(12 ψήφοι)

Αγορομάνα ή καλομάνα; (cliché…)

Γράφει:
Αγορομάνα ή καλομάνα; (cliché…)

«Της καλομάνας το παιδί, το πρώτο να 'ναι κόρη» έλεγε ο θυμόσοφος λαός μας. Ο λόγος είναι προφανής. Για να μην στεναχωριέται η τσούπρα που δεν έφερε στον κόσμο λεβέντη διάδοχο για τον αγαπημένο της. Από την άλλη, η αγορομάνα με καμάρι έλεγε και λέει, ότι τα φέρνει βόλτα μια χαρά με τόσους άντρες μέσα στο σπίτι. Κορίτσια, αγόρια στη σειρά λοιπόν και οι μανάδες να επιχειρηματολογούν τι προτιμούν περισσότερο. Και κάπου στη μέση, όσες έχουν και απ΄τα δυο.

 Μυστήριο τρένο οι γυναίκες... Είναι να μην συνηθίσουν κάτι. Κάνουν ένα γιο, κάνουν και δεύτερο γιο και μετά λένε με καμάρι «αν έκανα τρίτο παιδί, πάλι γιο θα έκανα». Κάνουν δύο κόρες και αυτομάτως δε θέλουν γιο, γιατί όλο γυναίκες στο σπίτι συνεννοούνται μια χαρά, «στα όπα όπα τον έχουμε τον μπαμπά μας».

Οι γυναίκες με τα παιδιά είναι όπως ακριβώς και με την οδήγηση. Άμα συνηθίσουν με μια μάρκα, δεν την αλλάζουν που να τους χαρίσουν την τελευταία Ferrari με τον Χιου Τζακμαν μέσα για δώρο. Θέλουν το ίδιο αμάξι, με ελάχιστες διαφορές. Παίρνουν το ίδιο σταυρουδάκι για τον καθρέφτη. Κοτσάρουν το ίδιο CD του Ρέμου. Παρκάρουν στην ίδια θέση... ωιμέ είναι πιασμένη! Άντε μετά να παρκάρουν σε άλλη, έστω και αν είναι σα γήπεδο. Άστα να πάνε... Μη τους αλλάζεις τις παραμέτρους σου λέω... Ε, λοιπόν έτσι είναι και με τα παιδιά.

Σκάει το πρώτο, αγοράκι, 1-0. Αρχίζουν τα παντελονάκια, παπουτσάκια, αγορίστικα παιχνίδια, σπάϊντερμαν στον γαλάζιο τοίχο, μπάλα ποδοσφαίρου και τα λοιπά. Τί άντρας που θα γίνεις εσύ και τι καρδιές θα κάψεις! Να τη και η δεύτερη εγκυμοσύνη. Που να αλλάζουμε τώρα, χρώμα στον τοίχο, έχουμε και τόσα ρούχα να χρησιμοποιήσουμε στο δεύτερο παιδί, να βγει αγοράκι να κάνει παρέα στον πρώτο κανακάρη μας. Και επειδή το να κάθεται πάνω σε ανοιχτά ψαλίδια, είναι λίγο μπανάλ, googlαρει «θέλω να κάνω αγόρι» και οι «επιστημονικές» λύσεις με φαγητά και ροφήματα πέφτουν βροχή. Ώσπου ο γυναικολόγος της επιβεβαιώνει τον δεύτερο γιο και ο αγών λαμβάνει τέλος με σκορ 2-0 υπέρ των αρρένων. Έρχεται το δεύτερο αγοράκι σπίτι, και όλα πλέον είναι μια χαρά. Η μανούλα έχει πείρα πια και δεν σηκώνει και κουβέντα – βέβαια ούτε στο πρώτο παιδί σήκωνε. Τώρα όμως ξέρει από δική της, κατά δική της εμπειρία. Είναι αγορομάνα και της πηγαίνει. Ξέρει τι θέλουν τα αγόρια της, βρε! Δίνει στον νέο το όνομα του μπαμπά της και έτσι οι δυο παππούδες είναι ευτυχισμένοι both.

Θυμάμαι μια φορά η αγαπημένη μας κουμπάρα που έχει 2 αγοράκια, ήρθε σπίτι την ώρα που θα έβαζε η γυναίκα μου την μικρή για μπάνιο και προσφέρθηκε να βοηθήσει. Αρχίζουν λοιπόν το μπανάκι και η κουμπάρα έψαχνε να βρει τσουτσούνι για να πλύνει! Μπερδεύτηκε, έλεγε με καμάρι, από την συνήθεια! Αγορομάνα με τη βούλα!

