(6 ψήφοι)

Το top 5 των ισχυρότερων μαμαδίστικων τύψεων

Γράφει:
Το top 5 των ισχυρότερων μαμαδίστικων τύψεων

Το top 5 των ισχυρότερων μαμαδίστικων τύψεων και πώς να τις κατατροπώσετε:

1. Ταΐζω το μωρό μου γάλα εμπορίου
2. Χρησιμοποιώ την τηλεόραση ως babysitter
3. Επιστρέφω στην εργασία μου
4. Φωνάζω στα παιδιά μου
5. Αδυνατώ να αντεπεξέλθω οικονομικά σε όλες τις απαιτήσεις τους

Οι μαμαδίστικες ενοχές είναι σαν τα συμπτώματα της περιόδου, όλες τα έχουμε κάπου-κάπου, άλλοτε με μικρότερη ένταση και άλλοτε με μεγαλύτερη. Σχεδόν το 100% των μαμάδων έχουν τύψεις για θέματα όπως για το χρόνο που περνούν με τα παιδιά τους μέχρι ακόμη και για την μάρκα της πάνας που αγοράζουν. Οι ειδικοί λένε ότι οι ενοχές αυτές χτυπούν αδιακρίτως όλες τις μαμάδες, ασχέτως ηλικίας, ασχέτως μορφωτικής κατάστασης, ασχέτως κοινωνικής θέσης, ασχέτως εθνικότητας κλπ Είτε είσαι 20 χρονών, είτε 40, είτε είσαι ανώτατο στέλεχος, είτε δεν εργάζεσαι, είτε έχεις πτυχία, διδακτορικά και ξένες γλώσσες, είτε μόνο απολυτήριο Γυμνασίου, είτε ζεις στο χωριό, είτε στο κέντρο μιας μεγαλούπολης, είτε είσαι κάτοικος του Ισημερινού, είτε της Άπω Ανατολής δεν θα ξεφύγεις από τις μαμαδίστικες τύψεις. Θα ψάξουν και θα σε βρουν όπου και εάν βρίσκεσαι ....
Οι τύψεις όμως μπορούν να γίνουν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, αρκεί να μην το παρακάνεις. Το ζητούμενο είναι να έχεις τον έλεγχο των ενοχών και όχι να αφήσεις τις τύψεις να ελέγχουν εσένα.

Ας τις δούμε μια μια και τι μπορείς να κάνεις σε κάθε περίπτωση.

 

1. Ταϊζω το μωρό μου γάλα εμπορίου
Το μωρό σου κλαίει και εσύ ετοιμάζεις ένα μπουκάλι με γάλα σκόνη για να το ταΐσεις. Αισθάνεσαι όλες τις τύψεις του κόσμου να σε βαραίνουν, γιατί πιστεύεις ότι παραβιάζεις έναν από τους πιο ισχυρούς βιολογικούς νόμους: ότι τα μωρά τρέφονται αποκλειστικά από το στήθος της μητέρας τους.

Ξεκόλλα! Μπορεί να αισθάνεσαι ότι είσαι η μοναδική μαμά που δίνει στο παιδί της formula. Στο μαμαδοφόρουμ που συμμετέχεις όλες οι μαμάδες είναι τόσο υπερήφανες που θηλάζουν αποκλειστικά και καταδικάζουν μετά βδελυγμίας το γάλα σκόνη, ως τη χείριστη μορφή διατροφής που προωθούν οι πολυεθνικές. Ίσως νιώθεις ότι είσαι η μοναδική μαμά που δίνει formula στο παιδί της, αλλά αυτό απέχει πάρα πολύ από την πραγματικότητα. Εξαιτίας μειωμένης παραγωγής γάλακτος, πιθανού πρόωρου τοκετού, ήπιας ή βαριάς επιλόχειας κατάθλιψης, γρήγορης επιστροφής της μητέρας στη δουλειά της ή άλλων προβλημάτων διαφορετικής φύσης, πολλές μαμάδες βασίζονται στη σκόνη γάλα για να ταΐσουν τα μωρά τους.

Είναι φανερό ότι πολλά μωράκια τρέφονται αποκλειστικά ή συμπληρωματικά με formula. Δεν θα υπήρχαν στα ράφια των supermarket τα γάλατα σκόνη, αν δεν είχαν ζήτηση. Και παρόλα αυτά εξακολουθείς να αισθάνεσαι χάλια. Νιώθεις ένοχη γιατί εγκατέλειψες τον θηλασμό και κλαις περισσότερο από το μωρό σου όταν αυτό πεινάει. Όπου και να κοιτάξεις γύρω σου, από το μαμαδοφόρουμ ως και τη συσκευασία της formula (ειρωνεία;), όλα μαρτυρούν ότι η ιδανική τροφή για ένα μωρό είναι το μητρικό γάλα.

