(1 Ψήφος)

Πώς να κάνετε το διάβασμα στο σπίτι παιχνιδάκι | της Ελένης Βλάχου

Γράφει:
Πώς να κάνετε το διάβασμα στο σπίτι παιχνιδάκι | της Ελένης Βλάχου

 

Το διάβασμα στο σπίτι μοιάζει για πολλούς γονείς ένας μικρός εφιάλτης. Βιβλία, φυλλάδια, εργασίες και μετά δραστηριότητες, φροντιστήρια, και μέσα σε όλα αυτά γκρίνιες, άγχος και καβγάδες. Το διάβασμα όμως, δεν είναι εφιάλτης δίχως τέλος. Απλώς μοιάζει. Και είναι στο χέρι μας τον εφιάλτη να τον κάνουμε παιχνιδάκι.
Και γι΄αυτό χρειάζονται μόνο μερικές κινήσεις και μερικά απλά κολπάκια, ειδικά αν βρισκόμαστε στις πρώτες τάξεις του δημοτικού.

Ξεκινάμε πως το κάθε παιδί είναι διαφορετικό κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ. Είναι κανόνας. Το παιδί μας δεν μοιάζει με τα άλλα παιδιά. Το παιδί μας δεν έχει σχέση με τις επιδόσεις των συμμαθητών του, ούτε με τους χρόνους τους στο διάβασμα στο σπίτι ούτε γενικά με τίποτα, οπότε και δεν χρειάζονται συγκρίσεις. Αυτό το θυμόμαστε και το σεβόμαστε.

Αν το δικό μας παιδί έχει συνηθίσει να ξεκουράζεται το μεσημέρι ή να κοιμάται, το αφήνουμε να ξεκουραστεί. Ένα ξεκούραστο παιδί θα διαβάσει στον μισό χρόνο από ένα κουρασμένο και εξαντλημένο παιδί. Αν πάλι καταλάβουμε πως το παιδί μας λειτουργεί καλύτερα όσο είναι ακόμη «ζεστό» από το σχολείο τότε, μετά το φαγητό το ξεκινάμε να διαβάσει.

Φροντίζουμε το παιδί να διαβάζει σε έναν άνετο και φωτεινό χώρο. Δεν είναι απαραίτητο πως αυτός ο χώρος θα είναι στο δωμάτιό του. Μπορεί κάλλιστα να είναι και στην κουζίνα ή στο σαλόνι αν αυτό είναι που βολεύει. Εννοείται πως κατά τη διάρκεια του διαβάσματος δεν παίζει η τηλεόραση ή οτιδήποτε αποσπά την προσοχή του παιδιού.

Αφήνουμε το παιδί να κάνει τα μαθήματά του με τον δικό του τρόπο. Ο τρόπος που διδάσκονται τα παιδιά στο σχολείο συνήθως είναι ευκολότερος και πιο κατανοητός από αυτόν που θα τους δείξουμε εμείς, γιατί εμείς μερικά πράγματα τα έχουμε τυποποιημένα και αυτοματοποιημένα στο μυαλό μας οπότε και δυσκολευόμαστε να τα μεταφέρουμε σε ένα παιδί.

Επίσης, δεν στεκόμαστε μόνιμα πάνω από το κεφάλι του. Σίγουρα υπάρχουν πράγματα που μπορεί να τα κάνει μόνο του χωρίς τη βοήθειά μας.

Αν κάτι δεν μπορούμε να το εξηγήσουμε στο παιδί μας ή δυσκολεύεται να το καταλάβει αφήνουμε την άσκηση άλυτη με ένα σημείωμα προς την/τον εκπαιδευτικό για να το ξανά εξηγήσει στο παιδί.

Αφήνουμε τα παιδιά να κάνουν λάθη. Τα λάθη είναι δικά τους και θα μάθουν να τα διορθώνουν μόνα τους και μέσα από αυτά θα μάθουν το σωστό. Δεν έχει νόημα να διορθώνουμε εμείς τα λάθη τους για να πάρουν άριστα. Με αυτό τον τρόπο το μόνο που θα καταφέρουμε θα είναι να νομίζουν πως τα κάνουν όλα σωστά ενώ δεν θα μάθουν ποτέ να διορθώνουν τα λάθη τους, ούτε και ποιο είναι το σωστό.

