(2 ψήφοι)

Ιστορίες ιατρικής τρέλας

Γράφει:
Ιστορίες ιατρικής τρέλας

"Κυρία μου, κινδυνεύετε να χάσετε το παιδί σας απο λαρυγγόσπασμο. Η μη ικανοποιητική πρόσληψη και δέσμευση του ασβεστίου από το νεογνό έχει σαν συνέπειες επεισόδια τρόμου και ενδεχόμενα και λαρυγγόσπασμο. Πρέπει να πάτε στο Παίδων... μόνο εκεί θα μπορούν να αντιμετωπίσουν κάτι τέτοιο".


Ντόινγκ...
Το παιδί μου ηλικίας 5 ημερών δεν ανέβαζε ασβέστιο (κατά τα αναμενόμενα) αφού βγήκαμε από το μαιευτήριο.
Ρώτησα επισταμένα από τι μπορεί να προκύπτει αυτό και τι να ευθύνεται γι' αυτή την κατάσταση, απ' ότι μου είπαν με το κόψιμο του λώρου ο οργανισμός του νεογνού καλείται να ανταποκριθεί μόνος του πλέον κι ειναι φυσιολογική μια υπασβεσταιμία, αλλά εμείς είχαμε ξεπεράσει τον δικαιολογημένο χρόνο για κάτι τέτοιο.

Κατι με προβλημάτιζε όμως.
Γινόταν να βγαίνουν όλες οι υπόλοιπες εξετάσεις καλές, δηλαδή το ασβέστιο διάολε, ήταν τόσο ανεξάρτητο και αυτεξούσιο που δεν εξαρτιόταν από τίποτα αλλο? Είναι δυνατόν αυτό να μην είναι αλληλένδετο με κάτι, όταν τα πάντα επάνω μας, ακόμα και τα πιο άσχετα, σχετίζονται το ένα με το άλλο?

Οι παιδίατροι του μαιευτηρίου που γέννησα δεν είχαν χρόνο να μου λύσουν την απορία γιατί το παιδί μου με διαβεβαίωναν ότι από στιγμή σε στιγμή το χάνω (άσχετα αν η κόρη μου κοιμόταν, έτρωγε και επαναλάμβανε την ως άνω διαδικασία με θρησκευτική ευλάβεια, χωρίς κανένα ίχνος δύσπνοιας, σπασμού, ή τρόμου ούτε καν δυσκοιλιότητας :)))).

Έλα όμως που όλα τα νεογέννητα τρέμουν και έγιναν τα μάτια μου τετράγωνα από το ξενύχτι από το φόβο μου μην τυχόν πάθει τίποτα...

Δε γινόταν βέβαια να μη λύσω και την απορία μου.
Ρώτησα λοιπόν μια παιδίατρο που είδαμε, από τις πολλές, να μου εξηγήσει πώς ενώ στις εξωσωματικές -που ήταν το μοναδικό χόμπυ μου επί τριετία προκειμένου να κάνουμε παιδί- πώς είναι δυνατόν για να ερμηνεύσουμε μια ορμόνη να συνεκτιμούμε και όλη της την παρέα, (πάνω που χαιρόσουν με μια καλή τιμή, σου δηλητηρίαζε τη χαρά μια τιμή άλλης ορμόνης που σε κορόιδευε λίγο πιο κάτω), το ασβέστιο να πορεύεται μοναχό του εν Ειρήνη στον οργανισμό...

"Μα δεν είναι έτσι αγαπητή μου... όταν κάνουμε διερεύνηση υπασβεσταιμίας στα νεογνά, κοιτάζουμε κι άλλα πράγματα. Το φώσφορο (έχουν μεταξύ τους σχέση ασανσέρ), τη βιταμίνη D για να δούμε αν δεσμεύεις το ασβέστιο που λαμβάνεις, την παραθορμόνη...".

Ψάχνω τις εξετάσεις του παιδιού, πουθενά δεν βρήκα αυτά που μου είπε η ευλογημένη κυρία.

Το μυστήριο λύθηκε, όταν τις κάναμε, δεν είχε βιταμίνη D, πήραμε ενα συμπλήρωμα αφού αποκλείστηκαν όλα τα άλλα και αντιπαρήλθαμε το πρόβλημα.

Το θέμα μου όμως είναι άλλο.
Άντε και πήγαινα στο Παίδων (που ηταν και το πιθανότερο) και το λεχούδι κολλούσε κάτι.
Τι θα γινόταν?
Προσοχή... δεν είμαι παράλογη. Φυσικά και θα πήγαινα αν είχαν γίνει όλα τα άλλα και όντως είχαν αποκλειστεί. Εδώ όμως μιλάμε, ότι ήταν σα να πηγαίναμε για επέμβαση μυωπίας επειδή κάποιος στο απόλυτο σκοτάδι δεν είδε τη μύτη του.

Τέσσερις μέρες μετά, έμαθα ότι έστελναν με το παραμικρό στο Παίδων τα νεογνά που παρουσίαζαν υπασβεσταιμία, γιατί όταν καθυστέρησαν να στείλουν ένα, είχαν παρατράγουδα.

