(6 ψήφοι)

Η μαθητική παρέλαση

Γράφει:
Η μαθητική παρέλαση

Οι αναμνήσεις μου από τη συμμετοχή στη μαθητική παρέλαση του Λυκείου πολλές. Στην προτελευταία και τελευταία τάξη του Λυκείου ήταν υποχρεωτικό να παίρνουμε μέρος στη μαθητική παρέλαση εκπροσωπώντας το σχολείο μας.

Ήταν υποχρεωτικό. Εξαιρέσεις ελάχιστες έως μηδενικές, για πραγματικό και σοβαρό λόγο.

Και ερχόμαστε στο θέμα πρόβες. Κανονικές πρόβες ολόκληρη τη σχολική χρονιά.

Η γυμνάστρια ιδιαίτερα αυστηρή μαζί μας, όχι αστεία. Παράστημα και βηματισμός, συγχρονισμός και ρυθμός. Επαναλαμβάνω, πρόβες κανονικές και μάλιστα και πρόβες τζενεράλε στο Καλλιμάρμαρο.

Το ενδυματολογικό, ένα μαρτύριο, ήμασταν σε δημόσιο Λύκειο, δεν είχαμε ειδική στολή οπότε το μπλε φούστα, λευκό πουκάμισο (ή μπλούζα) και κάποιο μαντήλι. Απλικέ το στρογγυλό σήμα του σχολείου. Καλσόν λευκό και παπούτσια μαύρα, χωρίς τακούνια.

Το μήκος της φούστας αυστηρά στο γόνατο. Ντεκολτέ δεν υπήρχαν, ούτε ανοικτά κουμπιά στα πουκάμισα, το καλσόν δεν ήταν το λεγόμενο κρεατί, τα παπούτσια δεν ήταν γόβες ούτε δεκάποντα ούτε πηπ τόου, ούτε μπότες.

Αλίμονό μας αν παραβαίναμε την ομοιομορφία, ακούγαμε τα εξ αμάξης από τη γυμνάστρια. Ακούγαμε δηλαδή ότι δεν έπρεπε με τίποτα να μοιάζουμε με ό,τι βλέπουμε σήμερα στις παρελάσεις. Καταδικαζόταν ως «δεύτερο», «τσουλέ» και άλλα κοσμητικά. Και εννοείται ότι δεν γινόταν λόγος για βαμμένα νύχια και μακιγιάζ.

Με το πέρασμα του χρόνου άλλαξαν πολλά πράγματα, τα σχολεία έγιναν μικτά, η πειθαρχία άρχισε να χαλαρώνει, οι καθηγητές και οι καθηγήτριες μείωσαν την αυστηρότητα ή εν πάση περιπτώσει αύξησαν την αδιαφορία, ο μαθητικός συνδικαλισμός άνθισε, οι καταλήψεις έγιναν θεσμός και άλλα πολλά και «προοδευτικά».

Η παρέλαση δεν είναι ένας αθώος θεσμός: αντικατοπτρίζει πολλά. Αν στο παρελθόν με την αυστηρότητα και την ομοιομορφία της έδινε την εικόνα του σχολείου, τη συλλογική συνείδηση των μαθητών που αισθάνονταν τιμή να παρελαύνουν, σήμερα δείχνει ακριβώς το αντίθετο. Πόσο πολύ τυχαία είναι όλα.
Από την επιλογή των ρούχων και των παπουτσιών, ειδικά των κοριτσιών, μέχρι το βήμα. Τα παιδιά κάνουν παρέλαση όπως να'ναι. Όπως τύχει. Βασικά αγγαρεία κάνουν και ύστερα παρέλαση, έτσι δείχνουν τουλάχιστον. Δεν έχουν κάτι να πιστεύουν για το οποίο και παρελαύνουν, εκτός ίσως από τις φωτογραφίες και τις κάμερες. Γι' αυτό και οι εμφανίσεις πίστας, όχι μόνο των μαθητριών αλλά και των γυμναστριών. Αν η γυμνάστρια του σχολείου είναι σαν αυτήν που «απολαύσαμε» στα φετινά φωτογραφικά ενσταντανέ τότε δεν μας εκπλήσσει που οι μαθήτριες εμφανίζονται όπως εμφανίζονται.

Αν κανείς ασχολείται σοβαρά με αυτά τα εκπαιδευτικά ζητήματα, θα έπρεπε να αντικαταστήσει αμέσως τις παρελάσεις. Να τις καταργήσει. Ακόμη καλύτερα, να μην παρελαύνουν τα σχολεία σύσσωμα. Να παρελαύνουν μόνο οι σημαιοφόροι, οι άριστοι δηλαδή, όσοι έχουν κάποια υπερηφάνεια να δείξουν και δεν κάνουν αγγαρεία. Αυτό θα είχε νόημα. Και μακάρι να είναι όμορφες κοπέλες. Και μακάρι να έχουν και άλλο χρώμα. Θα κάνουν παρέλαση γι' αυτό που εκπροσωπούν, ότι μετέχουν δηλαδή κάποιας παιδείας τέλος πάντων.

 

Αν θέλετε να μοιραστείτε κι εσείς μαζί μας εικόνες από την καθημερινότητά σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε ΕΔΩ

Mafalda

Μαμά και παιδί μαζί, κόρη και μάνα.
Η ζωή παίζει περίεργα παιχνίδια, μεγάλωσα και είμαι σαν τη μαμά μου; Η κόρη μου είναι όπως ήμουν εγώ; Και ναι, και όχι, και άλλα πολλά...

Top5
Kid Rock

Της ...

- Μπιχλιμπίδα μου, χαμήλωσε λιγάκι την τηλεόραση......

Το καλοκαίρι είναι εδώ! Η παραλία γεμίζει παιδάκια,

...

1. Ανακοινώστε ότι είναι ώρα για φαγητό.

2.

...

Τα παιδιά βλέπουν. Τα παιδιά πράττουν. Αυτό είναι το

...

Video of the day

  • Becky G, Natti Natasha - Sin Pijama

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana

Bright Side of Mom