(6 ψήφοι)

Η καλή κακή μαμά | Λένα Φίλη

Γράφει:
Η καλή κακή μαμά | Λένα Φίλη

"Τι είδους μητέρα είμαι;" αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα ερώτηση αυτογνωσίας. Μόλις έχεις μπει στο παιχνίδι της μητρότητας όμως, οπότε είναι ακόμη πολύ δύσκολο να δεις τον εαυτό σου ως μητέρα. Η πιο πιθανή ερώτηση "τότε" προ παιδιού ήταν: "τι είδους μητέρα θα είμαι άραγε;". Και πιο συγκεκριμένα "θα είμαι μια μαμά σαν την δική μου;"

Ξεκαθαρίζεις από την αρχή και δηλώνεις απερίφραστα ότι αγαπάς τη μητέρα σου ως τα πέρατα του κόσμου και ακόμη παραπέρα. Είσαστε πολύ αγαπημένες, ως κόρη με μαμά, αλλά και ως φίλες. Και είσαι πολύ ευχαριστημένη με το πώς έχεις εξελιχθεί ως άνθρωπος. Είχες μια πολύ ευτυχισμένη παιδική ηλικία και θεωρείς ότι ως ενήλικη πια είσαι ένα άτομο χωρίς ψυχολογικές δυσλειτουργίες, τουλάχιστον όχι κραυγαλέες, και χωρίς ιδιαίτερες αδυναμίες όσον αφορά στον χαρακτήρα σου. Πραγματικά δεν θα άλλαζες τίποτα στον τρόπο που ανατράφηκες.

(Σ' αγαπώ μαμά!)

Τούτου λεχθέντος, παραδέχεσαι ότι η μητέρα σου για το μεγαλύτερο μέρος των παιδικών σου χρόνων (ίσως και για μέρος της ενήλικης ζωής σου) ήταν ταμένη στον ρόλο της να σε ελέγχει πλήρως με έναν τρόπο διασκεδαστικό για αυτήν (όχι κατ΄ ανάγκην και για σένα). Η μητέρα σου η "αυθεντική κακή" μητέρα, που σε αντίθεση με το ιδανικό μοντέλο της μητέρας που προβάλλουν οι ψυχολόγοι, ασπαζόταν "αδίστακτες" μεν αποτελεσματικές δε μεθόδους ανατροφής. Ναι, οι τεχνικές της ήταν αντισυμβατικές, αλλά πάντα έφερναν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ποια ήταν τα μεγάλα όπλα στο ιδιότυπο οπλοστάσιο της; Ιδού:

Ενοχή: Φράσεις όπως "Είμαι απογοητευμένη από σένα αγάπη μου" ή "περίμενα περισσότερα από σένα" συνοδευόμενες από ένα προσποιητό, βαθύ αναστεναγμό και ακολουθούμενες από χαλάρωση των ώμων, αργό κούνημα του κεφαλιού και τη σιωπηλή μετάδοση του μηνύματος "εσύ, το καμάρι μου, με απογοήτευσες τόσο..τς τς τς", ήταν αρκετές για να σε γεμίσουν ενοχές και να βάλουν φτερά στα πόδια (ή φωτιά στα μπατζάκια σου). Με τον βαθύ αναστεναγμό της μητέρας έτρεχες να συγυρίσεις το δωμάτιο σου, να μαζέψεις τα πεταμένα παπούτσια σου, τα άπλυτα πιάτα του μεσημεριανού σου από το τραπέζι, να κάνεις ό,τι τέλος πάντων για να επιδιορθώσεις την πληγωμένη υπερηφάνεια της μητέρας σου. Απάνθρωπη τακτική; Και τώρα αναρωτιέται για ποιο λόγο ήσουν τόσο υπάκουη και σχολαστική ως παιδί... "Πραγματικά μαμά, γιατί άραγε;" αναρωτιέσαι και εσύ η ίδια.

Ταπείνωση: Αρνιόσουν να σηκωθείς εγκαίρως το πρωί από το κρεβάτι σου για το σχολείο; Κανένα πρόβλημα! Σε πήγαινε η μητέρα σου στο σχολείο, όχι με το αυτοκίνητο φυσικά, αλλά με τα πόδια μέσα στον χειμώνα και το κρύο, λες και το επέλεγε για να αργήσεις ακόμη περισσότερο. Και σε συνόδευε μέχρι την τάξη, άνοιγε την πόρτα, σε φιλούσε μπροστά σε όλους (!) και έλεγε "Καλημέρα αγάπη μου, να έχεις μια όμορφη μέρα. Πες καλημέρα στους συμμαθητές σου". Μόνο μια φορά άργησες να σηκωθείς από το κρεβάτι σου εκείνη τη χρονιά. Τέτοια ταπείνωση ήσουν αποφασισμένη να μην την ανεχτείς πάλι. Εκτός φυσικά από εκείνη την άλλη φορά που βαριόσουν να διαβάσεις και είπε στη δασκάλα να σε εξετάσει επίτηδες. Ακόμη θυμάσαι την ντροπή...(καλή και η δασκάλα, αλλά για αυτήν θα γράψεις σε άλλο άρθρο).