Εάν «θρηνείς» για την απώλεια του θηλασμού, επίτρεψε στον εαυτό σου μια περίοδο λύπης. Αλλά μετά αποδέξου ότι έκανες ό,τι καλύτερο μπορούσες και .... προχώρα! Ναι, το μητρικό γάλα είναι το καλύτερο για το μωρό σου, αλλά και η formula είναι επίσης θρεπτική και απαραίτητη όταν δεν υπάρχει άλλη λύση. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για το μωρό σου είναι να είσαι μια χαρούμενη μαμά, και εάν αυτό σημαίνει διακοπή του θηλασμού για τους Χ – λόγους, τότε αυτή είναι η καλύτερη επιλογή για ένα επίσης χαρούμενο μωρό και ένα ήρεμο οικογενειακό περιβάλλον γι' αυτό.

 

2. Χρησιμοποιώ την τηλεόραση ως babysitter

Πρέπει να μαγειρέψεις, οπότε βάζεις τα παιδιά μπροστά στην οθόνη, έτσι ώστε να μην μπερδεύονται στα πόδια σου. Δείχνουν χαρούμενα, αλλά εσύ αισθάνεσαι ένοχη, καθώς παρατηρείς τα σαγόνια τους να κρέμονται ελαφρώς και τα μάτια τους να αποκτούν αυτό το απόκοσμο ύφος της αποχαύνωσης.

Νεότερες έρευνες καταλήγουν ότι απαγορεύεται σε παιδιά κάτω των 2 ετών να παρακολουθούν τηλεόραση. Τέρμα τα dvd όταν θέλεις να κάνεις ένα ντους με την ησυχία σου, τέρμα τα κινούμενα σχέδια, τέρμα οι παιδικές σειρές. Αυτή η σύσταση ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τις μαμαδίστικες ενοχές. Παραδέχεσαι ότι άρχιζες να βάζεις τον ενός έτους γιο σου να βλέπει παιδικά, αλλά διαβάζοντας την σύσταση, άρχισες να πανικοβάλλεσαι. «Και εάν έχω κάνει κακό στο παιδί μου;» Δεν είσαι η μοναδική μαμά που το παιδί της βλέπει παιδικά. Υπάρχουν και άλλες πολλές εκεί έξω.

Ξεκόλλα! Είναι η τηλεόραση πραγματικά τόσο σατανική; Όχι, υπό προϋποθέσεις μπορεί να γίνει ψυχαγωγική και κυρίως μια καλή πηγή ερεθισμάτων για το παιδί. Η λέξη-κλειδί είναι η κινητοποίηση. Εάν το παιδί σου είναι κάτω από δύο ετών επίτρεψε του να βλέπει τηλεόραση το ανώτερο 15 λεπτά. Όμως κάθισε δίπλα του και παρακολούθησε μαζί του το παιδικό πρόγραμμα, αφού φυσικά επιλέξεις ένα πρόγραμμα κατάλληλο για την ηλικία του. Απόφυγε τα προγράμματα με τη γρήγορη εναλλαγή εικόνων. Προτίμησε προγράμματα με χαρούμενους ήρωες που μιλούν ήρεμα και με μουσική που τα εξιτάρει, η κλασική μουσική είναι η ιδανικότερη. Κατά την διάρκεια του προγράμματος καλό είναι να του εξηγείς τι βλέπετε και να του ζητάς να επαναλαμβάνει τα λόγια των ηρώων. Έτσι δεν παρακολουθεί παθητικά, αλλά συμμετέχει και τον βοηθάς να οξύνει την παρατηρητικότητά του και να αναπτύξει το λόγο του.

 

3. Επιστρέφω στην εργασία μου

Έφτασε η πρώτη σου μέρα επιστροφής στη δουλειά, το μωρό σου είναι μια χαρά, αλλά εσύ αισθάνεσαι ένα ψυχολογικό ερείπιο. Δάκρυα πλημμυρίζουν τα μάτια σου καθώς φιλάς το μωρό σου, που το κρατά στην αγκαλιά της η νταντά ή η γιαγιά. Οδηγώντας προς τη δουλειά σου, καταπολεμάς με όση δύναμη έχεις, τη σκέψη να κάνεις επιτόπου στροφή και να γυρίσεις στο σπίτι εγκαταλείποντας δουλειά και αφεντικό.

Ξεκόλλα! Οι εργαζόμενες μαμάδες παλεύουν με πολύ ισχυρές τύψεις, όταν επιστρέφουν στην δουλειά τους. Παραμονές της επιστροφής τους στη δουλειά, πιστεύουν ότι θα ξανανιώσουν χαρούμενες και δημιουργικές, θα νιώσουν ότι επιτέλους δεν θα αλλάζουν μόνο πάνες μέσα στην ημέρα. Αυτό που σίγουρα δεν περιμένουν είναι ότι αυτό το αίσθημα της προσδοκίας θα επισκιαστεί από τύψεις.

