Μήπως ο παππούς και η γιαγιά κακομαθαίνουν το παιδί σας;

Μήπως ο παππούς και η γιαγιά κακομαθαίνουν το παιδί σας;

Όλη την εβδομάδα, προσπαθείτε σκληρά να πείσετε το παιδί σας να φάει το σπανακόρυζο, να μασάει καλά την τροφή του, να μην φάει γλυκό και παγωτό. Του μαθαίνετε καλούς τρόπους στο τραπέζι.

Και έρχεται εκείνο το μαγικό Σαββατοκύριακο, που περιμένει με αγωνία το παιδί σας! Κατά περίεργο τρόπο, όλα από όσα μάθατε, ξεχνιούνται! Η γιαγιά, χαιρετά το εγγόνι, κρατώντας μια σοκολάτα! Ο παππούς βγάζει το παιδί στο πάρκο και του αγοράζει γλειφιτζούρια, παγωτά, τσιπς αλλά και αναψυκτικά! Στο τραπέζι του παππού, δεν υπάρχουν τρόποι! Όλοι τρώμε με τα χέρια και κάνουμε το σπίτι μια τεράστια τραπεζαρία!

 

 Σε αυτό το σπίτι επιτρέπεται να τρως μπροστά στην τηλεόραση, πίσω από τον καναπέ του σαλονιού, στο κρεβάτι σου, στο πάτωμα! Παντού τρώμε σε αυτό το σπίτι! Παντού λερώνουμε σε αυτό το σπίτι! Το μόνο που απασχολεί τη γιαγιά αλλά και το παππού, είναι να φάει το παιδί! Με όποιο κόστος!

 

Οι γονείς μας και παππούδες των παιδιών μας, λες και ξέχασαν πως ήταν και αυτοί γονείς. Βλέπουν το εγγόνι τους και λιώνουν! Είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για να ικανοποιήσουν αυτή τη μικρή ψυχούλα! Δίνουν το κάθε τους λεπτό και αφιερώνουν τον χρόνο τους για αυτά και μόνο.

 

Το κακό όμως δεν είναι ότι απλά κάνουν όλα τα χατίρια του μικρού καταφερτζή σας, αλλά ότι κάνουν την κακή συνήθεια τρόπο ζωής!

Άδικα προσπαθείτε όλη την επόμενη βδομάδα να πείσετε το μικρό σας, ότι δεν πρέπει να τρώμε καθημερινά γλυκά! Πατάει πόδι και μας απειλεί πως θα τα πει όλα στο παππού! Πως το καταπιέζουμε και τόσα άλλα!

 

Πώς όμως να εκπαιδεύσουμε τους παππούδες και τις γιαγιάδες για να έχουμε κοινή πορεία;

  • Μιλήστε ανοιχτά στον παππού και τη γιαγιά. Τρομάξτε τους και δείξτε τους φωτογραφίες μικρών παιδιών με παχυσαρκία και άλλα προβλήματα υγείας λόγω βάρους!
  • Εξηγήστε πως καταλαβαίνετε πως υπερλατρεύει το μικρό σας αγγελούδι και ότι το κατανοείτε, απλά ο τρόπος αυτός δεν είναι ο καταλληλότερος!
  • Ζητήστε από τον παππού και τη γιαγιά να δείξουν την αγάπη τους με άλλο τρόπο! Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούν εκφράσεις του τύπου: "Να' σαι καλό παιδί και θα σου πάρω σοκολάτα". Θα ήταν καλύτερο να λέγεται: "Να'σαι καλό παιδί, για να πάμε στο πάρκο, ή για να κάνουμε βόλτα, ή για να κολλήσουμε αυτοκόλλητα κλπ".
  • Αν ο παππούς ή η γιαγιά δεν καταλαβαίνει ή δεν μπορείτε εσείς, κλείστε ένα ραντεβού ενημέρωσης με έναν διαιτολόγο. Μπορείτε να κάνετε την επίσκεψη μαζί. Ενημερωθείτε μαζί! Ο ειδικός, σίγουρα θα βάλει τα πράγματα σε μια τάξη! Μη ξεχνάτε πως οι μεγάλοι άνθρωποι, εμπιστεύονται τους ειδικούς.
  • Αποφασίστε εσείς ποιο τρόφιμο θα φάει το παιδί σας και καταγράψτε το σε ένα χαρτί. Ζητήστε από τη γιαγιά να το μαγειρέψει, ή φτιάξτε εσείς το μενού και δώστε το. Έτσι, θα βγείτε από τον κόπο του να εξηγείτε τι και πως! Άλλωστε οι γιαγιάδες και οι παππούδες, λατρεύουν να είναι σε ένα πρόγραμμα.
  • Ακούστε προσεκτικά τη δικαιολογία! Ποια δικαιολογία; Το γιατί δίνουν στο μικρό σας όλα αυτά! Με την συζήτηση, ίσως να βγει ένα κοινό αποτέλεσμα, χρήσιμο και στους δυο σας!

 

Ελπίζοντας οι παραπάνω συμβουλές να σας βοηθήσουν, τελειώνω με αυτό:

Και έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα...

  

Η Βασιλική Παπαδοπούλου είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, μέλος της επιστημονικής ομάδας "Διατροφή" (www.diatrofi.gr)

 

Πρόσφατα από: Βασιλική Παπαδοπούλου

Top5
Οικογένεια και σχέσεις

...γιατί πολύ «απλά», ο παππούς πέθανε. Δεν «έφυγε»,

...

"Πρόσεχε τον άνθρωπο που κάνει υπομονή. Μια

...

Λένε ότι ως μαμά μπορώ να τα καταφέρω άριστα με την

...

Οι άνθρωποι που εργάζονται με ηλικιωμένους μπορούν να

...

Ας ξεκινήσω λέγοντας ότι όλες θεωρούμε ότι έχουμε έναν

...

Video of the day

  • Becky G, Natti Natasha - Sin Pijama

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana

Bright Side of Mom