(1 Ψήφος)

Η εμπειρία του να έχεις παιδιά - αθλητές

Η εμπειρία του να έχεις παιδιά - αθλητές

 

Θα μπορούσα να ξεκινήσω διαφορετικά, αλλά νομίζω ότι όπως όλοι μας πλέον, αναζητούμε διεξόδους για τα παιδιά μας. Να μπορούν να βγάζουν και να εκτονώνουν την περίσσεια ενέργειά τους, να «ξεθολώνουν» από τις τόσες πολλές υποχρεώσεις που έχουν, εξαιτίας ενός δυσλειτουργικού και πεπαλαιωμένου εκπαιδευτικού συστήματος. Και συνήθως, αυτή η αναζήτηση, μας οδηγεί και μας κατευθύνει στον αθλητισμό. 

Είμαι σίγουρος πως τα παιδιά σας έχουν περάσει από διάφορα αθλήματα αγαπημένα και διαδεδομένα (και λανθασμένα, κατευθυνόμενα από εμάς) αναλόγως του φύλου τους, αλλά και ορμώμενα από τη φίλη τους ή τον φίλο τους. 

Ποδόσφαιρο, μπαλέτο, μπάσκετ, ρυθμική, βόλεϊ, πολεμικές τέχνες. Ξεκινάνε και εύχεσαι μέσα σου, πρώτον να παραμείνουν και δεύτερον, να έχουν και κάποιο ταλέντο, να το αναπτύξουν και να προχωρήσουν αθλητικά, αλλά και ως άνθρωποι. Και λέω ως άνθρωποι γιατί είναι αυτονόητο πως ο υγιής αθλητισμός, προάγει το πνεύμα, τη σκέψη, την οργανωτικότητα, την κοσμοαντίληψη, την κοινωνικοποίηση, την συναισθηματική ευφυΐα και την διαχείριση συναισθημάτων.

Αθλήματα γνωστά και διαδεδομένα, με τα όποια «προβλήματα» κουβαλάνε μαζί τους. Αθλήματα μέσα από τα οποία χαίρονται από τις νίκες και τις επιτυχίες, αλλά κυρίως (οφείλουν να) μαθαίνουν μέσα από τις ήττες. Μέσα από αυτές και μόνο, χαλυβδώνουν τον χαρακτήρα τους, αυξάνουν την «πείνα» τους για την επόμενη φορά, για τον επόμενο αγώνα, για την νίκη που θα έρθει. Αθλήματα που έχουν την προβολή τους και πολλές φορές «παραμυθιάζουν» τα παιδιά μας για επιτυχίες, δόξα, προβολή ακόμη και για χρήματα πολλά.

 

Αλλά και γονείς που «μπολιάζουν» τα παιδιά τους με τα δικά τους απωθημένα, τα δικά τους νεύρα, τη δική τους ξιπασμένη συμπεριφορά. Γονείς που δεν έχουν καταλάβει πως το παιδί σου όταν είναι αθλητής, είναι σαν να γνωρίζει ένα νέο σπίτι, μια νέα οικογένεια. Εσύ οφείλεις απλώς να είσαι δίπλα του, μόνο. Να είσαι εκεί κυρίως όταν θα έχει τις απογοητεύσεις του. Όταν θα έχει τις ήττες του. Όταν θα έχει τους τραυματισμούς του. Όταν θα περάσει από το μυαλό του το «όχι άλλο μπαμπά». Να ξέρεις πως μπορείς να διαχειριστείς πρώτα εσύ τις καταστάσεις αυτές και με ήρεμο μυαλό να συμβουλεύσεις το παιδί σου. Να του αφήσεις χώρο και χρόνο να αντιληφθεί, να «χωνέψει» και να «μεταφράσει» με την δική του ψυχοσύνθεση ό,τι του μεταφέρεις. Να αντιληφθεί πως ό,τι κάνει είναι αποκλειστικά και μόνο γι’ αυτό το ίδιο. Όχι για σένα, όχι για να καλύψει ανεκπλήρωτους πόθους του ή δικές σου αποτυχίες.

 

Από προσωπική εμπειρία του δικού μου παιδιού και (σύμφωνα με ειδικούς), από ένα πολύ σκληρό, απαιτητικό σε διάφορες βαθμίδες και τομείς άθλημα, αυτό της κωπηλασίας, οφείλεις να είσαι εκεί, εκεί στα αξημέρωτα πρωινά που πρέπει να προετοιμάσεις τη διατροφή του. Διατροφή αθλητή που φρόντισες και έμαθες μέσα από μελέτη, ψάξιμο, αναζήτηση και διασταύρωση στο διαδίκτυο, αλλά και ρωτώντας γιατρούς και μεγαλύτερους αθλητές. Να είσαι εκεί ανά πάσα στιγμή για να μπορεί να είναι την ώρα που πρέπει στην προπόνησή του, στην ψυχική κατάσταση που πρέπει για να ανταποκριθεί σ’ αυτήν. Να είσαι εκεί όταν θα δεις τρύπες στα χέρια του από τα κουπιά, τραυματισμούς που πρέπει να τους αντιμετωπίσετε μαζί, σωστά και αποτελεσματικά.

