(14 ψήφοι)

Το μητρικό φίλτρο

Γράφει:
Το μητρικό φίλτρο

Το μητρικό φίλτρο το έχουν υμνήσει, αναλύσει, εντάξει σε παροιμίες. Το έχουν χιλιοτραγουδήσει, κάνει παραμύθι, γνωμικό, πλέον στην ηλεκτρονική εποχή εχει γίνει sticker for the masses, o γρίφος του Einstein που μόνο το 2% μπορεί να το λύσει, Βασανίζομαι, σε πιο απτή μορφή έχει γίνει μπρελόκ, εικόνα, φωτογραφία, χαρακτική και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς, αναθήματα που τα συναντάς από τσιγκάκι στη Βρεφοκρατούσα μέχρι σε αυτοκόλλητο νταλίκας "Με την ευχή μου Πανάγο".

Εγώ λοιπόν να σας πληροφορήσω ότι δεν το είχα....
Ναι μάλιστα.
Δεν το είχα.
(και δεν ξέρω αν το έχω ή αν θα το αποκτήσω ποτέ).

 

Δεν είναι ότι δεν την αγαπάω την κόρη μου, δεν είναι ότι δεν τρελλαίνομαι. Ότι δεν ενδιαφέρομαι, ή ότι δεν υποφέρω ακόμα κι αν έχει λίγο συνάχι. Ότι δεν φαντασιώνομαι 29837 απίθανους κινδύνους στο κάθε τι που κάνει (αν και εντυπωσιάζομαι με τον εαυτό μου που δεν επεμβαίνω και την αφήνω να ανακαλύπτει ενώ θα ήθελα να την πλησιάζουμε μέσα σε γυάλα.
Ότι δεν είμαι ικανή να διαβάσω (και να δώσω) αν χρειαστεί το Παιδιατρική από Α ως Ω μαζί με τις παρελκόμενες ειδικότητες που θα εμπλέκονται.
Απλά δεν έχω αυτό το "μαμαδίστικο".

 

Δεν της τραγουδούσα στην κοιλιά (από φόβο μη συμβεί κάτι και δεν τα καταφέρω να γεννηθεί τελικά, αλλά αυτό δεν αλλάζει το αποτέλεσμα), δεν ξέρω τραγουδάκια, δεν ξέρω ποιηματάκια, δεν μπορώ να παίζω με κούκλες, δεν έχω υπομονή να φτιάξει τους κύβους το ανήλικο, από το συνεχές ξενύχτι δεν έχω έννοια που να με ξυπνήσει για να την σκεπάσω 200 φορές όπως κάνει η μαμά μου ακόμα και τώρα, δεν έχω επικοινωνία.Επικοινωνία που να την εκτιμά, εννοείται. 

 

Περιμένω με ανυπομονησία να μιλήσει μπας και αποκατασταθεί η σχέση μας (εφόσον η τέλεια για μένα περίοδος μέχρι 3 μηνών που απλώς τρώνε, τα αλλάζεις και κοιμούνται πέρασε ανεπιστρεπτί).
Επίσης, να ομολογήσω οτι θεωρώ πως την έχω αφήσει πίσω σε σχέση με άλλα παιδάκια της ηλικίας της που κάνουν όπα/σβούρες/μιλάνε περισσότερο από την δική μου ή ό,τι άλλο.
Καθησυχάζω τις τύψεις μου με το μοτο της παιδιάτρου ότι δεν έχουν όλα τα παιδάκια τις ίδιες αντιδράσεις την ίδια χρονική στιγμή, αλλά δεν παύω να τις έχω.

 

Εν αντιθέσει με τον άντρα μου, που τη βλέπει πολύ λιγότερο λόγω δουλειάς, αλλά που είναι σε θέση να παίξει (όχι κύβους και λοιπά δημιουργικά) αλλά να της δώσει το μπρελόκ που πρέπει να πάω να της το πάρω μην βάλει στο στόμα τα κλειδιά, να της δώσει το κινητό που πρέπει να πάω να της το πάρω για την ακτινοβολία, να της δώσει τις ζαχαρίνες μου που πάω και τις παίρνω γιατί μου τις έχει κάνει σκόνη και πίνω καφέ είτε πετιμέζι είτε παρηγοριάς εφόσον δεν είναι σε χάπι πια. Θα επιχειρήσει να της δώσει γλυκό το οποίο θα αποφύγω με πλονζόν, ή θα τον τσακώσω έτοιμο να της δώσει καφέ γιατι πολύ απλά αν της αρνηθεί έχει βρεί ένα καινούριο κόλπο η Κορλεόνα να μας εκβιάζει, να χτυπήσει το κεφάλι της στο πάτωμα.

Επίσης, του εχει απαγορευθεί οποιαδήποτε ανάμειξη από τότε που χάλασε ο ύπνος του παιδιού γιατί θα πάει να την σηκώσει να ξεμυαλιστούν να χορέψουν για ένα πεντάλεπτο στις 3 το ξημέρωμα που ξυπνάει η μικρή και μετά θα τη φέρει γιατί δεν κοιμάται.

