Τα «σόγια» | Έλπη Μασκαλίδου

Τα «σόγια» | Έλπη Μασκαλίδου

Όταν ήμουν μικρή τα κορόιδευα τα «σόγια». Για μένα ήταν ένα πλήθος από ξαδέλφια, θείους και θείες (απροσδιορίστου ηλικίας) που πάντα τους μπέρδευα. Ένα σμάρι από θείες που με τσίμπαγαν στα μάγουλα, μυρωδιές από πιροσκί, πούλια να χτυπάνε στο τάβλι, επισκέψεις με τα καλά μας στα «σόγια» και κάτι θείοι που ήταν μικρότεροι από μένα. Αν είναι δυνατόν να είμαι εννιά χρονών και να έχω θείο οχτώ.

Και έπειτα το σπίτι του παππού και της γιαγιάς, με το τσάι που μύριζε βαρύ και το παξιμάδι δίπλα, ο παππούς να παίζει τάβλι με το θείο Παναγή, το θείο Σοφοκλή, η εγκυκλοπαίδεια του πάντα ανοιχτή έτοιμη να με καταβροχθίσει, η γιαγιά να με φιλεύει και να με επιδεικνύει στα «σόγια».

Ο παππούς με πέντε αδέλφια, η γιαγιά με έξι. Τα «σόγια».

Χθες συναντηθήκαμε.

Τα ξαδέλφια από την πλευρά της γιαγιάς.

Της γιαγιάς και του παππού που ήρθαν πρόσφυγες από την Τραπεζούντα, φέρνοντας μόνο μια ραπτομηχανή Singer για να έχει η γιαγιά δουλειά στην καινούργια πατρίδα. Και εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες στην Καλλιθέα και έκαναν 4 αγόρια, ο παππούς άνοιξε το πρώτο μαγαζί, έμπορος τίμιος μα πάνω από άλλο άνθρωπος.

Και έμεινε ο μπαμπάς από τα 4 αδέλφια. Ο μπαμπάς που ποτέ δεν έκοψε από τα «σόγια». Που κρατούσε όλα τα χρόνια επαφή. Ανακατεύεται στις ζωές τους, μαθαίνει τα νέα τους, τηλεφωνεί, τους βλέπει, διεκδικεί την αγάπη τους, θυμάται γεγονότα και ιστορίες και τα μοιράζεται.

Και έριξε την ιδέα της συνάντησης. Μια μεγάλη συνάντηση με τα «σόγια».

Εγώ πια πενηντάρα να συναντώ τους μικρότερους θείους, τα μεγαλύτερα ξαδέλφια, κάποια γίνανε κιόλας παππούδες. Η ζωή να περνά τόσο γρήγορα και εμείς εκεί γύρω από το μεγάλο τραπέζι να ψηλαφίζουμε τρυφερά τις ζωές μας, να ακουμπάμε σε μνήμες κοινές και απώλειες, να ανταλλάσσουμε ιστορίες, φωτογραφίες, αναμνήσεις.

Γιατί όσο μεγαλώνουμε είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιοι είμαστε, από πόσο μακριά ερχόμαστε, και πόσα οφείλουμε στην καταγωγή, στις καταβολές, στο περιβάλλον που μας γαλούχησε, στους ανθρώπους που μας αγκάλιασαν όταν ήμασταν μικροί.

Στα «σόγια».

 

 

[φωτογραφία: Έλπη Μασκαλίδου] 

 

BrightStarsNote : Τα σχόλια σας είναι σημαντικά για εμάς. Ο χώρος κάτω από την ανάρτηση προσφέρεται γι' αυτό το σκοπό. Αλλά για όσους προτιμούν να αφήσουν ένα πιο προσωπικό σχόλιο, μια ερώτηση ή να μοιραστούν κάτι δικό τους, μπορούν να το στείλουν εδώ.

Έλπη Μασκαλίδου

Ένα βιβλίο, ένας καφές, μια θάλασσα και ένας ορίζοντας θα της ήταν αρκετά. Να γράφει, να διαβάζει, να ταξιδεύει, να ερωτεύεται, να ονειρεύεται, να βλέπει τους φίλους της, να πηγαίνει στο θέατρο, να ακούει μουσικές και να χορεύει. Τα αγαπημένα της. Αλλά και 25 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, σκληρά εργαζόμενη σε μεγάλη εταιρεία, εκπλήρωσε και το όνειρο της καριέρας. Παράλληλα καθηγήτρια αγγλικών-γαλλικών από τα είκοσι της χρόνια, δίδαξε αλλά και διδάχτηκε τα καλύτερα μαθήματα από τα παιδιά. Το χιούμορ τους, η σκέψη τους, η καθαρή ματιά και ειλικρίνεια με την οποία ατενίζουν τον κόσμο, την κρατάνε αιώνια έφηβη και μόνιμα αισιόδοξη.

Top5
Οικογένεια και σχέσεις

...γιατί πολύ «απλά», ο παππούς πέθανε. Δεν «έφυγε»,

...

"Πρόσεχε τον άνθρωπο που κάνει υπομονή. Μια

...

Οι άνθρωποι που εργάζονται με ηλικιωμένους μπορούν να

...

Λένε ότι ως μαμά μπορώ να τα καταφέρω άριστα με την

...

Αγαπητοί μου γονείς,

Αυτό το γράμμα έρχεται

...

Video of the day

  • Becky G, Natti Natasha - Sin Pijama

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana

Bright Side of Mom