(2 ψήφοι)

10 τρόποι να είσαι πιο ευτυχισμένη σαν μητέρα

10 τρόποι να είσαι πιο ευτυχισμένη σαν μητέρα

Της Jennifer Bly

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα για τη σχέση μεταξύ της γονεϊκότητας και της ευτυχίας, «ένας ευτυχισμένος γάμος, ένας γεμάτος τραπεζικός λογαριασμός και καλός ύπνος» είναι τα συστατικά που κάνουν ευτυχισμένο έναν γονιό.

Παρόλο που συμφωνώ με αυτό, κάθισα να σκεφτώ τι άλλο με βοηθάει να απολαύσω το ρόλο μου ως γονιού. Να τι βρήκα:

 

1. Μην κάνεις συγκρίσεις.
Το να συγκρίνεις τον εαυτό σου και τα παιδιά σου με άλλους θα κάνει και εσένα και την οικογένειά σου δυστυχισμένη. Απόλαυσε την οικογένειά σου όπως είναι και μην ασχολείσαι με το τι κάνουν οι άλλοι.

2. Να είσαι παρούσα.
Μη σκέφτεσαι την επόμενη εβδομάδα, τον επόμενο μήνα ή την επόμενη χρονιά. Προσπάθησε να απολαύσεις τις στιγμές με τα παιδιά σου εδώ και τώρα.

3. Να έχεις όραμα.
Να ζεις στο παρόν, αλλά να έχεις ένα όραμα για το τι θέλεις για τα παιδιά σου. Μη λες απλώς «θέλω να είναι ευτυχισμένα». Γίνε πιο συγκεκριμένη. Όταν έχεις όραμα είναι πιο εύκολο να βρεις τρόπο να αντιμετωπίσεις διαφορετικές καταστάσεις. Αποφάσισε ποιες αξίες θέλεις να τους μεταδώσεις και ποιες συμπεριφορές θέλεις να ενθαρρύνεις. Ας πούμε, αν θέλεις τα παιδιά σου να είναι γενναιόδωρα και συμπονετικά, πρέπει να τα εκθέσεις σε πράξεις αλληλεγγύης από μικρά.

4. Να συγχωρείς και να ζητάς συγνώμη.
Όταν τα παιδιά τα κάνουν θάλασσα, συγχώρεσέ τα (και δείξτους το). Όταν τα κάνεις εσύ θάλασσα, παραδέξου το λάθος σου και ζήτα τους συγνώμη. Οι ενοχές μόνο δυστυχία φέρνουν. Και μιλώντας για ενοχές, δες την επόμενη συμβουλή μου...

5. Αύριο είναι μια καινούργια μέρα.
Εμείς οι γονείς έχουμε την τάση να κουβαλάμε συνεχώς τα λάθη και τις ενοχές μας σαν βάρος γύρω απ' το λαιμό μας. Αντιμετωπίστε την κάθε μέρα σαν μια καινούργια αρχή. Κάντο για σένα και για τα παιδιά σου.

6. Ζήτα βοήθεια.
Όταν αισθάνεσαι πελαγωμένη και δεν ξέρεις τι να κάνεις και πώς να χειριστείς τα πράγματα... ζήτα βοήθεια. Δεν είσαι μόνη! Κατά πάσα πιθανότητα εκατοντάδες χιλιάδες γονείς έχουν νιώσει όπως κι εσύ ή έχουν περάσει κάτι παρόμοιο. Απευθύνσου σε κάποιον που εμπιστεύεσαι και ζήτα βοήθεια.

7. Άσε τα παιδιά να είναι ο εαυτός τους.
Μην περιμένεις να είναι μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου σε μινιατούρα. Τα παιδιά έχουν δική τους προσωπικότητα. Το να επιχειρήσεις να τα αλλάξεις θα φέρει μόνο απογοήτευση. Απόλαυσε τη μοναδικότητα του κάθε παιδιού και όσα το κάνουν διαφορετικό.

8. Παίξε.
Δεν μπορώ να σου περιγράψω πόση χαρά παίρνω από το παιχνίδι. Δεν είναι μόνο για τα παιδιά! Χτίσε πύργους με κύβους, φόρεσε κοστούμια και σύρσου στο πάτωμα μαζί με τα παιδιά.

9. Φρόντισε τον εαυτό σου.
Μη χαθείς στη φροντίδα των παιδιών και παραμελήσεις τον εαυτό σου. Το να φροντίζεις τον εαυτό σου είναι ζωτικό για να είσαι καλά και θα έχει μεγάλη επίδραση στον τρόπο που μεγαλώνεις τα παιδιά. Φροντίζω τον εαυτό μου πνευματικά, σωματικά και ψυχικά. Η προσευχή, η άσκηση, η καλή διατροφή, η ξεκούραση και η θετική σκέψη έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην ευτυχία μου, πράγμα που με τη σειρά του με κάνει καλύτερο γονιό.

10. Να έχεις χιούμορ.
Αν βλέπεις τα πάντα με χιούμορ θα είσαι πιο ευτυχισμένη! Απόλαυσε τα αστεία πράγματα που κάνουν τα παιδιά σου. Το ταξίδι της γονεϊκότητας φαίνεται πολύ δύσκολο μερικές φορές, αλλά τελειώνει πολύ γρήγορα. Χαμογέλα, γέλα και απόλαυσέ το όσο περισσότερο μπορείς.

 

 

[photo

 

*Αν θέλετε να μοιραστείτε κι εσείς εικόνες από την καθημερινότητά σας επικοινωνήστε μαζί μας.

BrightNote : Τα σχόλια σας είναι σημαντικά για εμάς. Ο χώρος κάτω από την ανάρτηση προσφέρεται γι' αυτό το σκοπό. Αλλά για όσους προτιμούν να αφήσουν ένα πιο προσωπικό σχόλιο ή μια ερώτηση, μπορούν να το στείλουν εδώ.

[Ενημέρωση σχετικά με δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην ιστοσελίδα]

Μυρτώ Αθανασοπούλου

Η Μυρτώ Αθανασοπούλου δεν ξέρει να απαντήσει στην ερώτηση "τι δουλειά κάνεις;". Σπούδασε Θεατρολογία και Μετάφραση και για χρόνια δουλεύει ως επιμελήτρια κειμένων. Της αρέσουν τα βιβλία, τα γλυκά, το κέντρο της πόλης, τα δέντρα και η θάλασσα. Έχει μια μικρή κόρη και θέλει να την κάνει συνέχεια να γελάει.

Bright Side of Mom