(7 ψήφοι)

4 χρόνια : Αγαπάς ξανά. Από την αρχή.

Γράφει:
4 χρόνια : Αγαπάς ξανά. Από την αρχή.

 

Το ταξίδι ξεκινά. Κάνεις τεστ εγκυμοσύνης, βλέπεις δύο γραμμές, χαμογελάς, φωνάζεις, κλαις. Κάνεις το πρώτο υπερηχογράφημα, ακούς ένα συνεχές ντουπ, ντουπ, ντουπ και νιώθεις πως ακούς το πιο όμορφο και ρυθμικό τραγούδι του κόσμου. Ζαλίζεσαι. Έχεις ναυτίες. Βλέπεις στην οθόνη του υπερήχου, ένα περίεργο «ανθρωπάκι» να κουνάει χέρια, πόδια. Νιώθεις στην κοιλιά σου να κουνιούνται τα έντερα- όχι δεν είναι έντερα-είναι τα πόδια του. Βλέπεις την κοιλιά σου να κυματίζει. Κάνεις γιόγκα για να προετοιμαστείς για τη μεγάλη έξοδο. Φτάνεις στο μαιευτήριο φοβισμένη, με πόνους. Παίρνεις βαθιές ανάσες. Σπρώχνεις. Πονάς. Καίγεσαι... κλάμα... βρεφικό κλάμα... Να σας ζήσει! Ναι, είναι δικό σου. Ναι, γέννησες. Όπως στις ταινίες; Περίπου. Σου φέρουν ένα τόσο δα πλασματάκι με κλειστά μάτια. Το αγκαλιάζεις. Αναρωτιέσαι... είναι δικό μου; τι να το κάνω; Πώς να το κρατήσω; Κλαις. Χαμένη στο σώμα σου, χαμένη στα συναισθήματα, χαμένη στο κενό. Σου βάζουν το μωρό στο στήθος... η φύση ξυπνά και σου δείχνει το δρόμο, κλαις ξανά, τρέμεις, κρυώνεις, φοβάσαι, αγαπάς ξανά. Από την αρχή.

Όταν γεννιέται ένα παιδί, γεννιέται ένας καινούριος κόσμος... μία μαμά, ένας μπαμπάς, γιαγιάδες, παππούδες, θείοι, θείες, νονοί, νονές ...και ο κατάλογος δε σταματά. Ένας καινούριος κόσμος με νέους ρόλους, νέες ευθύνες, νέα συναισθήματα, όλα είναι νέα και πρωτόγνωρα, όλα είναι γνωστά και άγνωστα, όλα είναι διαφορετικά.
Για πρώτη φορά παρατηρείς τον εαυτό σου ν’ αλλάζει μέρα με τη μέρα, να εξελίσσεται. Για πρώτη φορά παρατηρείς από τόσο κοντά έναν άλλο άνθρωπο να εξελίσσεται ταχύτατα, μαθαίνοντάς τα όλα από την αρχή. Μπροστά στα μάτια σου καθημερινά εκτυλίσσεται το μεγαλειώδες θαύμα της ανθρώπινης εξέλιξης. Στην αρχή είναι κλάμα, κραυγές, πνιχτά χαμόγελα. Μετά αρχίζει και το υπόλοιπο σώμα να συμμετέχει... κούνημα χεριών-ποδιών που μετατρέπεται γρήγορα σε μπουσούλημα και στη συνέχεια σε ένα άγαρμπο και χαριτωμένο περπάτημα. Αργότερα, έρχονται και οι σκόρπιες συλλαβές να δώσουν μια άλλη διάσταση στη ζωή σου. Και οι συλλαβές μετατρέπονται σε σκόρπιες λέξεις, οι λέξεις σε προτάσεις, οι προτάσεις σε τραγούδια. Ο λόγος αποκτά ειρμό, άποψη και επιχειρήματα.

Τέσσερα χρόνια μαμά. Τα πιο δύσκολα και πιο όμορφα χρόνια μου. Εδώ και 4 χρόνια ο κόσμος μου άλλαξε. Συρρικνώθηκε και μεγάλωσε ταυτόχρονα. Γέμισε χρώματα, μουσικές, γέλια, κλάματα. Όλα πήραν μιαν άλλη μορφή. Ναι, ξέρω είναι κοινότοπο μα είναι τόσο αληθινό. Τα συναισθήματα μεγεθύνθηκαν. Η αγάπη πλούτισε το νόημα της. Έγινε αποδοχή, υπομονή, δύναμη, εγκράτεια, ξενύχτι. Η συγκίνηση έγινε ποτάμι δακρύων και κυρίευσε το νου. Ο φόβος έγινε αγωνία και πόνος, έγινε καθημερινότητα. Μην πέσει, μην αρρωστήσει, μην πληγωθεί, μην πάθω τίποτα εγώ. Οι ενοχές ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στο μυαλό. Δεν είμαι καλή, δεν είμαι δημιουργική, δεν είμαι αρκετή. Η ηρεμία και η γαλήνη μετανάστευσαν για πάντα μακριά. Η χαρά, το γέλιο, η έκπληξη και η αισιοδοξία ήρθαν και κούρνιασαν στην ψυχή μου. Όλα τόσο ίδια μα τόσο διαφορετικά. Όλα αντιθετικά μεταξύ τους και συνάμα παρόμοια.

Και κάθε μέρα μια επιθυμία, μία ευχή, μια προσευχή. Να μεγαλώσει και να είναι γερό και ευτυχισμένο. Να κάνει τα σίγουρα βήματά του σ’ έναν κόσμο που ολοένα στενεύει. Να βρίσκει πάντα τον τρόπο να εξωτερικεύει όλα εκείνα που βαραίνουν την ψυχή του, να κυνηγά με σθένος τα όνειρά του, να διεκδικεί όσα του αναλογούν, ν’ αγαπά ανθρώπους, να επιλέγει εκείνα τα μονοπάτια που το οδηγούν στην αλήθεια, να αναζητά εκείνη την εσωτερική δύναμη που θα το προστατεύει, κυρίως όταν η μαμά δε θα είναι πια εκεί.

 

 


 

► Share Your Story & Join Our Team!

*Αν θέλετε να μοιραστείτε κι εσείς εικόνες από την καθημερινότητά σας, επικοινωνήστε μαζί μας

 Terms & Conditions


 

Ελένη Λάμπου

Η Ελένη σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή. Κάπου εκεί άρχισε να παρατηρεί, να διαβάζει πολύ και στη συνέχεια να γράφει. Αναθεώρησε όμως και ξεκίνησε να γράφει και αλλιώς, όταν άρχισε ν’ απαντά στη λέξη «μαμά» που άκουγε, συχνά πια, από το στόμα του Δημήτρη και της Κωνταντίνας. Είναι εκπαιδευτικός, ζει στην όμορφη Νέα Σμύρνη και ελπίζει πάντα για το καλύτερο.

Bright Side of Mom