(2 ψήφοι)

Πώς να δούμε την καινούρια χρονιά με νέα ματιά

Πώς να δούμε την καινούρια χρονιά με νέα ματιά

Φαντάζομαι έχετε διαβάσει πολλές ευχές για τη νέα χρονιά. Οι δικές μου δεν είναι ευχές αλλά 5 "ταξίδια" που μπορούμε να κάνουμε όχι μόνο για φέτος αλλά για κάθε χρονιά για να δούμε με νέα ματιά τη ζωή.

1. Να μάθουμε να εκτιμούμε και να ζούμε πραγματικά τις "μικρές" και απλές στιγμές χωρίς να ψάχνουμε συνεχώς το κάτι άλλο ... γιατί ίσως αργότερα συνειδητοποιήσουμε ότι αυτές τελικά ήταν οι πιο "μεγάλες" μας στιγμές.

2. Να κρατάμε κοντά μας ανθρώπους που πραγματικά μας αγαπάνε και μας εκτιμούν για αυτό που είμαστε και όχι για αυτά που έχουμε. Που μας δίνουν το χέρι να σηκωθούμε από τις τρικλοποδιές, μας βοηθάνε να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να γινόμαστε καλύτεροι. Είναι ωραίο να θυμόμαστε να εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας και την αγάπη μας σε αυτούς τους ανθρώπους με το δικό μας τρόπο. Συνηθίζω να λέω ότι νιώθω ευγνώμων για όλους αυτούς που με στήριξαν, με στηρίζουν και με βοηθάνε να γίνω καλύτερη καθώς και για τους άλλους που με τη συμπεριφορά τους μου έδειξαν πως δεν θέλω να είμαι.

3. Να λέμε ένα ευχαριστώ [νιώθουμε ευγνωμοσύνη] και να επιβραβεύουμε τον εαυτό μας για όσα έχουμε αποκτήσει, έχουμε κάνει, έχουμε ζήσει και ζούμε. Σε αυτό θα μας βοηθήσει να καταγράψουμε σε ένα χαρτί όσα έχουμε καταφέρει τη χρονιά που πέρασε [ακόμη και τα πιο απλά] και στη συνέχεια μπορούμε να λέμε στον εαυτό μας για παράδειγμα «είμαι περήφανος/η για αυτό που ..». Θα δούμε ότι έχουμε καταφέρει περισσότερα από όσα φανταζόμαστε.

4. Να σταματάμε να γκρινιάζουμε για όλα τα στραβά, τους περίεργους/προβληματικούς ερωτικούς συντρόφους που πετυχαίνουμε ή τους φίλους που μας εκμεταλλεύονται. Εμείς είμαστε όχι μόνο που επιλέγουμε να τους βάλουμε στη ζωή μας αλλά και να τους κρατήσουμε. Οι σκέψεις για το παρελθόν ή η ανησυχία για το μέλλον υπονομεύουν το παρόν. Ευκαιρία να διεκδικήσουμε πιο λειτουργικές/ποιοτικές ανθρώπινες σχέσεις και καταστάσεις ζώντας στο τώρα.

5. Να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε καθώς επηρεάζει τον τρόπο που νιώθουμε και που συμπεριφερόμαστε. Όπως αναφέρουμε και στον Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό [NLP] «Το πραγματικό ταξίδι των ανακαλύψεων δεν είναι όταν ψάχνουμε καινούρια τοπία αλλά όταν έχουμε καινούρια ματιά». Για να γίνει κάτι τέτοιο μπορούμε να σημειώσουμε σε χαρτί [σαν ημερολόγιο] τον τρόπο που αντιδράμε ή που συμπεριφερόμαστε στον εαυτό μας σχετικά με γεγονότα που μας επηρέασαν αρνητικά και πως σκεφτήκαμε. Αυτές ακριβώς τις σκέψεις, που ονομάζουμε δυσλειτουργικές όπως, «όλα τα στραβά σε μένα», «δεν αξίζω τίποτα», «δεν θα τα καταφέρω» χρειάζεται να αντικαταστήσουμε με πιο λειτουργικές όπως, «μπορώ», «θα τα καταφέρω», «αξίζω».

 

Ας θυμόμαστε κάτι που αναφέρω συχνά ...

Αλλάζοντας τον τρόπο που σκεφτόμαστε, αλλάζουμε τη ζωή μας !

Ευφροσύνη Μήτσιου

Θυμάμαι τον εαυτό μου να μιλά σε φίλους και συγγενείς για ψυχολογία, για το πώς μπορούν να νιώσουν καλύτερα στις δύσκολες στιγμές τους και να κάνουν τη ζωή τους πιο απλή. Μετά από κάποια χρόνια συνεχίζω να κάνω το ίδιο με τη διαφορά ότι τώρα ο τοίχος μου έχει πτυχία Ψυχολογίας [και δεν απευθύνεται σε συγγενείς, λόγω του κώδικα δεοντολογίας, αλλά σε όλους τους υπόλοιπους].
«Αλλάζοντας τον τρόπο που σκεφτόμαστε, αλλάζουμε τη ζωή μας» .. αναφέρω συχνά τόσο στις ατομικές όσο και στις ομαδικές συναντήσεις με παιδιά, εφήβους, ενήλικες και στις σχολές γονέων. Σε αυτές τις συναντήσεις – οι οποίες γίνονται και μέσω διαδικτύου [skype]- εκτός των άλλων, εκπαιδευόμαστε στη διαχείριση του άγχους, των φοβιών, των αρνητικών σκέψεων [NLP], των διατροφικών διαταραχών, της εικόνας σώματος, της παχυσαρκίας καθώς και στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης. Θα με δείτε συχνά σε γήπεδα προπονώντας ψυχολογικά [mental training] αθλητές, προπονητές, ομάδες και γονείς καθώς ο ψυχολογικός τομέας επηρεάζει άμεσα την αθλητική απόδοση. www.frosomitsiou.gr

Top5
ΨΥΧΟ-λόγος

«Συνάντηση» στο inbox ή στο chat, αν δεν βρεθούμε κάνε

...

Ένα παραμύθι συνεισφέρει σημαντικά στη διαμόρφωση της

...

Ίσως μέχρι σήμερα να είχατε ακούσει για την επιλόχειο

...

Με σαφείς επιρροές από το βιβλίο του Paul Watzlawick

...

Δεν είναι δυνατόν να ζήσουμε χωρίς αγάπη. Την

...

Video of the day

  • Becky G, Natti Natasha - Sin Pijama

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana

Bright Side of Mom