Μου φαίνεται όμως, πιο υγιές το ότι εκείνος της κάνει χατήρια ή παιχνίδια που εγώ δεν είμαι σε θέση να κάνω.
Ή τουλαχιστον το θεωρώ πιο φυσιολογικο γιατί εφόσον δεν μας ήρθε εύκολα το παιδι, θα έπρεπε να θέλω να την κακομάθω.

 

Αντίθετα, θεωρώ εαυτόν κάτι σαν την φροϋλάιν Ροτενμάιερ (τη γκουβερνάντα της Κλάρας από τη Χάιντι) με το σφιχτό κότσο και το στόμα περισπωμένη που την αφήνω να κλάψει το βράδυ αν έχω βεβαιωθεί ότι δεν πάσχει από κάτι προκειμένου να μάθει να κοιμάται πηγαίνοντας κάθε τόσο να δώσω νερό και πιπίλα, που δεν την αφήνω γενικά να κάνει πράγματα που όλοι γιαγιάδες/παππούδες/μπαμπάς της/κυρία που την κρατάει λιποψυχούν στο ενδεχόμενο να της τα απαγορέψουν.

Ή σκύλα είμαι, ή δεν έχω το φίλτρο.
Ή το φίλτρο δεν είναι αυτό.
Ή κάτι γίνεται τέλος πάντων που δεν μπορώ να το προσδιορίσω.

 

Τι θα έχει να θυμάται, αναρωτιέμαι.

Μια μαμά που της αρνιόταν όλα αυτά που ήταν έτοιμος να δώσει οποιοσδήποτε άλλος (αν και πλέον απέσπασα την υπόσχεση του άντρα μου ότι θα κρατάμε μια ενιαία στάση στα σημαντικά τουλάχιστον, να μην πάρει εκείνος το ρόλο του Σωτήρα και τρέχει το παιδί σ' εκείνον κάθε φορά που θα απαγορεύω κάτι), ή ιδανικά θα μάθει ότι του λέμε και όχι?

Έχω αφήσει το Υιέ μου Υιέ μου σε διακριτική μεν αλλά περίοπτη θέση πάνω στο κομοδίνο του, μέχρι στιγμής το σκεπάζει (διακριτικά ίσως? πάντως το σκεπάζει) με το Δόγμα του Σοκ.

Ενδεχομένως να καταστρέψει τη σχέση μας το να με αντιμετωπίζει σαν "τη Νέλη, την σιωπηλή κόρη του φούρναρη, για την οποία δεν είχα ιδιαίτερα συναισθήματα και την παντρεύτηκα παρά τις χοντρές της γάμπες" όπως λέει ο συγγραφέας για τη μητέρα του Ολιβερ-που-τα-είχε-όλα-και-καταστράφηκε, ίσως όμως, μεγαλώσω με όλα μου τα λάθη ένα παιδί που να ξέρει ότι δεν επιτρέπονται όλα.

 

ΥΓ1. Ελπίζω κάποτε να με κατανοήσει.
ΥΓ2. Ο μπαμπάς μου δεν ήταν φούρναρης.
ΥΓ3. Τα παιδιά έπρεπε να έρχονται με manual.

 

Αν θέλετε να μοιραστείτε κι εσείς μαζί μας εικόνες από την καθημερινότητά σας πατήστε ΕΔΩ

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Piperia

Θα ήθελε πολύ να μας συστηθεί σαν μια καλή αρθρογράφος, που έχει να πει πολλά και σημαίνοντα. Αλλά όμως...πλένει πιάτα όπως κι εσύ, σφουγγαρίζει, καθαρίζει (χωρίς κανένα ιδιαίτερο ταλέντο ούτε σ' αυτά), βλέπει τούρκικα σίριαλ γιατί την χαλαρώνουν όταν έχει κουραστεί να σκέφτεται, δουλεύει, έχει ένα παιδί, τρέχει και δεν φτάνει κι επικαλείται την κατανόηση σου αγαπητέ αναγνώστη του Bright Side of Mom για όσα θα διαβάζεις. Αρχικά είχε επιλέξει να υπογράφει με nickname Pleno_piata_opos_ki_esy, ώστε να μην μπορείς με τα κείμενά της να την στείλεις να πλύνει κανένα πιάτο!!!! Τελικά επέλεξε κάτι πιο...πικάντικο και καυτερό!!! Είναι όμως αισιόδοξη πως μέσα από την απλή καθημερινή και καθόλου επιτηδευμένη ή σνομπ ματιά της, θα βρεις δικές σου σκέψεις, πράγματα που εκνευρίζουν κι εσένα ή που σε κάνουν να χαίρεσαι και να συγκινείσαι.

Top5
Mom 2 Mom

Μετά από πέντε χρόνια

...

«Καλό ταξίδι πολυαγαπημένη μας» έγραφε ένα απο τα

...
(Από τη
...

Βρέθηκα για πρώτη φορά στη

...

γράφει η Janie

...

Video of the day

  • Becky G, Natti Natasha - Sin Pijama

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana

Bright Side of Mom