Κάπως έτσι πάνω κάτω είναι και οι μανάδες με τα δυο κορίτσια. Τι χαρά να μπαίνει σε πολυκαταστηματα για παιδιά και να βλέπει 4 διαδρόμους για κοριτσάκια. Επιλογές ατελείωτες. Χρώματα, σχέδια, η χαρά της καλομάνας. Να τους φτιάξει τα κοτσιδάκια, να τους βάλει τα κοκαλάκια και να βγαίνουν και οι 3 μαζί για βόλτα, η μαμά και οι μικρές κυρίες της. Και πόσο περιποιούμαστε τον μπαμπά. Έχουμε τον μπαμπά μας άρχοντα! Όχι μόνο ένα νερό στα γεράματά του αλλά ολόκληρες κανάτες! Με δυο κόρες θα 'χουμε μόνιμα χαρές στο σπίτι. Ούτε στρατό ούτε τίποτε. Οι γιαγιάδες καλυμμένες με τα δυο ονόματα, έχουν υπό την προστασία τους από μία εγγόνα και όλα καλά. Ο μπαμπάς βέβαια, πάει για ψώνια και κουβαλάει τρεις σακούλες σερβιέτες. Όταν όμως έρθει η ώρα η καλή, θα ανεβεί 2 φορές τα σκαλιά τις εκκλησίας συνοδεύοντας τις κόρες του.

Αυτά είναι τα δυο ισχυρά δίπολα, μόνο γιοι ή μόνο κόρες. Σπάνια τους περνά από το μυαλό τι όμορφα που είναι να έχεις και αγόρια και κορίτσια. Πόσο πιο ευχάριστος πονοκέφαλος μέσα στην πολυπλοκότητά του είναι το σχήμα με ένα και ένα. Και πόσο πιο ισορροπημένη είναι η συμβίωση μέσα στο σπίτι.

Βέβαια όλα τα παραπάνω ίσως απλώς να είναι μια κλισέ μακαρονάδα. Πιθανότατα ναι. Είναι πιθανό δηλαδή αρκετές μαμάδες να διαβάζουν τις γραμμές αυτές και να σκέφτονται πώς γίνεται να υπάρχουν τόσο παρωχημένες αντιλήψεις, περιγραφές και κατηγοριοποιήσεις. Και να αρχίσουν να μου πετάνε, γόβες, τσάντες, χρησιμοποιημένες πάνες και λοιπά μικροαντικείμενα. Τι να κάνουμε βρε κορίτσια; Μας δίνετε αρκετό υλικό κι ας μην το καταλαβαίνετε.

Δεν είναι κακό να κάνετε κλισέ πράγματα πού και πού. Όλοι κάνουμε. Και οι άντρες ειδικά, πάρα πολλά– όπως το όνειρο να πάει κανείς την κόρη στην εκκλησία! Το ίδιο κάνετε και εσείς, με τη σκέψη σας, με την πράξη σας. Δεν είναι κακό, λέμε. Εν τέλει είναι γλυκό. Εμάς μας αρέσει να σας παρατηρούμε κι ας μην καταλαβαίνουμε πάντα. Άλλωστε δουλειά μας δεν είναι να σας καταλάβουμε αλλά να σας αγαπάμε.

Και να σας κάνουμε και παιδάκια, αγοράκια ή κοριτσάκια. (cliché...).

 

The Boss

Στην προεφηβική ηλικία, ο BOSS έφαγε μια πετριά ότι η μοίρα του ήταν να γίνει ο Έλληνας Bruce Springsteen ακούγοντας 100δες ώρες τα βινύλια του Αφεντικού, εξ ου και το προσωνύμιο που του κόλλησαν ο αδερφός του αλλά και διάφοροι άλλοι τελειωμένοι και παρομοίως αλαφροΐσκιωτοι φίλοι του. Δεν έχει αποφασίσει ακόμη βαθιά μέσα του αν η Ελληνική Μουσική Σκηνή την γλίτωσε οριστικά από δαύτον και πιστεύει ότι το απολύτως ερασιτεχνικό χαϊδολόγημα μιας 20χρονης Strat, μπορεί κάποτε να τον οδηγήσει στην κορυφή. Ως τότε, περνάει την ώρα του προσπαθώντας σε δύσκολους καιρούς να μεταφράσει το Πολυτεχνείο σε ένα ικανοποιητικό εισόδημα, ενώ συγχρόνως παίζει ατελείωτα με την κόρη του, βλέπει Θρύλο και ψάχνει να βρει ρούχα που να του κάνουν, κυρίως από συνοικιακά μαγαζιά εμπορίας κουρτινών. Επίσης μιλά πάντα σε τρίτο πρόσωπο, καθώς η μεγαλομανία του είναι τόσο ανίατη όσο και παράλογη. Born to run, baby!

Top5
Daddy Cool

«Της καλομάνας το παιδί, το πρώτο να 'ναι κόρη» έλεγε ο

...

« Με λένε Γιώργο Χ., και είμαι 40 χρονών. Είμαι

...

«Το προσκλητήριο, μου έπεσε απ'τα χέρια, όχι δε γίνεται

...

«Που τους πας αυτούς στο σκυλάδικο;» λέει η γυναίκα μου

...

Video of the day

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana

Bright Side of Mom