rowing2

Να είσαι εκεί για να δώσεις ένα μικρό «τσικ» ενθάρρυνσης, κουράγιου και δύναμης σε όποια κατάσταση κι αν είσαι εσύ ο ίδιος. Να είσαι εκεί απλώς για να μπορεί να δει το πρόσωπό σου και ας κάνει πως δεν κοιτάει. Να είσαι εκεί για να ψάχνεις και κυρίως για να βρίσκεις τη σωστή ιατρική λύση και τον καλύτερο επιστήμονα για τους πιο σοβαρούς τραυματισμούς. Ναι, ο πρωταθλητισμός έχει και απ’ αυτά. Κυρίως απ’ αυτά και από απογοητεύσεις. Να είσαι ο μεταφορέας του, ο ψυχολόγος του, ο χορηγός του, ο νοσοκόμος του, ο μεγαλύτερος και πιο ένθερμος φίλαθλός του.

Να φτιάχνεις το πρόγραμμά σου το επαγγελματικό, για να μπορείς να ανταποκρίνεσαι σε όλα τα παραπάνω. Να είσαι ανιδιοτελής και να μην το κάνεις να νιώθει πως είναι αναγκασμένο να πετύχει, αλλά να ζήσει αυτό που αγαπάει να κάνει. Τότε όλα θα έρθουν. Αβίαστα, ασφαλώς με ατελείωτο κόπο και μόχθο από την πλευρά του, αλλά θα έρθουν.

Το θέμα είναι να είσαι εκεί. Όχι μόνο στήριγμα, αλλά η φωνή που λέει «προχώρα», όχι παρηγορητής, αλλά ενθαρρυντής, όχι οπαδός αλλά φίλαθλος.

rowing1

 

Είναι δύσκολο να έχεις παιδί – αθλητή. Είναι όμως και όμορφο να νιώθεις πως εξελίσσεσαι μαζί με το παιδί σου. Να βλέπεις μια οντότητα να μοχθεί και να μάχεται. Να στέκεται στα πόδια του και να μπορεί να διαχειριστεί τον εαυτό του. Και όταν έρθουν οι μεγάλες στιγμές, οι στιγμές που βλέπεις μέτρο – μέτρο, κουπιά την κουπιά, να αγκαλιάζει και να κατακτά την θέση που πάντα έχεις μέσα σου : την πρώτη. Αυτή η διαδρομή-αγώνας των 2 λεπτών και κάτι, που ζεις όλη την ένταση, την πίεση, την κούραση, το άγχος που περνάει όλη τη χρονιά, σε κάθε προπόνησή του σε κάθε προσπάθειά του μέχρι εκεί.

Αυτές οι μεγάλες στιγμές είναι που σε κάνουν να ξεχνάς τα πάντα. Όλα τα δύσκολα, όλα τα άσχημα. Άραγε τι επίδραση να έχουν αυτές οι στιγμές στον ίδιο; Η μεγάλη μου ερώτηση, που ακόμα δεν μπορώ να πάρω απάντηση, γιατί ίσως ούτε ο ίδιος έχει αντιληφθεί.

Είναι δύσκολο να έχεις παιδί-αθλητή, ειδικά ταλαντούχο. Αλλά είναι και αδιανόητα όμορφο! Όπως είναι δύσκολο να είσαι γονιός, αλλά και τόσο όμορφο μαζί!

 

 

Νικόλας Αθανασιάδης

Οι 5 αισθήσεις μας και ο τρόπος που αναπτύχθηκαν μέσα μας, μας καθορίζουν ως προσωπικότητες. Αν η Πόλη στην οποία γεννήθηκες αυτοκαθορίζεται από τις ίδιες τις αισθήσεις που προκαλεί, τότε έχεις γερές βάσεις για να μπορέσεις να δώσεις κάτι παραπάνω στην επόμενη γενιά.
Είμαι ο Νικόλας από την Πόλη.

Top5
Daddy Cool

«Της καλομάνας το παιδί, το πρώτο να 'ναι κόρη» έλεγε ο

...

« Με λένε Γιώργο Χ., και είμαι 40 χρονών. Είμαι

...

«Το προσκλητήριο, μου έπεσε απ'τα χέρια, όχι δε γίνεται

...

«Που τους πας αυτούς στο σκυλάδικο;» λέει η γυναίκα μου

...

Video of the day

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana

Bright Side of Mom