(2 ψήφοι)

Η σούπερ μαμά της διπλανής πόρτας | της Ελένης Λάμπου

Γράφει:
Η σούπερ μαμά της διπλανής πόρτας  | της Ελένης Λάμπου

 

-Εϊ, εσύ σούπερ μαμά, σου μιλώ, μ’ ακούς; Eγώ είμαι, η άλλη σούπερ μαμά! Μ' ακούς; Μάλλον δε μ’ ακούς! Kαι πώς να μ’ ακούσεις;

Πρέπει να πας τα παιδιά στο κολυμβητήριο και μετά στο ωδείο και μετά στη ρυθμική και παράλληλα να πας να αγοράσεις δώρο για τα πάρτι του σαββατοκύριακου και μην ξεχάσεις να κλείσεις κι ένα ραντεβού στον παιδίατρο. Α, και το σουπερμάρκετ, δεν έχουμε ούτε γάλα στο ψυγείο και επιτέλους σήμερα πρέπει να σιδερώσεις. Και όλα αυτά μετά από τη δουλειά ή παράλληλα ή πριν. 'Ενα 24ωρο δε σου φτάνει. Δε βαρέθηκες να τρέχεις; Δε βαρέθηκες να προσπαθείς; Όχι; 'Οχι ακόμη..

Σούπερ μαμά : φαινόμενο που εξαπλώνεται συνεχώς.

Χαρακτηριστικά : Παίζει στα δάκτυλα θεωρίες τύπου attachment parenting, βρίσκει ψαγμένες παραστάσεις για θεατές 3, 4 κ 5 ετών, κάνει αγώνα δρόμου για να προλάβει τα τρία παιδικά πάρτι στη σειρά, τις δραστηριότητες των παιδιών εντός και εκτός σπιτιού και παράλληλα παρακολουθεί και σεμινάρια για γονείς, διαβάζει άρθρα και στο κομοδίνο της φιγουράρει επιβλητικά μια στοίβα βιβλίων για το πώς θα γίνει αποτελεσματικότερη. Και η κουζίνα έχει γίνει σύμμαχος. Εκεί που έμπαινε αραιά και που, τώρα σκαρφίζεται διαρκώς συνταγές χωρίς ζάχαρη με σπόρους chia και πατζαρόφυλλα για έξτρα σίδηρο.

Αυτή είναι η μάμα της νέας εποχής που κάνει τα πάντα για τα παιδιά της, με τα παιδιά της. Μια μαμά που άνετα θα μπορούσε να είναι ένας από τους σούπερ ήρωες της Marvel. Είναι βέβαια μια πιο βελτιωμένη έκδοση της δικής της, αφού έχει σύμμαχο την ενημέρωση και την επιστήμη. Μήπως όμως το παρακάνει; Μήπως μέσα σ’ όλα αυτά ξέχασε να ζει; Να ζει και γι΄αυτήν;


Συχνά η υπερβολή είναι γνωστό πως οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά. Σ' αυτό τον μαραθώνιο μητρότητας ξεκινάμε όλοι με την επιθυμία να μην επαναλάβουμε τα λάθη των δικών μας γονιών, που δεν ήταν κακοί γονείς απλώς δεν ήξεραν. Ωστόσο, επιδιδόμαστε συχνά σε έναν αγώνα, όχι δρόμου αλλά μαραθώνιο δίχως τέρμα, προσπαθώντας να καλύψουμε όλες τις ανάγκες των παιδιών μας. Τότε πολλές φορές αρχίζουμε να ζούμε τη ζωή των παιδιών μας και όχι τη δική μας. Και αυτό εμπεριέχει σειρά από κινδύνους. Σύντομα θα επέλθει η κούραση αν όχι η εξουθένωση.

Από την άλλη, τα παιδιά αποκτούν το αίσθημα του ανικανοποίητου αφού δεν προλαβαίνουν να βαρεθούν -είμαστε εμείς εκεί γι΄ αυτά-, μαθαίνουν να κρύβουν τα συναισθήματά τους ειδικά τα αρνητικά, γιατί έτσι "διδάχτηκαν", αποζητούν την τελειότητα και φυσικά απογοητεύονται με την πρώτη δυσκολία και τέλος κουράζονται.


Είναι σπουδαίο το ταξίδι της μητρότητας και ακόμη πιο σπουδαίο της οικογένειας. Είναι όμως αναγκαίο, να μάθουμε μέσα σ’ αυτό να ζούμε και για μας, να σταματήσουμε να τα προλαβαίνουμε όλα αλλά να εφαρμόσουμε ένα μοντέλο προσέγγισης που συνταιριάζει τις ανάγκες των παιδιών με τις δικές μας. Γιατί το πιο σπουδαίο μάθημα που πρέπει να διδάσκονται τα παιδιά μας είναι ν’ αγαπάς και να αποδέχεσαι τον εαυτό σου, να τον φροντίζεις, να τρέφεις την ψυχή σου με όσα αγαπάς εσύ, να εκφράζεις τα συναισθήματα σου και ναι, αν χρειαστεί, κλάψε και μπροστά στα παιδιά. Συναίσθημα είναι κι αυτό.

Άσε τα παιδιά στη γιαγιά, δεν πειράζει, ας τα κακομαθαίνει (και ας γκρινιάζει και λίγο) και πάρε το σύντροφό σου ή τις φίλες σου να πάτε για ποτό.

Υπό έναν όρο : θα μιλήσετε αυστηρά για ταξίδια, τέχνη, μόδα, σχέσεις, εμπειρίες.

ΟΧΙ για παιδιά.

 

 

Ελένη Λάμπου

Η Ελένη σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή. Κάπου εκεί άρχισε να παρατηρεί, να διαβάζει πολύ και στη συνέχεια να γράφει. Αναθεώρησε όμως και ξεκίνησε να γράφει και αλλιώς, όταν άρχισε ν’ απαντά στη λέξη «μαμά» που άκουγε, συχνά πια, από το στόμα του Δημήτρη και της Κωνταντίνας. Είναι εκπαιδευτικός, ζει στην όμορφη Νέα Σμύρνη και ελπίζει πάντα για το καλύτερο.

Bright Side of Mom