(10 ψήφοι)

-Νομίζεις ότι διαβάζεις για χάρη μου;

-Νομίζεις ότι διαβάζεις για χάρη μου;

Όλοι οι γονείς, ακόμα κι αν δεν το παραδεχόμαστε ούτε στον εαυτό μας, επιθυμούμε να είναι τα παιδιά μας καλοί μαθητές, να αγαπάνε τη γνώση και να την αποζητούν, να ακούμε καλά λόγια για τις σχολικές τους επιδόσεις. Καμαρώνουμε όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει, αισθανόμαστε, κατά κάποιο τρόπο, ότι δικαιωνόμαστε προσωπικά!

Αν αυτό το ευτυχές σενάριο δεν είναι αυτό ακριβώς που βιώνουμε στην καθημερινότητά μας, τότε αρχίζουν τα προβλήματα και τα κατ΄εξακολούθηση λάθη. Συνήθως αυτό που κάνουμε είναι να αρχίσουμε να ασκούμε πίεση στο παιδί να διαβάσει περισσότερο. Συχνά μάλιστα χάνουμε την ψυχραιμία μας και αρχίζουμε να εμπλεκόμαστε σε καυγάδες μαζί του.


Δυστυχώς για εμάς κι ευτυχώς γι΄αυτά, τα σημερινά παιδιά απέχουν πολύ από το να είναι αυτό που θα λέγαμε στο παρελθόν «πειθήνια». Έχουν άποψη και δε διστάζουν να την εκφράσουν, όσο κι αν αυτό μας φαίνεται, κάποιες φορές, ενοχλητικό. Επιπλέον, επειδή αντιλαμβάνονται την ανάγκη μας να επιβεβαιωθούμε μέσα από τις δικές τους επιδόσεις, αρχίζουν ένα ιδιότυπο παζάρι, προσπαθώντας να αποκομίσουν οφέλη με αντάλλαγμα να πάρουν τους πολυπόθητους «καλούς βαθμούς».


Τι μπορούμε να κάνουμε όταν έχουμε πέσει στην παγίδα και υποσχόμαστε διάφορα για να διαβάσει το παιδί μας; Σας δίνω μια φράση-κλειδί και μη διστάσετε να την χρησιμοποιήσετε: « -Νομίζεις ότι διαβάζεις για χάρη μου;» Ο μόνος τρόπος να διαβάζουν τα παιδιά χωρίς -ιδιαίτερη- πίεση είναι να συνειδητοποιήσουν πως οι γνώσεις που αποκτούν δεν είναι περιττές, ούτε βαρετές, αλλά μπορούν να τα βοηθήσουν να μάθουν πώς να «ερμηνεύουν» τον κόσμο στον οποίο μεγαλώνουν.


Κάτι τέτοιο είναι βέβαια δουλειά πρωτίστως του σχολείου, μπορούμε όμως να βάλουμε κι εμείς το χεράκι μας. Ένας τρόπος να ενεργοποιήσουμε τα παιδιά είναι με το να τους παρέχουμε ερεθίσματα, κάνοντάς τα να αναζητήσουν μόνα τους πληροφορίες για ζητήματα που γνωρίζουμε ότι τα ενδιαφέρουν. Μια επίσκεψη σ΄ένα μουσείο, μια εκδρομή στη φύση μπορούν να δώσουν πολλές αφορμές για συζητήσεις που προσφέρουν γνώσεις, χωρίς να εμπεριέχουν το στοιχείο του καταναγκασμού, που συχνά συνδέεται με το σχολικό διάβασμα.

 

Σημαντικό ρόλο στη σχέση που αναπτύσσουν τα παιδιά με το σχολείο παίζει και η σχέση που έχουν γενικότερα με το διάβασμα. Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε την αξία του καλού παιδικού βιβλίου. Τα βιβλιοπωλεία πλέον διαθέτουν παιδικές γωνιές, στις οποίες τα παιδιά, ακόμα και προσχολικής ηλικίας, μπορούν να περιεργαστούν τα βιβλία και να διαλέξουν αυτά που τους αρέσουν. Με τακτικές επισκέψεις σε βιβλιοπωλεία «χτίζεται» μια σχέση με το βιβλίο που υπερβαίνει τα στενά όρια του σχολείου και ακολουθεί το παιδί σε όλη του τη ζωή.

 

Μην ξεχνάμε ωστόσο ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να μάθει ένα παιδί να αγαπά το διάβασμα, από το παράδειγμα των γονιών του που κι εκείνοι διαβάζουν. Χωρίς να χρειαστεί «συστάσεις», το παιδί το εντάσσει στην καθημερινότητά του, θεωρώντας το αυτονόητη συνήθεια, την οποία μοιράζεται με την οικογένειά του.


Η εποχή που ήμαστε μαθητές δεν είναι τόσο μακρινή, ώστα να μη θυμόμαστε την ενόχληση που μας προκαλούσε κάθε ανάμειξη των γονιών μας στα ζητήματα του σχολείου, ιδίως όταν αισθανόμαστε ότι τους απογοητεύουμε. Ας μην προβάλλουμε λοιπόν τώρα τις δικές μας επιθυμίες στα παιδιά μας κι ας προσπαθήσουμε να τα μάθουμε να αγαπούν τη γνώση κι όχι να περιμένουν ανταλλάγματα για να διαβάσουν.

Στο κάτω κάτω, δε διαβάζουν για χάρη μας!

Κορίνα Φαρμακόρη

Από την εποχή που πήγαινε Λύκειο αγαπούσε πολύ την τέχνη και...ζοριζόταν με τα μικρά παιδιά. Σπούδασε Φιλοσοφία και για πολλά πολλά χρόνια αλώνιζε την πόλη, παρακολουθώντας κάθε θέαμα που της τραβούσε το ενδιαφέρον.

Κάποια στιγμή, πριν καταλάβει αν χτυπάει το βιολογικό της ρολόι, ο Άλκης πήρε την κατάσταση στα χέρια του και μπήκε στη ζωή της. Μετά το αρχικό σοκ, τα πράγματα πήραν το δρόμο τους, αυτήν τη φορά με έναν επιπλέον επιβάτη.

Επειδή καλοί γονείς είναι οι ευτυχισμένοι γονείς, επέλεξε να εντάξει το παιδί στον τρόπο ζωής της και όχι να τον απαρνηθεί.

Τώρα ένα τρίο γυρνά στην πόλη, εκτός κι αν η περίσταση δεν το επιτρέπει, οπότε η ελληνίδα γιαγιά κάνει το θαύμα της...

Υ.Γ. Α! και τώρα πια συμπαθεί τα μικρά παιδιά περισσότερο!

Top5
Kid Rock

Της ...

- Μπιχλιμπίδα μου, χαμήλωσε λιγάκι την τηλεόραση......

Το καλοκαίρι είναι εδώ! Η παραλία γεμίζει παιδάκια,

...

1. Ανακοινώστε ότι είναι ώρα για φαγητό.

2.

...

Τα παιδιά βλέπουν. Τα παιδιά πράττουν. Αυτό είναι το

...

Video of the day

  • Becky G, Natti Natasha - Sin Pijama

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana

Bright Side of Mom