(0 ψήφοι)

Στου νου τ' ανάμεσά μας...

Στου νου τ' ανάμεσά μας...

Τη θυμάμαι να σκαλίζει τις λέξεις με μια ακατανόητη εμμονή. Να διαχωρίζει τα φωνήεντα από τα σύμφωνα, να παρατηρεί προσεκτικά τη θέση των τόνων ανάμεσά τους και να παίζει μαζί τους.

Έλεγε, πως τα φωνήεντα είναι παχιά, ολόκληρα, γεμάτα, τα δε σύμφωνα, κολώνες, το νόημα πως κρατούν και παρομοίαζε τους τόνους με πουλιά που πετούν και που ψυχή σου ζωγραφίζουν.

Μοναχική σ’ αυτή τη διαδρομή, αβοήθητη μπροστά σε πολυποίκιλες προσωπικές αναζητήσεις, πιστός ακροατής μιας “ποίησης εντός” - που μεγάλωνε μαζί της - έβρισκε καταφύγιο στις λέξεις που πάντρευε πάνω σε ένα φύλλο χαρτί. Αυτό προς στιγμήν την ικανοποιούσε, καθώς της έδινε αβίαστα κάποιες απαντήσεις για την μυστηριώδη και αινιγματική ζωή της.

Ήθελε να εμβαθύνει στα γεγονότα, τους ανθρώπους, τη φύση, την ύλη, ήθελε να δώσει εξηγήσεις σε ό,τι συμβαίνει, σε ό,τι έχει σχήμα και μορφή, ήθελε με κάθε τρόπο ή μέσο, να κατανοήσει τη θέση της ανάμεσά τους.

Ήθελε να μάθει…

Ανυπότακτη στους κανόνες των “πρέπει και των μη” που της είχαν διδάξει και επιδέξια της είχαν επιβάλλει, ξεκίνησε να ξεδιαλύνει πιστεύω και αξίες, που ήθελε να διατηρεί.

Έδρασε με αντιδράσεις.

Εστίασε στα παιχνίδια του νου και τα καλοστημένα σενάριά του και ερμήνευσε τον νου, ως ένα “κοινωνικό παράγωγο”, καλλιεργημένο, δανεισμένο και καλά συντηρημένο από μια κοινωνία, μια θρησκεία, μια παιδεία, έναν πολιτισμό.

Περιπλανώμενη για καιρό σε αδιέξοδους δρόμους του νου, μελέτησε για να εμπλουτίσει το απαίδευτο μυαλό της, κουβέντιασε για να αφουγκραστεί, κινήθηκε για να προσαρμοστεί, δοκίμασε για να επιλέξει. Ύστερα, ακολούθησε ελεύθερα την βούλησή της και αφέθηκε στης μέρας το νεοσύστατο φως.

Εμπιστεύτηκε τον πνευματώδη της νου, διακρίνοντας τις ικανότητές του και αντιλήφθηκε την πραγματικότητά της, αφού πρώτα, επεξεργάστηκε καλά τα δεδομένα της.

Έγινε οδοιπόρος μιας ζωής ενεργής, δίχως ενδοιασμούς ή τυχόν σκευωρίες - φαντάσματα του νου.

Ένας ενάρετος νους, που έμαθε να ζει ειρηνικά, σε αρμονία με τη φύση, τη γη, τους ανθρώπους, τα ζώα.

Ένας γενναιόδωρος νους, που μοιράζεται, στην προσπάθειά του να αφυπνίσει τη συνείδηση κάθε απαίδευτου νου, ενίοτε και τη δική του.

Ένας ώριμος νους, που πλανάται, για να απολαμβάνει τη χαρά της έκπληξης και του απρόβλεπτου στο τώρα.

Ένας νους, στου νου τ’ ανάμεσά μας, που αποδέχεται τα καλά και τα δυσάρεστα κάθε ηλικιακής φάσης, ως κληρονομιά μιας γόνιμης ζωής.

Ένας ευγνώμων νους, απόγονος ενός καρποφόρου έρωτα, μιας ανήσυχης εφηβείας και μιας δραστήριας ενήλικης ζωής αργότερα. Μια σύγχρονη φιγούρα του νου, σύντροφος ενός πρώην έγγαμου βίου, που έσπειρε τη Μητρότητα και αναγέννησε το παντοδύναμο “είμαι, είμαστε”, στο αβέβαιο τώρα.

Ίσως τίποτα λιγότερο ή περισσότερο, από έναν νου, στον χώρο και τον χρόνο, ανάμεσα σε τόσους άλλους.

Μονάχα δώρο, μιας αναφοράς, στου νου τ’ ανάμεσά μας…

 

Βαρβάρα Ζώρζου

Ονομάζομαι Βαρβάρα, για πολλούς ακούω και στο όνομα Κορίνα και είμαι μητέρα ενός 8χρονου κοριτσιού. Καθώς με συναρπάζουν τα ταξίδια, σπούδασα Τουριστικά, ο ερχομός της κόρης μας όμως, στάθηκε αρκετός στην μέχρι τότε επαγγελματική και ταξιδιάρικη πορεία μου, με πλάνα, υποχρεώσεις και προτεραιότητες να αλλάζουν, απρόσμενα γρήγορα και ξαφνικά. Τελευταία δοκιμάζω τις αντοχές μου στον χώρο του εμπορίου και την επαφή μου με το κοινό. Φιλόδοξη, ονειροπόλα και με μια δόση τρέλας, πέρα από βιβλιόφιλη και το μεράκι για γράψιμο, αγαπώ το χειροποίητο και τις κατασκευές γενικότερα. Καθό,τι ανήσυχη αρκετά, με ηρεμεί η τέχνη της κουζίνας και πολύ περισσότερο, όταν μοιράζομαι με καλή παρέα τις cook-o-τεχνίες μου. Αποχωρίζομαι δύσκολα την κόρη μου, τις αναμνήσεις μιας μελωδίας, έναν γεμάτο «άρωμα» καφέ, το στυλό μου και τις κορδέλες μου. Υπερβολική με την τάξη και την οργάνωση παντός είδους, «δαμάζω» τον εαυτό μου και τους οικείους μου, πιστεύοντας πώς ό,τι κι αν μας συμβεί, «η ζωή για το ταξίδι συνεχίζεται...»

Top5
feelings

 

Δεν έχω φίλους. Είναι

...

 

«Την έβαλε κανείς με το ζόρι να γίνει

...

 

Ήταν η δεύτερη φορά που σε έβλεπα.

...

 

Σου χαρίζω μια καρδούλα κίτρινη για να

...

 

Να γελάς άνθρωπε! Αν γελάς όλα θα πάνε

...

Video of the day

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana