(2 ψήφοι)

Attachment Parenting: Μεγαλώνοντας τα παιδιά μας με ευαισθησία και ενσυναίσθηση

Attachment Parenting: Μεγαλώνοντας τα παιδιά μας με ευαισθησία και ενσυναίσθηση

Μέχρι να γεννήσω την κόρη μου, δεν είχα ιδέα ότι υπήρχαν σχολές γονέων. Δεν είχα ακούσει για την συν-κόιμιση ή το baby-wearing. Δεν είχα εικόνα για το θηλασμό και φυσικά δεν είχα ψάξει αρκετά το θέμα, με αποτέλεσμα η κόρη μου να με βρει παντελώς απροετοίμαστη και αρκετά φοβισμένη. Το μόνο που είχα ακούσει (κατ' επανάληψη) ήταν να μην την παίρνω αγκαλιά γιατί θα την κακομάθω, να την αφήσω να κλάψει για να μάθει στους τρεις μήνες ζωής της να κοιμάται μόνη της, να την κάνω ανεξάρτητη. Αυτό με φόβιζε περισσότερο.

Με τον ερχομό της, όσα είχα στο μυαλό μου για την γονεϊκότητα, όσα δηλαδή είχα ακούσει ή όσα είχα κάνει κτήμα μου ακούγοντάς τα ή βιώνοντάς τα από τους δικούς μου γονείς, ανατράπηκαν. Αν και υπερβολικά κουρασμένη, όπως άλλωστε όλοι οι νέοι γονείς, άρχισα να ακολουθώ, εντελώς τυχαία και προφανώς από ένστικτο, τις αρχές του Attachment Parenting, χωρίς όμως να ξέρω τίποτα για αυτό. Το ένστικτό μου έλεγε πως όταν κλαίει, το παιδί πεινάει, άρα να το θηλάσω. Ή να την πάρω αγκαλιά. Την κοίμιζα στο ίδιο κρεββάτι με εμάς, γιατί με βόλευε με τους θηλασμούς. Τη φορούσα σε ring sling, γιατί ήταν πολύ ανήσυχη και δεν μπορούσα να την κουβαλάω χωρίς βοήθεια συνέχεια. Και κάθε φορά που κάποιος μου έλεγε «θα την κακομάθεις», κουνούσα το κεφάλι μου και συνέχιζα το baby-wearing.

Πριν λίγο καιρό, κι έχοντας αφήσει πίσω μου την περίοδο των θηλασμών και του ring-sling, είχα την τύχη να γνωρίσω την κ. Μαρία Παπαφιλίππου, τον άνθρωπο που με έκανε να δω τη γονεϊκότητα όπως θα έπρεπε να είναι: γεμάτη ηρεμία, αποδοχή και με σεβασμό στο παιδί που μεγαλώνεις. Ψυχολόγος στο επάγγελμα, με ειδίκευση στην οικογενειακή-συστημική ψυχοθεραπεία και την προγεννητική και περιγεννητική ψυχοθεραπεία, η κ. Παπαφιλίππου ηγείται ενός οργανωμένου δικτού επαγγελματικών του χώρου της ψυχικής υγείας, της Attachment Parenting Hellas που ασχολούνται με τη γονεϊκότητα και τους συναισθηματικούς δεσμούς που αναπτύσσονται ανάμεσα σε γονείς και παιδιά. Πριν λίγες ημέρες είχα την ευκαιρία να μιλήσω μαζί της και να μου απαντήσει σε όλες εκείνες τις ερωτήσεις που βασανίζουν νέους κι όχι μόνο γονείς, για πως να φροντίσουμε τα παιδιά μας, ώστε να μεγαλώσουν και να γίνουν ολοκληρωμένοι και ανεξάρτητοι ενήλικες.