Εξαπάτηση: Η μητέρα σου θα έλεγε το ο,τιδήποτε το οποίο κατά τη γνώμη της θα έλεγχε την συμπεριφορά σου ή/και θα διασκέδαζε την ίδια (τώρα που το σκέφτεσαι). Μέχρι τα οχτώ σου πίστευες – μεταξύ άλλων- ότι η γλώσσα σου θα έβγαζε τρίχες αν έλεγες ψέματα, ότι στην ντουλάπα των γονιών σου ζούσε ο κακός μπαμπούλας, ότι ο γύφτος έπαιρνε όποιο παιδάκι απομακρυνόταν από τους γονείς του στο δρόμο και ότι αν σκάλιζες τη μύτη σου με το δάχτυλο μεγάλωναν τα αυτιά σου. Συνεπεία τούτων, δεν έλεγες ποτέ ψέματα, δεν πλησίαζες το δωμάτιο των γονιών σου, δεν απομακρυνόσουν ποτέ από τη μητέρα σου στις βόλτες σας και ποτέ δεν καθάριζες τα ρουθούνια με το δάχτυλο.

Αντιπερισπασμός: Η μητέρα σου έκανε συχνά το εξής ανατριχιαστικό: λόγω μικρού στραβισμού έσμιγε τα φρύδια και οι κόρες των ματιών της συγκλίνανε προς την μύτη της. Δεν υπήρχε πιο αποτελεσματικός τρόπος για να σταματήσει -χωρίς να πει λέξη- τις κρίσεις γκρίνιας σου στα μαγαζιά ή στο σαλόνι του παιδιάτρου. Και ναι, το έκανε ακόμη και στην εφηβεία σου, όχι βέβαια για να σε συνετίσει, απλά γιατί το θεωρούσε αστείο (εκείνη βέβαια, εσύ είχες άλλη άποψη).

 

Τέλος πάντων! Οι τεχνικές της μητέρας σου ήταν απολύτως επιτυχείς στο να "συμμορφώνεσαι", αλλά οι παρενέργειές τους ήταν η μετατροπή της "καλής" κόρης σε "κακή".

Τώρα πια εσύ είσαι η "κακή" μητέρα. Ενστερνίζεσαι άραγε τις μεθόδους της, εφαρμόζεις τις τεχνικές της στην δική σου κόρη με αυτή τη μορφή ή με κάποια άλλη;

Καλή ερώτηση... Απάντηση μάλλον δεν έχεις... Θα απαντήσει η κόρη σου μετά από 30 χρόνια. Ξέρεις σίγουρα ότι θέλεις να δώσεις στην κόρη σου πολλά από όσα σου έδωσε η δική σου "κακή" μητέρα: αγάπη, καλοσύνη, πίστη, χιούμορ. Σκέφτεσαι ότι αυτά τα αποκόμισες λόγω των αντισυμβατικών μεθόδων της.

Και παραδέχεσαι ότι αν τελικά καταλήξεις να γίνεις το είδος της μητέρας που ήταν η δική σου – και φαίνεται μέχρις στιγμής ότι μάλλον έτσι θα γίνει, γιατί είναι αναπόφευκτο – ίσως αυτό να είναι τελικά και καλό.. (λέμε, γιατι το χρυσό χάπι καταπίνεται πιο εύκολα).

Όπως και να έχει όμως, δεν είσαι διατεθειμένη να στραβώσεις τα ματάκια σου για να το επιτύχεις.

Μαμά, χρόνια σου πολλά!

Με αγάπη,

Η "κακή" σου κόρη.

 

 

 

 

*Αν θέλετε να μοιραστείτε κι εσείς εικόνες από την καθημερινότητά σας επικοινωνήστε μαζί μας.

BrightNote : Τα σχόλια σας είναι σημαντικά για εμάς. Ο χώρος κάτω από την ανάρτηση προσφέρεται γι' αυτό το σκοπό. Αλλά για όσους προτιμούν να αφήσουν ένα πιο προσωπικό σχόλιο ή μια ερώτηση, μπορούν να το στείλουν εδώ.

[Ενημέρωση σχετικά με δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην ιστοσελίδα]

Λένα Φίλη

H Λένα Φίλη γεννήθηκε στη χώρα του αμερικανικού ονείρου και επέστρεψε με τους γονείς της στη χώρα του ελληνικού μύθου. Από μικρή απέκτησε μια σχέση αγάπης με τις θετικές επιστήμες αλλά ερωτεύτηκε τις θεωρητικές. Αμφιταλαντεύτηκε ανάμεσα τους, ώσπου ακολουθώντας τις επιταγές της ελληνικής κοινωνίας κόσμησε τον τοίχο του σπιτιού της με ένα δίπλωμα αξιοζήλευτο, που σαν καλός σύζυγος της απέφερε μεν τα ως προς το ζην, αλλά δεν της πρόσφερε τον έρωτα που ελάχιστοι τυχεροί βιώνουν μέσα από τη δουλειά τους. Στα δεύτερα άντα της αποφάσισε να αναζητήσει ξανά το χαμένο πάθος και ας μην συνοδεύεται από κορνιζαρισμένο πτυχίο στον τοίχο.

Bright Side of Mom