(4 ψήφοι)

12 γυναίκες απαντούν στο ερώτημα «Γιατί δεν έχεις κάνει παιδιά;»

12 γυναίκες απαντούν στο ερώτημα «Γιατί δεν έχεις κάνει παιδιά;»

Της Erin Migdol

Τι κάνεις όταν η κοινωνία απαιτεί να μάθει πότε θα κάνεις παιδί και γιατί δεν το έχεις κάνει ακόμα;

Παρά το γεγονός ότι όλο και περισσότερες γυναίκες σήμερα επιλέγουν να καθυστερήσουν τη μητρότητα ή αποφασίζουν να μην κάνουν παιδιά, υπάρχει ακόμα μεγάλη απαίτηση από τις γυναίκες να γίνουν μητέρες. Τα ΜΜΕ γράφουν διαρκώς για την «κοιλίτσα» των διάσημων γυναικών και πολλές νεαρές γυναίκες αισθάνονται αληθινή πίεση χάρη στην ταύτιση της θηλυκότητας με τη μητρότητα εκ μέρους της κοινωνίας.

Πολλές γυναίκες επιθυμούν πραγματικά να κάνουν παιδιά, ενώ άλλες είναι κάθετα αντίθετες και ακόμα περισσότερες είναι αναποφάσιστες.

Ανεξάρτητα όμως από τα αισθήματα μιας γυναίκας γύρω από το ζήτημα της τεκνοποίησης η απόφαση να κάνει παιδιά είναι αποκλειστικά δική της και θα την πάρει για τους δικούς της λόγους. Καμία γυναίκα δεν θα έπρεπε να υφίσταται την ανελέητη ανάκριση της κοινωνίας σχετικά με αυτό το θέμα.


Παρακάτω θα δείτε 12 γυναίκες και τι απάντησαν στην επίμαχη ερώτηση.

 

1. Cameron Diaz. «Έχω μια συγκλονιστική ζωή».

cameron diaz

«Έχω μια συγκλονιστική ζωή. Σε μεγάλο βαθμό έχω αυτή τη ζωή επειδή δεν έχω παιδιά. Είναι απλώς μια διαφορετική επιλογή». Σε μια συνέντευξή της το 2009 η Cameron Diaz παραδέχτηκε αυτό που ξέρουν πολλές άτεκνες γυναίκες: Τα παιδιά δεν είναι απαραίτητα το κλειδί για μια ικανοποιητική ύπαρξη».


2. Jennifer Westfeldt: «Το ότι μπορεί να το μετανιώσω... δεν μου φαίνεται αρκετά καλός λόγος».

jennifer westfeld

Είναι φυσικό όταν είσαι περιτριγυρισμένη από ευτυχισμένες μανούλες να τρυπώνει στο μυαλό σου ο φόβος ότι θα το μετανιώσεις. Αλλά η ηθοποιός και σκηνοθέτιδα Jennifer Westfeldt, σύντροφος του John Hamm, είπε στους New York Times το 2012 ότι δεν αφήνει το «κι αν...;» να αλλάξει την απόφασή της.


3. Zooey Deschanel: «Κανείς δεν ρωτάει έναν άντρα κάτι τέτοιο».

zooey

«Λες και όλες οι γυναίκες πεθαίνουν να γίνουν μάνες. Δεν νομίζω. Κανείς δεν ρωτάει έναν άντρα κάτι τέτοιο. Μπαίνεις στο σούπερ μάρκετ και βλέπεις τίτλους στα περιοδικά "Έγκυος και μόνη!". Έχουμε μείνει στο πώς ήταν η ιδανική ζωή μιας γυναίκας στη δεκαετία του '50». Η Zooey Deschanel, που αυτή την περίοδο είναι έγκυος, θύμισε σε όλους ότι το να ρωτάς μια γυναίκα γιατί δεν έχει παιδιά δεν είναι περισσότερο αποδεκτό όταν εκείνη θέλει να κάνει παιδιά. Η ηθοποιός είπε σε μια συνέντευξη του 2014 πόσο ενοχλητικό ήταν να τη ρωτούν συνεχώς σχετικά με τα παιδιά, μια συνήθεια που, όπως σημείωσε, είναι εγγενής στον σεξισμό.


4. Marisa Tomei. «Δεν καταλαβαίνω γιατί μια γυναίκα πρέπει να κάνει παιδιά για να θεωρηθεί πλήρες ανθρώπινο πλάσμα».

marisa tomei

Αν μια γυναίκα δεν κάνει παιδιά, έχει εκπληρώσει πραγματικά τον προορισμό της; Μερικοί πιστεύουν πραγματικά ότι η απάντηση είναι «όχι». Η Marisa Tomei αμφισβήτησε αυτό το στερεότυπο σε μια συνέντευξη στο περιοδικό Manhattan το 2009.