MariaPapafilippou.jpg 

- Τι είναι με λίγα λόγια το Attachment Parenting;

Το Attachment Parenting (AP) είναι μία ολόκληρη φιλοσοφία στην ανατροφή των παιδιών, που στηρίζεται σε μία πολύ γνωστή ψυχολογική θεωρία (Attachment theory-θεωρία συναισθηματικών δεσμών), την οποία ανέπτυξε ο βρετανός ψυχίατρος John Bowlby. Οι γονείς καλούνται να ανταποκριθούν έγκαιρα και κατάλληλα, με ευαισθησία και ενσυναίσθηση στις ανάγκες του παιδιού, ώστε να εσωτερικεύσει μία αίσθηση ασφάλειας, την οποία θα μεταφέρει σε όλη του τη ζωή και σε όλες του τις σχέσεις. Το ΑΡ στη βάση του είναι ένας φυσικός τρόπος ανατροφής, αλλά καθώς τα τελευταία χρόνια έχουμε υιοθετήσει ένα δυτικό τρόπο ζωής, το ΑΡ έχει φτάσει να θεωρείται μία εναλλακτική προσέγγιση στην ανατροφή παιδιών.

- Με ποιόν τρόπο ωφελείται τόσο το παιδί, όσο και ο γονιός από αυτό;

Αυτός ο τρόπος ανατροφής ενεργοποιεί τη μέγιστη δυνατή ανάπτυξη των παιδιών σε όλα τα επίπεδα και θα τολμήσω να πω και τη μέγιστη δυνατή εξέλιξη και των γονέων. Το ΑΡ βοηθά να δημιουργηθεί ένας ισχυρός συναισθηματικός δεσμός με το παιδί και παράλληλα μας ενδυναμώνει ως γονείς, αφού αυτός ο δεσμός είναι η βάση για την εξέλιξη του παιδιού, την σταδιακή και υγιή αυτονόμησή του. Οι γονείς μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε τις ανάγκες του παιδιού και να ανταποκρινόμαστε με ευαισθησία σε αυτές, μαθαίνουμε να εμπιστευόμαστε το ένστικτο και τις ικανότητές μας, να διαχειριζόμαστε θετικά και ενσυναισθητικά τις δυσκολίες, να επικοινωνούμε με σεβασμό, να αποδεχόμαστε το παιδί στην ολότητά του και να το ενθαρρύνουμε στις επιλογές του. Έτσι, το παιδί νιώθει ασφαλές να ανακαλύψει τον κόσμο γύρω του, διατηρεί μία ισχυρή αίσθηση του ανήκειν, νιώθει σημαντικό, ικανό, ελεύθερο, αναπτύσσει τη συναισθηματική του νοημοσύνη, νιώθει συνδεδεμένο, μαθαίνει να αυτορρυθμίζει τα συναισθήματά του, κάνει υγιείς σχέσεις κοντινότητας, και εξελίσσεται σε έναν υγιή και αυτόνομο ενήλικα, που μπορεί να συνδεθεί με εμπιστοσύνη και ενσυναίσθηση.

- Μπορεί κάποιος που δεν γνωρίζει, να μπερδέψει το Attachment Parenting με το κανάκεμα ή αυτό που λένε οι σημερινοί παππούδες «να κακομάθεις το παιδί»;

Το κανάκεμα δεν είναι πρακτική που υποστηρίζεται από το ΑΡ. Το να «κακομάθει» το παιδί, είναι κάτι που κάποιοι υποστηρίζουν όταν βλέπουν τους γονείς να ανταποκρίνονται στα παιδιά που μπορεί να κλαίνε ή να θέλουν αγκαλιά, αλλά αυτό συμβαίνει είτε επειδή υπάρχουν γενιές που έχουν μεγαλώσει με αυτά τα πρότυπα, είτε επειδή έχουν ελλιπή ενημέρωση σχετικά. Ερευνητικά, προβλήματα προκύπτουν από παιδιά που δεν έχουν μεγαλώσει μέσα σε ένα θετικό και ενθαρρυντικό περιβάλλον, που έχουν στερηθεί τις αγκαλιές και δεν έχουν βρει ανταπόκριση οι ανάγκες τους για κοντινότητα, προβλεψιμότητα, προστασία και παιχνίδι και όχι από αυτά που έχουν ικανοποιήσει πλήρως όλες τους τις βιο-ψυχο-κοινωνικές τους ανάγκες. Τα μωρά γεννιούνται απόλυτα εξαρτημένα από τους ενήλικες για την επιβίωσή τους. Όταν οι ανάγκες τους ικανοποιούνται, μόνο τότε μπορούν σταδιακά και όταν το καθένα νιώσει έτοιμο να αρχίσει την υγιή αυτονόμησή του. Η πεποίθηση ότι το ΑΡ κάνει εξαρτημένα/κακομαθημένα παιδιά είναι τελείως λανθασμένη.