Τα ίδια είχα πάθει όταν στην αμνιοπαρακέντηση, συνεντευξιάστηκα με την κυρία που είχε βγάλει τα αποτελέσματα.
"Γεια σας η κυρία τάδε?"
"Μάλιστα" λέω εγώ.
"Υπάρχει μια υπόνοια, για ένα σύνδρομο λόγω κάποιας (κινέζικα, μου τα είπε ακριβώς όπως της τα έμαθαν στο Πανεπιστήμιο), το οποίο χρωμόσωμα είναι κοινό με τον άντρα σας οπότε θα σας κάνω μερικές ερωτήσεις για εκείνον".
"Μάλιστα"... (ήδη μου ρίχνουν νερά).
"Ο σύζυγος κινείται?"
"?!?!?!?!"
"Θέλω να πω, περπατάει χωρίς βοήθεια? Χωλαίνει?"
"Όχι μαντάμ...Οδηγεί, πάει γυμναστήριο..."
"Αχ τι ωραία, οπότε δεν μιλάμε για κινητική δυσκολία. Έχει κάποιας μορφής εκπαίδευση?"
"Μάλιστα".
"Δημοτικό, ή κάτι άλλο?"
"Πολυτεχνείο"
"Αχ τι ωραία, ούτε για νοητική στέρηση μιλάμε!"
(Βαθιά ανάσα τι άλλο θα μου πει...)
"Κάνει αιμοκάθαρση ίσως?" λέει η γενετίστρια.
"Οχι μαντάμ. Εγώ να κάνω μια ερώτηση?"
"Παρακαλώ! Καταλαβαίνω οτι σας έχουμε αγχώσει περισσότερο απ' όσο επιτρέπει η κατάστασή σας (θυμήθηκε και την κατάστασή μου!!!!!!!!!!) αλλά είναι απαραίτητα αυτά για να βγάλω συμπέρασμα για το μωρό..."
"Εμένα πώς με ακούτε? Σώας τας φρένας κλπ?"
"Μάλιστα" μου λέει.
"Και πώς συμπεραίνετε ότι θα είχα θελήσει να αναπαράξω έναν άνθρωπο του οποίου όλα αυτά τα προβλήματα θα ήταν κληρονομικά από το σύνδρομο που μου περιγράφετε και θα είχε διανοητικά, κινητικά κι ενα εκατομμύριο τέτοια προβλήματα?"

Εκεί κάπου μου είπε και το καταπληκτικό : ότι θα πρέπει να μιλήσω με κλινική γιατρό (εγώ μέσα στη θολούρα μου και τις ορμόνες της εγκυμοσύνης κατάλαβα κλινική ψυχολόγο) για το θέμα μας, λέω αυτό ήταν, μου συστήνει ψυχολογική υποστήριξη για να δεχτώ το πρόβλημα...

Ευτυχώς όλοι οι υπόλοιποι γιατροί που είδα με καθησύχασαν, και το κυριότερο το παιδί ήταν απόλυτα καλά...

Είναι όμως λογικό να ξεκινάμε από το πλέον "τραβηγμένο" ενδεχόμενο? Ξαναλέω, δεν τους αμφισβητώ, ούτε φυσικά θέλω να κάνω το γιατρό. Επίσης δέχομαι ότι τώρα μιλάω εκ του ασφαλούς, αλλά μήπως ήταν ευθυνοφοβία γιατί είχε γίνει το προηγούμενο περιστατικό με το ασβέστιο ή στα καινούρια μικροσκόπια πλέον βλέπουν πράγματα που εκπλήσσουν και τους ίδιους?

Υγ. 1 Αυτό το φυσικό, να λέμε το χειρότερο για να είμαστε καλυμμένοι, με ξεπερνάει.
Υγ. 2 Δεν μιλάω για όλους τους γιατρούς.

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Piperia

Θα ήθελε πολύ να μας συστηθεί σαν μια καλή αρθρογράφος, που έχει να πει πολλά και σημαίνοντα. Αλλά όμως...πλένει πιάτα όπως κι εσύ, σφουγγαρίζει, καθαρίζει (χωρίς κανένα ιδιαίτερο ταλέντο ούτε σ' αυτά), βλέπει τούρκικα σίριαλ γιατί την χαλαρώνουν όταν έχει κουραστεί να σκέφτεται, δουλεύει, έχει ένα παιδί, τρέχει και δεν φτάνει κι επικαλείται την κατανόηση σου αγαπητέ αναγνώστη του Bright Side of Mom για όσα θα διαβάζεις. Αρχικά είχε επιλέξει να υπογράφει με nickname Pleno_piata_opos_ki_esy, ώστε να μην μπορείς με τα κείμενά της να την στείλεις να πλύνει κανένα πιάτο!!!! Τελικά επέλεξε κάτι πιο...πικάντικο και καυτερό!!! Είναι όμως αισιόδοξη πως μέσα από την απλή καθημερινή και καθόλου επιτηδευμένη ή σνομπ ματιά της, θα βρεις δικές σου σκέψεις, πράγματα που εκνευρίζουν κι εσένα ή που σε κάνουν να χαίρεσαι και να συγκινείσαι.

Top5
Mom 2 Mom

Μετά από πέντε χρόνια

...

«Καλό ταξίδι πολυαγαπημένη μας» έγραφε ένα απο τα

...
(Από τη
...

Βρέθηκα για πρώτη φορά στη

...

γράφει η Janie

...

Video of the day

  • Becky G, Natti Natasha - Sin Pijama

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana

Bright Side of Mom