5. Chelsea Handler. «Η παιδική μου ηλικία ήταν αρκετά τραγική».

chelsea

«Η παιδική μου ηλικία ήταν αρκετά τραγική για έναν άνθρωπο. Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να τα βγάλω πέρα με ένα παιδί... μετά τα όσα πέρασα όταν ήμουν εγώ παιδί». Η Chelsea Handler, που έχει μιλήσει ανοιχτά για την έκτρωση που έκανε σε ηλικία 16 ετών, έχει παραδεχτεί πως όχι μόνο δεν πιστεύει ότι θα ήταν καλή μητέρα, αλλά και ότι δεν έχει καμία επιθυμία να ξαναζήσει την παιδική ηλικία. Είναι μια ωμή αλλά ειλικρινής ομολογία που δεν ακούμε συχνά από τις γυναίκες.


6. Oprah Winfrey. «Αν έκανα παιδιά, θα με μισούσαν...»

oprah

«Αν έκανα παιδιά, θα με μισούσαν, γιατί ένας τομέας της ζωής μου θα έπρεπε να υποφέρει, και κατά πάσα πιθανότητα θα ήταν τα παιδιά». Σε έναν κόσμο όπου οι γυναίκες αισθάνονται υποχρεωμένες να διαλέξουν ανάμεσα στα παιδιά και την καριέρα, η Oprah Winfrey μιλάει πάντα ανοιχτά για την επιθυμία της να βάζει πάντα πρώτη την καριέρα της. Σε μια συνέντευξη στο Hollywood Reporter το 2013 είπε ότι ενώ η καλύτερή της φίλη ονειρευόταν τη μητρότητα, η ίδια ονειρευόταν να γίνει ο Martin Luther King – και συνειδητοποιεί ότι τα παιδιά θα κατέληγαν να έρχονται δεύτερα στη ζωή της.


7. Ellen DeGeneres. «Δεν θα ήθελα να τα καταστρέψω».

ellen

«Εκτός αν πιστεύεις ότι έχεις πολύ μεγάλη ικανότητα και βαθιά επιθυμία να κάνεις κάτι τέτοιο – το μέγεθος του κόπου και της ευθύνης που απαιτείται... δεν θα ήθελα να τα καταστρέψω». Υπάρχει λόγος που το να είσαι γονιός θεωρείται η πιο δύσκολη δουλειά στον κόσμο και η Ellen DeGeneres με τη σύζυγό της Portia de Rossi ομολογούν ότι δεν επιθυμούν να αναλάβουν αυτήν τη δουλειά. Η Ellen DeGeneres σε ένα άρθρο της στο περιοδικό People το 2014 θύμισε στους αναγνώστες ότι πολλά άτεκνα ζευγάρια ζυγίζουν τα υπέρ και τα κατά του να είσαι γονιός εξίσου, αν όχι περισσότερο, με τα ζευγάρια που έχουν παιδιά.


8. Margaret Cho. «Οι ωοθήκες μου περιέχουν άμμο».

margaret

«Όταν βλέπω παιδιά, δεν αισθάνομαι τίποτα. Δεν έχω κανένα μητρικό ένστικτο... Οι ωοθήκες μου περιέχουν άμμο». Παρόλο που δεν υπάρχουν αρκετές έρευνες σχετικά με το γιατί ορισμένες γυναίκες δεν αισθάνονται τη βιολογική ώθηση να αναπαραχθούν ή δεν έχουν ισχυρό μητρικό ένστικτο, υπάρχουν σίγουρα εμπειρικές αποδείξεις ότι αυτές οι γυναίκες δεν είναι και τόσο σπάνιες. Σ' αυτό το στρατόπεδο ανήκει η ηθοποιός Margaret Cho, που έχει δηλώσει ότι θα ενδιαφερόταν περισσότερο να υιοθετήσει ένα 50χρονο «κατ' επιλογήν μωρό» παρά να κάνει πραγματικά ένα παιδί.


9. Sarah Silverman. «Θέλω να κάνω παιδιά, όταν δεν θα θέλω τίποτε άλλο περισσότερο».

sarah

«Θέλω να κάνω παιδιά, όταν δεν θα θέλω τίποτε άλλο περισσότερο και θα μπορούν να γίνουν ολόκληρος ο κόσμος μου». Όπως μας θυμίζει το σχόλιο της Sarah Silverman, δεν υπάρχει ηλικιακό όριο στο να γίνεις κανείς γονιός. Η Silverman έχει επιπλέον λόγους να μη θέλει να γίνει μητέρα αυτήν τη στιγμή (φόβους ότι θα περάσει στα παιδιά την κατάθλιψή της, μεταξύ άλλων), αλλά η παρατήρησή της ότι δεν χρειάζεται να βιάζεσαι χωρίς λόγο δίνει μια απαραίτητη προοπτική στο θέμα.