Υπάρχει ακόμη και εκείνη η κατηγορία μαμάδων που μόνο και η επιθυμία να εργαστούν και πάλι τις γεμίζει από ενοχές. Είναι δυνατόν να έχουν αποκτήσει ό,τι πολυτιμότερο μπορούσε να τους χαρίσει η ζωή και αυτές να επιθυμούν να επιστρέψουν στα παλιά τους λημέρια;

Σε χειρότερη θέση είναι οι μαμάδες που αισθάνονται διπλά «ένοχες». Και γιατί θέλουν ένα «διάλειμμα» από την καθημερινή ρουτίνα του μωρού τους και γιατί ταυτόχρονα θα το «αποχωριστούν». Παραλογισμός; Ίσως...

Αν είσαι μια από αυτές τις ενοχικές μαμάδες, αντιλαμβάνεσαι ότι όχι μόνο η σωστή επιλογή νταντάς ή βρεφονηπιακού σταθμού, αλλά και μια περίοδος γνωριμίας του μωρού σου με την νταντά του, θα εξομαλύνει τις τύψεις σου και θα βοηθήσει και εσένα και το παιδί σου στη νέα κατάσταση. Είναι μια καλή ευκαιρία να κάνεις κάποιες εξωτερικές δουλειές (ή και να πιεις καφέ με μια φίλη, γιατί όχι;), ενώ το μωρό σου θα εξοικειώνεται με τη νταντά του, κάτι που θα κάνει πιο εύκολη την δική σου μετάβαση από τα οικοκυρικά στην εργασία σου.

Αν οι τύψεις σου είναι ανυπέρβλητες παρόλα αυτά, κατά βάθος ξέρεις, ότι με την επιστροφή σου στη δουλειά κάνεις το καλύτερο δυνατόν για την οικογένεια σου, είτε πρέπει να εργαστείς για οικονομικούς λόγους είτε γιατί απλά η δουλειά σου σε γεμίζει και σε κάνει ευτυχισμένη.

 

4. Φωνάζω στα παιδιά μου

Ο γιος σου κάνει φασαρία λίγα λεπτά αφότου έχεις κοιμίσει επιτέλους το μωρό, μετά από εξαντλητικό κούνημα. «Μην ξυπνήσεις το μωρό!!!», φωνάζεις στο γιο σου και η φωνή ακούγεται δυνατή και διαπεραστική, παραπάνω από όσο θα ήθελες. Ο γιος σου σε κοιτά ανοίγοντας διάπλατα τα ματάκια του και τρομαγμένος.

Ξεκόλλα! Κανείς δεν αισθάνεται όμορφα φωνάζοντας στα παιδιά του. Μάλιστα οι φωνές αποτελούν μια ακόμη πηγή τύψεων και ενοχών. Εάν συμβεί αυτό, αξιολόγησε τη συμπεριφορά σου. Ήταν η πρώτη φορά που φώναξες; Είσαι συνήθως ήρεμη με τα παιδιά σου; Εάν ναι, τότε χαλάρωσε. Θεώρησέ το ως μια κακή στιγμή που θα σου γίνει μάθημα. Εξάλλου και οι πιο πράοι, πιο ήρεμοι γονείς μπορεί να χάσουν την υπομονή τους και να φωνάξουν καμιά φορά.

Εξήγησε στο παιδί σου ότι «Μερικές φορές οι άνθρωποι φωνάζουν όταν θυμώνουν. Αλλά αυτό μπορεί να πληγώσει τον άλλο. Σου ζητώ συγνώμη. Θα ήταν πιο σωστό αν σου έλεγα ότι θέλω να κάνεις ησυχία γιατί κοιμάται το μωρό».

Εάν όμως οι φωνές τείνουν να γίνουν συνήθεια, το πιθανότερο είναι ότι πρέπει να μάθεις να διαχειρίζεσαι τον θυμό σου και να μειώσεις τα επίπεδα άγχους. Διάβασε βιβλία, άρθρα, συζήτησέ το με τον σύζυγο, ζήτησε τη γνώμη κάποιου ειδικού. Σίγουρα θα βρεις τρόπους να ελέγχεις αυτά τα ξεσπάσματα.

Πολλές μαμάδες αποφάσισαν να παραχωρήσουν κάποιες αρμοδιότητες του σπιτιού ή να μην απαιτούν πια να είναι όλα στην εντέλεια, να ζητήσουν βοήθεια, να κάνουν λίγη γυμναστική. Πολλές δυσκολεύτηκαν γιατί είναι συγκεντρωτικές, αλλά το κέρδος που είχαν, η ηρεμία και ο έλεγχος των νεύρων τις αποζημίωσε και με το παραπάνω.