- Η πρώτη εικόνα που μου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτομαι «attachment parenting» είναι μια μαμά με το μωρό της. Υπάρχει χώρος και για τον πατέρα να δεθεί συναισθηματικά με το παιδί του μέσω αυτής της φιλοσοφίας;

Η αλήθεια είναι ότι οι πρώτες έρευνες πάνω στο Attachment επικεντρώνονταν στο συναισθηματικό δεσμό της μητέρας και του βρέφους. Οι σύγχρονες όμως έρευνες δεν περιορίζονται στη σχέση αυτή, αλλά αφορούν το συναισθηματικό δεσμό με τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν τη φροντίδα του, όπως είναι και ο πατέρας. Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί παρατηρώ ότι οι σύγχρονοι μπαμπάδες ασχολούνται ενεργά με τη φροντίδα και ανατροφή των παιδιών τους. Το κατά πόσο θα πάρει χώρο ένας πατέρας για να δημιουργήσει ένα ισχυρό συναισθηματικό δεσμό με το παιδί του εξαρτάται από τον ίδιο, αλλά και από το χώρο που θα του δώσει η σύντροφός του.

aph-seminario2

- Από πότε είναι καλό να ξεκινάει το attachment parenting;

Μία από τις βασικές αρχές του ΑΡ είναι να προετοιμαζόμαστε για την εγκυμοσύνη, τη γέννα και τη γονεϊκότητα. Η γονεϊκότητα για μένα ξεκινάει από τότε που οι γονείς πρωτοσκέφτονται την ιδέα του να κάνουν ένα παιδί, όταν το παιδί δηλαδή εισέρχεται στον πνευματικό ενεργειακό χώρο των γονέων. Όσο νωρίτερα διερευνούν οι γονείς τις μεθόδους και προσεγγίσεις πάνω στη γονεϊκότητα, τόσο το καλύτερο. Ακόμα καλύτερα είναι όταν οι γονείς έχουν «δουλέψει» ψυχοθεραπευτικά τα δικά τους θέματα, έχουν διερευνήσει το δικό τους τύπο συναισθηματικού δεσμού (attachment style) και έτσι προετοιμάζονται πιο συνειδητά για το ρόλο που αναλαμβάνουν. Επιπλέον, η περίοδος της εγκυμοσύνης μας δίνει το περιθώριο να συνδεθούμε προγεννητικά με το παιδί μας. Υπ'αυτή την έννοια, το ΑΡ καλό είναι να ξεκινάει προγεννητικά.

- Υπάρχει πρόβλημα αν κάποιος γονιός δεν γνώριζε για τη φιλοσοφία της ενσυναίσθησης και του συναισθηματικού δεσμού να ξεκινήσει να τα εφαρμόζει στην πορεία της ζωής του παιδιού του;

Ποτέ δεν είναι αργά! Ο ανθρώπινος εγκέφαλος άλλωστε χαρακτηρίζεται από νευροπλαστικότητα, οπότε ακόμα και ένας ανασφαλής συναισθηματικά δεσμός, με τα κατάλληλα ερεθίσματα και συνθήκες μπορεί να εξελιχθεί σε ασφαλή. Αυτό δηλαδή που κάνουμε και οι ενήλικες μέσω της ψυχοθεραπείας, που λειτουργεί διορθωτικά για τις προηγούμενες εμπειρίες μας. Σαφώς όμως τα πρώτα χρόνια ζωής ενός παιδιού είναι εξαιρετικά σημαντικά, καθώς ο εγκέφαλος τότε είναι πιο δεκτικός και εξελίσσεται σε πιο ραγδαίους ρυθμούς και η ανάγκη του παιδιού για ανταπόκριση από το φροντιστή του είναι εξαιρετικής σημασίας.

- Θα ήθελα να μας πείτε μερικά πράγματα για την Attachment Parenting Hellas, πότε δημιουργήθηκε και ποιοι οι σκοποί της.

