(3 ψήφοι)

Μαθήματα Ζωής | The Boss

Γράφει:
Μαθήματα Ζωής | The Boss

 
Είμαι πολύ κοντά στα 51 όταν γράφω αυτές τις γραμμές. Πιθανοθεωρητικά θα τα φτάσω. Ζω στην Ευρώπη, είμαι Καυκάσιος, με καλό εισόδημα, είμαι παντρεμένος, δεν καπνίζω και άλλα πολλά που καθιστούν το να πεθάνω πριν το καλοκαίρι όχι πιθανό. Βέβαια, δεν ξέρεις πότε θα χρειαστεί να πληρώσεις τον βαρκάρη να σε πάει απέναντι, όμως ας πούμε ότι αργούν ακόμα τα παζάρια που σκοπεύω να κάνω μαζί του.
Με αυτά και με κείνα, έχω φτάσει να φλερτάρω με την περίοδο που θα πάψω να είμαι «γιος». Έχω την τύχη να χαίρομαι τους γονείς μου περισσότερο από ό,τι άλλοι, αλλά και αυτό κάπου τελειώνει ε; 

 

Είμαι τον τελευταίο καιρό συχνά πυκνά δίπλα στο κρεβάτι του πατέρα μου. Είτε στο νοσοκομείο, είτε στο σπίτι. Τα 83 βέβαια, είναι καλό σκορ, αλλά δεν τα χρωστά σε κανέναν και μακάρι να τα κατοσταρίσει, όμως οι μέρες και οι νύχτες είναι δύσκολες. Βλέποντας τον καταβεβλημένο, έναν άνθρωπο που έσφυζε από ζωή να προσπαθεί απλά για μερικές στιγμές πιο άνετης αναπνοής, σκέφτομαι ότι θα είμαι πολύ τυχερός αν καταφέρω να φτάσω τα χρόνια του και να έχω εγώ δίπλα μου κάποιον να με κοιτάζει, ενδεχομένως και τρυφερά, αν και δεν έχω πολλές πιθανότητες να είμαι ένας ήσυχος γεράκος... Κάπως σαν τον γέρο μου, που θα βρει την ευκαιρία να ρίξει το μπινελίκι του...

Δεν ξέρω πώς αισθανόταν ο γέρος μου στα 51 του. Τον θυμάμαι βέβαια γιατί ήμουν 19, όμως δεν ξέρω ποιες ήταν οι ενδόμυχες σκέψεις του, τα μαθήματα ζωής που είχε πάρει έως τότε. Κρατώ αποσπασματικά κάποια λόγια του, αλλά οι πράξεις του περισσότερο με κάνουν να τον γνωρίζω. Θέλω όμως να μεταφέρω στο δικό μου παιδί, στην κόρη μου, τα δικά μου μαθήματα του πρώτου μισού αιώνα ζωής. Τώρα. Και το προσπαθώ. Καθημερινά.

 

Μετά από χιλιάδες στιγμές αμετροέπειας, ξερολισμού, αναίδειας, έπαρσης, εγωισμού, κυνισμού, αγένειας, αυθάδειας, αθυροστομίας που κατέληξαν σε σκληρά και ουσιαστικά μαθήματα, εντόπισα δυο βασικές στάσεις ζωής που αποτελούν για μένα πλέον την πυξίδα μου:

Ο Σεβασμός: όποιον και να έχεις απέναντι σου, όσο και αν άμυαλα πιστεύεις ότι είσαι «καλύτερος» ή «σημαντικότερος», πρέπει «να σέβεσαι». Αυτή η φράση που έχει γίνει κατά καιρούς ατάκα στα social media, δεν είναι τίποτε άλλο από απλό, ανόθευτο απόσταγμα αιώνων. Η διαδρομή του καθενός αξίζει μόνο τον σεβασμό σου. Και αν ένα πράγμα σου μένει να μάθεις στη δίκη σου παιδευτική διαδρομή είναι αυτό: «να σέβεσαι».

Η Ευγένεια: όσο και αν πιστεύεις ότι το δικαιούσαι, οποίος και αν είναι αυτός που σου «χρωστά» να φερθεί/εξυπηρετήσει/απολογηθεί, το να είσαι ευγενικός αποτελεί αφενός διαβατήριο, αφετέρου παρακαταθήκη:
Θα πετύχεις ευκολότερα τον στόχο σου, θα αισθανθείς καλύτερα και ενδεχομένως ο συνομιλητής σου να πάρει ένα μάθημα από αυτό.

Εύλογα θα αναρωτηθείς, big deal, σου πήρε 50 χρόνια μα τα καταλάβεις αυτά; Να σου πω την αλήθεια ναι. Τα είχα στο μυαλό μου από παλιά, όμως η αφομοίωση είναι μια μακρά διαδικασία. Και ακόμα πιο δύσκολη είναι η εφαρμογή, όχι κατ’ εξαίρεση αλλά κατά κανόνα. Από την κατανόηση στη πράξη, είναι μια ζύμωση που για πολλούς ανθρώπους επιτυγχάνεται δύσκολα ή και ποτέ.

 

Πατέρα, αυτά μου έμαθες. Αυτά μου έδειξες με την διαδρομή σου. Το προσπάθησες, μέσα από την τιμιότητά σου, την ευθύτητά σου, την ντομπροσύνη σου. Ίσως να μην τα εφάρμοζες πάντα, ίσως αυτό όμως να είναι και το μήνυμα σε εμένα τον γιο σου: να περάσω τον πήχη.

Και να το πάω παρακάτω. Να το μεταλαμπαδεύσω. Στην κόρη μου, στην εγγονή σου.

Σε Ευχαριστώ.

 

 

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
The Boss

Στην προεφηβική ηλικία, ο BOSS έφαγε μια πετριά ότι η μοίρα του ήταν να γίνει ο Έλληνας Bruce Springsteen ακούγοντας 100δες ώρες τα βινύλια του Αφεντικού, εξ ου και το προσωνύμιο που του κόλλησαν ο αδερφός του αλλά και διάφοροι άλλοι τελειωμένοι και παρομοίως αλαφροΐσκιωτοι φίλοι του. Δεν έχει αποφασίσει ακόμη βαθιά μέσα του αν η Ελληνική Μουσική Σκηνή την γλίτωσε οριστικά από δαύτον και πιστεύει ότι το απολύτως ερασιτεχνικό χαϊδολόγημα μιας 20χρονης Strat, μπορεί κάποτε να τον οδηγήσει στην κορυφή. Ως τότε, περνάει την ώρα του προσπαθώντας σε δύσκολους καιρούς να μεταφράσει το Πολυτεχνείο σε ένα ικανοποιητικό εισόδημα, ενώ συγχρόνως παίζει ατελείωτα με την κόρη του, βλέπει Θρύλο και ψάχνει να βρει ρούχα που να του κάνουν, κυρίως από συνοικιακά μαγαζιά εμπορίας κουρτινών. Επίσης μιλά πάντα σε τρίτο πρόσωπο, καθώς η μεγαλομανία του είναι τόσο ανίατη όσο και παράλογη. Born to run, baby!

Top5
Daddy Cool

«Της καλομάνας το παιδί, το πρώτο να 'ναι κόρη» έλεγε ο

...

« Με λένε Γιώργο Χ., και είμαι 40 χρονών. Είμαι

...

«Το προσκλητήριο, μου έπεσε απ'τα χέρια, όχι δε γίνεται

...

«Που τους πας αυτούς στο σκυλάδικο;» λέει η γυναίκα μου

...

Video of the day

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana

Bright Side of Mom