλλες τις έφερα τούμπα. Κάποιες πάλι τις καταστρατήγησα τελείως.

Έτυχε να ξεφύγω απ΄την πεπατημένη και τότε μόνο συνειδητοποίησα πόσο ισχυρά είναι τα «πρέπει» που μας επιβάλλουν. Πόσο βαθιά ριζωμένα μέσα μας είναι. Πόση πίεση μας ασκούν και σε ποιο βαθμό τα έχουμε ενστερνιστεί κι εμείς και τα έχουμε κάνει άξονες της ζωής μας. Τότε θύμωσα, φούντωσα, επαναστάτησα.

Σήμερα είμαι μαμά. Διακρίνω σε μαμάδες στον περίγυρό μου το άγχος να πιάσουν τα παιδιά τους προθεσμίες. Και ξέρετε κάτι; Πιάνω ώρες-ώρες τον εαυτό μου να το κάνω κι εγώ. Ναι, το παραδέχομαι. Το κάνω.

Να μπορούν να στηρίξουν το κεφαλάκι τους γρήγορα.
Να μπορούν να πιάνουν αντικείμενα ως τον 4ο μήνα.
Να περπατήσουν ως το χρόνο.
Να μιλήσουν πριν τα 2.
Να κόψουν την πάνα πριν τα 2.5
Να μάθουν να κρατάνε ψαλίδι πριν τα 3.
Να μάθουν να γράφουν πριν πάνε δημοτικό.... μακρύς ο κατάλογος. Πολύ μακρύς.

Όχι μόνο βάζω προθεσμίες, αλλά και πολύ αυστηρές μάλιστα! Κι αν η δική μου η μαμά κατάφερνε να μου μεταφέρει το άγχος της καθώς σύγκρινε τις επιδόσεις μου με τους συνομήλικους της γειτονιάς και τα ξαδέρφια μου, φαντάσου τι μπορώ να κάνω εγώ στα παιδιά μου, που μπορώ να τα συγκρίνω με πολύ περισσότερα παιδιά χάρη στο internet! Και σα να μην φτάνει αυτό, έχω και μια άνεση που δεν την είχε η μανούλα μου, να υποστηρίζω αυτές τις αμπελοφιλοσοφίες που διάβασα ή άκουσα, με ισχυρά επιχειρήματα επιστημονικά και επομένως αντικειμενικά. Πω-πω τι τα περιμένει τα έρμα!!!

Και λέω τώρα, λέω... μεταξύ μας, έτσι; βρε μήπως να χαλαρώναμε λίγο και να απολαύσουμε τη ζωή όπως έρχεται; Deadlines τις λένε τις προθεσμίες οι Άγγλοι κι εδώ θα τους βγάλω το καπέλο. Δώσανε το σωστό όνομα. Dead το πρώτο συνθετικό. Έτσι για να θυμόμαστε ότι έρχονται σε ευθεία αντίθεση με την ίδια τη Ζωή και τις εκπλήξεις που μας επιφυλάσσει!

 

Αν θέλετε να μοιραστείτε κι εσείς εικόνες από την καθημερινότητά σας, επικοινωνήστε μαζί μας ΕΔΩ

Μαρία Β.

Η Μαρία Β. όταν ήταν μικρή λάτρεψε τα Μαθηματικά. Ακόμα τα λατρεύει κι ας μην είναι μικρή πια. Τώρα τα διδάσκει σε εφήβους που επίσης λατρεύει. Κάποτε αγάπησε και την πληροφορική. Με πάθος. Αυτή την αγάπη την κράτησε για χόμπι. Παντρεύτηκε το μακρινό 1994 και πρόσφατα απέκτησε δίδυμα. Παρόλο που έχει ελάχιστο ελεύθερο χρόνο, της αρέσει να καταγράφει τις σκέψεις της και να τις μοιράζεται. Όχι γιατί πιστεύει πως έχει να πει κάτι καινούριο, αλλά αντίθετα γιατί χαίρεται να διαπιστώνει πως οι σκέψεις της είναι σκέψεις που κάνει ο καθένας.

Πρόσφατα από: Μαρία Β.

Top5
Mom 2 Mom

Μετά από πέντε χρόνια

...

«Καλό ταξίδι πολυαγαπημένη μας» έγραφε ένα απο τα

...
(Από τη
...

Βρέθηκα για πρώτη φορά στη

...

γράφει η Janie

...

Video of the day

  • Becky G, Natti Natasha - Sin Pijama

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana

Bright Side of Mom