Η Attachment Parenting Hellas (ΑΡΗ) είναι το τρίτο μου παιδάκι, μία ιδέα που γεννήθηκε όταν γεννήθηκα και εγώ σα μαμά! Η λειτουργία της ξεκίνησε επίσημα το Σεπτέμβρη του 2015, σαν ένα οργανωμένο δίκτυο επαγγελματιών που υποστηρίζουν τη φιλοσοφία του Αttachment Ρarenting και μπορούν να προσφέρουν τις εκπαιδευτικές, συμβουλευτικές και ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες τους σε όσους τις έχουν ανάγκη. Σκοπός της ΑΡΗ είναι να ενημερώσουμε τους γονείς και ειδικούς για αυτή την προσέγγιση, να τους εκπαιδεύσουμε πάνω στο Αttachment Ρarenting και τη Θετική Διαπαιδαγώγηση, να δικτυώσουμε τους γονείς με τους ειδικούς, ώστε να υποστηρίξουμε τους γονείς στο ρόλο τους και να φροντίσουμε τα παιδιά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

- Πώς μπορεί ένας γονιός να μάθει τι είναι το Attachment Parenting και να το εφαρμόσει;

Μία πρώτη επαφή με το Αttachment Ρarenting μπορεί να έχει κάποιος μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από σχετική βιβλιογραφία και άρθρα. Με την Αttachment Ρarenting Ηellas (APH) διοργανώνουμε βιωματικά σεμινάρια πάνω στο ΑΡ και τη Θετική Διαπαιδαγώγηση, τόσο για γονείς, όσο και για ειδικούς, όπου οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους, να μάθουν για τις πρακτικές που υποστηρίζει το ΑΡ και πώς να τις ενσωματώσουν στην καθημερινότητά τους ή/και στη δουλειά τους.

 

 

Bright P.S. : Τα σχόλια σας είναι σημαντικά για εμάς. Ο χώρος κάτω από την ανάρτηση προσφέρεται γι' αυτό το σκοπό. Αλλά για όσους προτιμούν να αφήσουν ένα πιο προσωπικό σχόλιο ή μια ερώτηση, μπορούν να το στείλουν εδώ.

Ζωή Κοσκινίδου

Η Ζωή είναι μαμά της επτάχρονης (ημίαιμης) Νίλας, του τετράχρονου Stripes 'n' Buttons και της 14 μηνών Διδώς. Ξεκίνησε να σπουδάζει Management, αλλά το βαρέθηκε, μετά είπε να δοκιμάσει τις δυνάμεις της στο Marketing, μέχρι που παραλίγο να την πετάξουν έξω από τη σχολή για χαμηλή ακαδημαϊκή απόδοση και τελικά αρίστευσε στη Δημοσιογραφία. Δούλεψε για έντεκα χρόνια σε free press και περιοδικά στον χώρο του πολιτιστικού ρεπορτάζ, μέχρι που η κρίση της χτύπησε την πόρτα κι αποφάσισε να ακολουθήσει το plan B της: να ράβει. Έτσι το 2010 γεννήθηκε το Stripes 'n' Buttonsκαι τρία χρόνια μετά ήρθε και το "μοντελάκι" της, η Διδώ που τα κάνει όλα να φαίνονται πιο όμορφα και πιο χρωματιστά και πιο ελπιδοφόρα. Στο Bright Side of Mom βρέθηκε για να συνδυάσει τα δύο της πάθη: το γράψιμο και το ράψιμο.

Top5
ΨΥΧΟ-λόγος

«Συνάντηση» στο inbox ή στο chat, αν δεν βρεθούμε κάνε

...

Ένα παραμύθι συνεισφέρει σημαντικά στη διαμόρφωση της

...

Με σαφείς επιρροές από το βιβλίο του Paul Watzlawick

...

Ίσως μέχρι σήμερα να είχατε ακούσει για την επιλόχειο

...

Δεν είναι δυνατόν να ζήσουμε χωρίς αγάπη. Την

...

Video of the day

  • Becky G, Natti Natasha - Sin Pijama

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana

Bright Side of Mom