Δεν παραφορτώνουμε τα παιδιά με ατέλειωτες δραστηριότητες και φροντιστήρια από μικρές ηλικίες. Τα παιδιά έχουν ανάγκη από ελεύθερο χρόνο, ελεύθερο παιχνίδι, ξεκούραση και χρόνο με την οικογένειά τους. Εκτός αυτού, ο οι χρόνοι που είναι πιεσμένοι ώστε να χωρέσουν πολλά πράγματα, δημιουργούν άγχος και στο παιδί και στους γονείς για να τα προλάβουν όλα.

Εξηγούμε στο παιδί ότι όσο πιο γρήγορα τελειώσει τα μαθήματά του τόσο πιο πολύ χρόνο θα έχει για τον εαυτό του. Του δίνουμε να καταλάβει πως αν χαζεύει στο διάβασμα είναι απλώς εις βάρος του.

Κάθε παιδί (όπως και κάθε άνθρωπος) έχει τον δικό του τρόπο να μαθαίνει. Κάποιος είναι ακουστικός τύπος, κάποιος άλλος οπτικός κτλ. Σεβόμαστε τον τρόπο που μαθαίνει το δικό μας παιδί και τον ακολουθούμε. Αν πάλι το παιδί μας αντιμετωπίζει δυσκολίες, εστιάζουμε σε αυτές ή ζητάμε βοήθεια από το σχολείο ή κάποιον ειδικό.

Είμαστε πάντα σε επικοινωνία με τον/την εκπαιδευτικό. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε τι κάνει το παιδί στο σχολείο, όχι μόνο στα μαθήματα αλλά και γενικά με τους γύρω του. Είμαστε ανοιχτοί σε τυχόν παρατηρήσεις και πάντα εξετάζουμε από όλες τις πλευρές τι μπορεί να συμβαίνει.
Επίσης, καλό είναι να έχουμε καλές σχέσεις (έστω και τυπικές) με άλλους γονείς.

Είμαστε ειλικρινείς με το παιδί μας. Αν παραπονεθεί ότι η δουλειά του για το σπίτι είναι μεγάλη ή αν απογοητευτεί με το σχολείο ή τα μαθήματα του, εμείς είμαστε εκεί να το στηρίξουμε και να το καταλάβουμε και όχι να το επιπλήξουμε.

Αν όλα τα παραπάνω (έστω κάποια απ’ αυτά) τα υιοθετήσουμε (πολύ ή λίγο) τότε το διάβασμα στο σπίτι θα γίνει τουλάχιστον υποφερτό. Αν όχι παιχνιδάκι!

Μόνο να μην ξεχνάμε ποτέ τον κανόνα: πως το κάθε παιδί είναι διαφορετικό!

 

Ελένη Βλάχου

Η Ελένη, όταν ήταν μικρή δεν ήξερε τι ήθελε να γίνει όταν θα μεγάλωνε. Έκανε το πέρασμά της από αρκετές δουλειές για να βρει το δρόμο της, αλλά καμιά δε την κέρδισε. Έτσι αποφάσισε να γίνει μητέρα. Κι έγινε μητέρα 3 παιδιών. Κατέληξε λοιπόν να εργάζεται στο σπίτι της στο ρόλο της νοικοκυράς, χωρίς ωράριο, χωρίς αποδοχές, χωρίς ασφάλιση χωρίς δικαίωμα για ρεπό.
Ακόμα ψάχνει να δει τι θα γίνει όταν με το καλό θα μεγαλώσει. Για ένα είναι σίγουρη: για τα ταξίδια που την πάνε τα βιβλία και οι λέξεις!

Top5
Kid Rock

Της ...

Το καλοκαίρι είναι εδώ! Η παραλία γεμίζει παιδάκια,

...

- Μπιχλιμπίδα μου, χαμήλωσε λιγάκι την τηλεόραση......

1. Ανακοινώστε ότι είναι ώρα για φαγητό.

2.

...

Τα παιδιά βλέπουν. Τα παιδιά πράττουν. Αυτό είναι το

...

Video of the day

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana

Bright Side of Mom