(3 ψήφοι)

Τα δέκα χρόνια είναι συμβολικά, μαμά!

Γράφει:
Τα δέκα χρόνια είναι συμβολικά, μαμά!

Ο μικρός κλείνει τα δέκα. Εδώ και δύο εβδομάδες - με τη δήλωση πως τα δέκα χρόνια είναι συμβολικά - έχει αρχίσει να διεκδικεί «το πάρτι» του. Που θέλει να το κάνει σε bowling.
Το κουβεντιάζουμε μαζί του ψύχραιμα. Είναι γεγονός ότι δεν μπορούμε να του κάνουμε το χατίρι, κοστίζει αρκετά. Δεν θέλουμε και να τον απογοητεύσουμε όμως – προσπαθώ να γυρίσω πίσω στην ηλικία του για να καταλάβω τι σημαίνει να θέλει να κάνει «πάρτι».

Τις επόμενες ημέρες έχουμε γύρους διαπραγματεύσεων. Ο μικρός είναι ξύπνιος. Ξέρει ότι απαιτεί το μεγαλύτερο. Όταν του προτείνουμε αντί για «πάρτι» στο bowling να καλέσει τους κολλητούς από την τάξη του για να παίξουν μπάλα, δέχεται ενθουσιασμένος.

Του λέω να γράψει τα ονόματα και ένα κατάλογο φαγητών που θα ήθελε να ετοιμάσουμε.
Σε μισή ώρα βρίσκω στο κομοδίνο μου το γράμμα «πάρτι γενεθλίων του Δ. : αυτό είναι για τη μαμά»: έχει διπλώσει με τρόπο μία κόλλα χαρτί έτσι ώστε να ανοιγοκλείνει σαν φάκελος. Αφού το ανοίγω, διαβάζω τα έξι ονόματα, και μετά, υπό τον τίτλο "φαγητά":

Τούρτα
Hamburger
Chips
Πορτοκαλάδα
Νερό
Λουκανικοπιτάκια
Τυράκια με οδοντογλυφίδες

Αυτά!!!
Έχει ξεχάσει τις πίτσες.


Η πρόσκληση είναι για την Κυριακή το μεσημέρι. Ετοιμάζω το σπίτι από το Σάββατο, όπως και την τούρτα – εκτός από τη διακόσμηση, που θα προσθέσω στο τέλος.

Κυριακή. Όλα έτοιμα εγκαίρως και ευτυχώς γιατί ο πρώτος καλεσμένος χτυπάει το κουδούνι μας στην ώρα του!

Ακολουθεί σειρά αφίξεων με μικρή διαφορά μεταξύ τους, δεν είναι έντεκα αλλά η ομάδα είναι έτοιμη για ποδόσφαιρο με μοιρασμένες τις θέσεις. Τρελό παιχνίδι στον κήπο, ιδρώνουν, τα δίνουν όλα, μπαινοβγαίνουν στην κουζίνα για να πιουν νερό ή χυμό.
Ετοιμάζω τη διακόσμηση στην τούρτα για να σβήσουμε τα κεράκια. Τον φωνάζω να τη δει, του αρέσει πολύ, με αγκαλιάζει και μου λέει «ευχαριστώ πολύ, μαμά».
Κεράκια, τραγουδάκι, φωτογραφίες – θρίαμβος!
Συνεχίζεται το ποδόσφαιρο, πρωτάθλημα είν' αυτό. Στο διάλειμμα, παίζουν ένα παιχνίδι στο play station, παίζει μαζί τους και ο αδελφός του μπαμπά. Όσοι ενήλικες είμαστε στο σπίτι αποτελούμε μέρος του πάρτι. Ο μπαμπάς που παίζει μπάλα, ο θείος με το ηλεκτρονικό, τα αδέλφια που βγάζουν φωτογραφίες. Ένα τετράωρο γεμάτο και αφιερωμένο μόνο σε εκείνον. Από τον ενθουσιασμό ούτε τα δώρα του δεν έχει ανοίξει. Όταν έχει φύγει και ο τελευταίος φίλος του, καταπιάνεται με αυτά. Είναι πάρα πολύ χαρούμενος.

Αργότερα το βράδυ, την ώρα της χαλάρωσης, μ' ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, σκέφτομαι ότι η χαρά που πήρε ο Δ. από τη γιορτή του είναι τόσο πιο μεγάλη και από τον δικό μας «κόπο» και την όποια οργάνωση. Όλα αξίζουν για εκείνον.

Πώς πέρασε κιόλας η πρώτη δεκαετία της ζωής του...Προσπαθώ να θυμηθώ λεπτομέρειες από την ημέρα που γεννήθηκε, θυμάμαι αρκετές ευτυχώς. Πάντως ένα περίεργο πράγμα, την ημέρα των γενεθλίων του ένιωθα ότι γιορτάζω κι εγώ. Δεν είχα διάθεση για την καθημερινή ρουτίνα, αντίθετα βγήκα για μια χαλαρή βόλτα στα μαγαζιά – είχα και δικαιολογία ότι ψάχνω να του βρω δώρο!
Η αλήθεια πάντως είναι πως μεγαλώνει και αλλάζει, και θέλω να θυμίζω στον εαυτό μου πάντα να προσπαθώ να βλέπω τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια.
Όσο ακόμη διαρκεί όμως η παιδική του ηλικία θέλω να τη γεμίζω με χαρούμενες στιγμές και ξένοιαστες αναμνήσεις. Και πολλή αγάπη.

Μερικές φορές σκέφτομαι ότι αν ξέραμε πώς θα ήταν να είμαστε γονείς, μπορεί και να μην αποφασίζαμε να κάνουμε παιδιά. Είναι η μεγαλύτερη δέσμευση της ζωής μας. Όχι να το φέρεις στον κόσμο, μα να το μεγαλώσεις, να το αναθρέψεις, να το αναστήσεις. Είναι όμως και η μεγαλύτερη συγκίνηση και δεν αλλάζεται με τίποτα.

Έχει ένα δίκιο πάντως όταν λέει ότι τα δέκα χρόνια είναι συμβολικά. 

Mafalda

Μαμά και παιδί μαζί, κόρη και μάνα.
Η ζωή παίζει περίεργα παιχνίδια, μεγάλωσα και είμαι σαν τη μαμά μου; Η κόρη μου είναι όπως ήμουν εγώ; Και ναι, και όχι, και άλλα πολλά...

Top5
Kid Rock

Της ...

- Μπιχλιμπίδα μου, χαμήλωσε λιγάκι την τηλεόραση......

Το καλοκαίρι είναι εδώ! Η παραλία γεμίζει παιδάκια,

...

1. Ανακοινώστε ότι είναι ώρα για φαγητό.

2.

...

Τα παιδιά βλέπουν. Τα παιδιά πράττουν. Αυτό είναι το

...

Video of the day

  • Becky G, Natti Natasha - Sin Pijama

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana

Bright Side of Mom