 

5. Αδυνατώ να αντεπεξέλθω οικονομικά σε όλες τις απαιτήσεις τους

Η φίλη σου ντύνει το κοριτσάκι της με πανάκριβα, επώνυμα ρούχα και έχει αγοράσει στον γιο της το νεότερο psp. Θα ήθελες και εσύ να μπορείς να αγοράσεις τα ακριβότερα και τα καλύτερα για τα παιδιά σου. Δεν μπορείς όμως να αντεπεξέλθεις οικονομικά και τύψεις σε κατακλύζουν για άλλη μια φορά.
Ξεκόλλα! Είναι πολύ εύκολο να αισθάνεσαι άσχημα γιατί δεν μπορείς να στείλεις το παιδί σου σε κάποια ακριβή δραστηριότητα ή γιατί βλέπεις τα αλλά παιδάκια να οδηγούν το σούπερ-ντούπερ ηλεκτρικό αυτοκινητάκι τους, ενώ το δικό σου απλά σπρώχνει το χρησιμοποιημένο ποδηλατάκι, που του χάρισε το ξαδερφάκι του.

Πολλά από τα πράγματα που θεωρούμε ότι είναι «απαραίτητα» δεν είναι τελικά. Αυτό που πραγματικά έχουν ανάγκη τα παιδιά, δεν είναι καν πράγμα (όπως λέει και το γνωστό τηλεοπτικό σποτ), είναι η αγάπη, η στοργή, η ενασχόληση μαζί τους. Μάλιστα τα πολλά υλικά αγαθά σε τελική ανάλυση το πιθανότερο είναι να δημιουργήσουν πρόβλημα. Αν συνεχώς αγοράζεις υλικά στο παιδί σου άκριτα και χωρίς μέτρο, το σίγουρο είναι ότι δεν θα μάθει ποτέ να εκτιμά την αξία του χρήματος. Το καλύτερο μάθημα που μπορείς να δώσεις στα παιδιά σου είναι να τους διδάξεις πώς να χαίρονται τη ζωή και να λύνουν τα προβλήματα τους με τρόπο που δεν έχει να κάνει με την αγορά αγαθών ή χρησιμοποιώντας λεφτά.

Αντί να επικεντρώνεσαι στο τι δεν μπορείς να δώσεις στα παιδιά σου, επικεντρώσου στο τι μπορούν να έχουν. Αν δεν μπορείς να αγοράσεις την κουζίνα της miele για την κόρη σου, ψάξε στο internet οδηγίες για το πώς μπορείτε να φτιάξετε μαζί μια κουζίνα από σκληρό χαρτόνι και να τη βάψετε στα χρώματα που εκείνη θα διαλέξει. Σίγουρα η χαρά της για την κατασκευή της μοναδικής κουζίνας της παρέα με τη μαμά της θα είναι ανεκτίμητης αξίας.

Περιόρισε τις τύψεις σου με το να επενδύεις χρόνο στο παιδί σου και όχι να σπαταλάς χρήματα γι΄αυτό.

 

Εσάς ποιες είναι οι μαμαδίστικες τύψεις που σας ταλαιπωρούν; Τι κάνετε για να τις αντιμετωπίσετε;

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Λένα Φίλη

H Λένα Φίλη γεννήθηκε στη χώρα του αμερικανικού ονείρου και επέστρεψε με τους γονείς της στη χώρα του ελληνικού μύθου. Από μικρή απέκτησε μια σχέση αγάπης με τις θετικές επιστήμες αλλά ερωτεύτηκε τις θεωρητικές. Αμφιταλαντεύτηκε ανάμεσα τους, ώσπου ακολουθώντας τις επιταγές της ελληνικής κοινωνίας κόσμησε τον τοίχο του σπιτιού της με ένα δίπλωμα αξιοζήλευτο, που σαν καλός σύζυγος της απέφερε μεν τα ως προς το ζην, αλλά δεν της πρόσφερε τον έρωτα που ελάχιστοι τυχεροί βιώνουν μέσα από τη δουλειά τους. Στα δεύτερα άντα της αποφάσισε να αναζητήσει ξανά το χαμένο πάθος και ας μην συνοδεύεται από κορνιζαρισμένο πτυχίο στον τοίχο.

Top5
Mom 2 Mom

Μετά από πέντε χρόνια

...

«Καλό ταξίδι πολυαγαπημένη μας» έγραφε ένα απο τα

...
(Από τη
...

Βρέθηκα για πρώτη φορά στη

...

γράφει η Janie

...

Video of the day

  • Becky G, Natti Natasha - Sin Pijama

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana

Bright Side of Mom