10. Kim Cattrall. «Μου φέρνουν πονοκέφαλο».

kim

«Βρίσκω τα παιδιά αξιαγάπητα και αστεία και γλυκά και μετά μου φέρνουν πονοκέφαλο». Ιδού η αλήθεια: Τα παιδιά είναι εξαντλητικά. Η Kim Cattrall είπε σε μια συνέντευξή της το 2008 αυτό που όλοι οι γονείς ξέρουν ήδη (αλλά μάλλον δεν θέλουν να το σκέφτονται πολύ).


11. Jennifer Aniston. «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να βγάζει συμπεράσματα».

aniston

«Μπορεί να μην έχεις γεννήσει ένα παιδί αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν λειτουργείς ως μητέρα – με το σκύλο σου, με τους φίλους σου, με τα παιδιά των φίλων σου. Υπάρχουν κάθε είδους λόγοι που οι άνθρωποι δεν έχουν παιδιά στη ζωή τους και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να βγάζει συμπεράσματα. Είναι πολύ αγενές, προσβλητικό και φανερώνει άγνοια». Η Aniston έχει περάσει ολόκληρη την καριέρα της αντιμετωπίζοντας ένα μπαράζ κουτσομπολιών για την προσωπική της ζωή, από το διαζύγιό της με τον Brad Pitt μέχρι (και πιο συχνά) το γιατί είναι άτεκνη. Έχει περάσει στην επίθεση πολλές φορές, συμπεριλαμβανομένης μια συνέντευξης στο περιοδικό Allure το 2014 όπου θύμισε ένα βασικό γεγονός: Οι λόγοι για τους οποίους μια γυναίκα δεν έχει παιδιά δεν είναι δουλειά κανενός άλλου.


12. Gloria Steinem. «Δεν χρειάζεται να ζούμε όλοι με τον ίδιο τρόπο».

gloria

«Δεν χρειάζεται κάθε άτομο που διαθέτει μήτρα να κάνει παιδί, όπως δεν χρειάζεται και κάθε άτομο που διαθέτει φωνητικές χορδές να γίνει τραγουδιστής της όπερας». Μετά από μια δύσκολη παιδική ηλικία, που την πέρασε φροντίζοντας την ψυχικά άρρωστη μητέρα της, η Steinem έχει δηλώσει ότι δεν θέλει να περάσει άλλον χρόνο φροντίζοντας κάποιον άλλο. Και, όπως έχει πει σε συνεντεύξεις της, δεν το έχει μετανιώσει ούτε λεπτό. Συζητώντας με τη Jennifer Aniston στο συνέδριο MAKERS Conference το 2014, είπε ότι το γυναικείο κίνημα του '60 και του '70 της έδειξε ότι το να είσαι παντρεμένη με παιδιά δεν είναι ο μοναδικός τρόπος να ζεις.

 

 

 

 

*Αν θέλετε να μοιραστείτε κι εσείς εικόνες από την καθημερινότητά σας επικοινωνήστε μαζί μας.

BrightStarsNote : Τα σχόλια σας είναι σημαντικά για εμάς. Ο χώρος κάτω από την ανάρτηση προσφέρεται γι' αυτό το σκοπό. Αλλά για όσους προτιμούν να αφήσουν ένα πιο προσωπικό σχόλιο ή μια ερώτηση, μπορούν να το στείλουν εδώ.

[Ενημέρωση σχετικά με δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην ιστοσελίδα]

Μυρτώ Αθανασοπούλου

Η Μυρτώ Αθανασοπούλου δεν ξέρει να απαντήσει στην ερώτηση "τι δουλειά κάνεις;". Σπούδασε Θεατρολογία και Μετάφραση και για χρόνια δουλεύει ως επιμελήτρια κειμένων. Της αρέσουν τα βιβλία, τα γλυκά, το κέντρο της πόλης, τα δέντρα και η θάλασσα. Έχει μια μικρή κόρη και θέλει να την κάνει συνέχεια να γελάει.

Top5
Mom 2 Mom

Μετά από πέντε χρόνια

...

«Καλό ταξίδι πολυαγαπημένη μας» έγραφε ένα απο τα

...
(Από τη
...

Βρέθηκα για πρώτη φορά στη

...

γράφει η Janie

...

Video of the day

  • Becky G, Natti Natasha - Sin Pijama

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana

Bright Side of Mom