(9 ψήφοι)

Στου Μανώλη την ταβέρνα...

Γράφει:
Στου Μανώλη την ταβέρνα...

«...έπεσε μια τουφεκιά, ΜΠΑΜ!». Αυτή η τουφεκιά πρέπει να έχει ακουστεί μέσα στο κεφάλι μου ... ένα εκατομμύριο, εκατόν μια χιλιάδες, εκατόν μια και δέκα –που έλεγε και ο Χορν- φορές. Αφού πιστεύω ότι αν πάω ποτέ σε αυτή την ταβέρνα, θα παραγγείλω «μια σκάγια χωρίς κρεμμύδι» και «μια σκέτο από σφαίρες».

Είναι αλήθεια πως τα πιτσιρίκια όταν αρχίσουν να μιλάνε, τρώνε κάτι κολλήματα με τραγούδια που δεν περιγράφονται. Άλλωστε η ικανότητα αποστήθισης που έχουν, είναι απίστευτη. Και την Ιλιάδα αν θέλουν, την μαθαίνουν απ' έξω.

Η δικιά μου λοιπόν, έχει ένα ρεπερτόριο στου οποίου την κορυφή, ο Μανώλης και η ταβέρνα του δεσπόζουν ηγεμονικά. Εναλλάσσονται πολλά τραγούδια μεν, αλλά όταν θέλουμε να φορτσάρουμε αρχίζουν οι τουφεκιές και να σου λαμπόγιαλο η ταβέρνα. Τώρα τελευταία της αρέσει και η πιο αστεία διασκευή που της προσέφερα, στην οποία αντικατέστησα τον στίχο «και χυθήκαν τα κρασιά» με το «και του πέσαν τα βρακιά». Και πώς να μην του πέσουν τα βρακιά του Μανώλη από τον φόβο του, αφού η γυναίκα του τον περιμένει με τον πλάστη για τη ζημιά που έγινε στο μαγαζί...

Τέλος πάντων, τραγουδώντας η μικρή, έρχεται κοντά με διάφορες εκφάνσεις της ελληνικής παράδοσης και ιστορίας. Θέλει για παράδειγμα να μάθει για την ανατροφή ζώων στην επαρχία; Ο μπάρμπα Μπρίλιος και ο γάλος του εξηγεί πώς ανατρέφεις ένα ζωντανό, μέχρι να σε φάει. Βέβαια στη εποχή μας θα του έδινε μόνο φρυγανιές, οπότε θα γλίτωνε την ανθρωποφαγία αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία. Είναι σαφής η παραπομπή του μπάρμπα Μπρίλου στον μύθο του Διομήδη που τον φάγανε τα άλογα του. Ε, εκείνον τον έφαγε ένας γάλος, εκεί θα κολλήσουμε τώρα?

Θέλει η μικρή να μάθει για το ιερόν μυστήριον του γάμου; Έλα βρε Χαραλάμπη να σε παντρέψουμε! Έτσι μαθαίνουν τα κοριτσάκια ότι «με το ζόρι παντρειά» δεν γίνεται για τα αγοράκια. Σου λέει, μάθε εσύ το τραγούδι τώρα και όταν ερθει η ώρα να πεις στον καλό σου για γάμο, πες το σιγά σιγά, μην τον πολυτσινάς!

Το κορυφαίο όλων δε, που μαθαίνει τα παιδιά τι πάει να πει μίζα, κονόμα και λοιπά και το κυριότερο ότι αυτό είναι κατακριτέο, είναι ο «Φαταούλας». Ντροπή σου Φαταούλα λέει το τραγούδι! Μην τα θες όλα δικά σου! Ιπποποταμάκι να χαμογελάς!

Είναι αναρίθμητα τα τραγούδια αλλά η βασική ιδέα είναι μια: έχουν πάντα κάποια στόχευση, κάποια ιστορία, κάποιο υπόγειο μήνυμα. Ο πιθανός αντίλογος θα ήταν πως όλα αυτά τα τραγούδια είναι απλώς αθώα και ανώδυνα, αλλά ειλικρινά δεν μπορώ να φανταστώ τίποτε πιο τραυματικό για έναν παιδάκι από το να μαθαίνει ότι έναν φουκαρά μπάρμπα στο χωριό τον έφαγε ολόκληρο μια αρσενικιά γαλοπούλα!

Το μόνο μου πρόβλημα με τα τραγούδια αυτά, είναι ότι πρέπει να καταλαβαίνει το παιδί ότι δεν είναι όλες οι ώρες για νταούλια και βιολιά. Τις προάλλες, είχα χάσει τα γυαλιά ηλίου μου. Κοιτάζω από δω, κοιτάζω από κει, τίποτε. Θα τα χει πάρει η μικρή σκέφτηκα. Πάω και την βρίσκω στην κρεβατοκάμαρά μας να κάνει τραμπολίνο στο κρεβάτι μας.

- Δε μου λες κουκλίτσα μου, να σε ρωτήσω κάτι?
- ........ (μπόινκ, μπόινκ το κρεβάτι)
- Έχω μια δυο μέρες να βρω τα γυαλιά ηλίου μου.
- .......(μπόινκ, μπόινκ το κρεβάτι)
- Κάτσε βρε αγάπη μου να σου πω....

Την κατεβάζω κάτω.

- Μήπως έχεις πάρει τα γυαλιά του μπαμπά?
- Ναι!

Οπα λέω εδώ είμαστε, κάτσε τώρα, μήπως και μας πει.

- Και θυμάσαι που τα άφησες?
- Ναι!
- Πού τα εχεις αφήσει?
- «Στου Μανώληηηη την ταβέρνααααα....»

Ο,τι να' ναι...

 

 

Αν θέλετε να μοιραστείτε κι εσείς μαζί μας εικόνες από την καθημερινότητά σας πατήστε ΕΔΩ
 
 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
The Boss

Στην προεφηβική ηλικία, ο BOSS έφαγε μια πετριά ότι η μοίρα του ήταν να γίνει ο Έλληνας Bruce Springsteen ακούγοντας 100δες ώρες τα βινύλια του Αφεντικού, εξ ου και το προσωνύμιο που του κόλλησαν ο αδερφός του αλλά και διάφοροι άλλοι τελειωμένοι και παρομοίως αλαφροΐσκιωτοι φίλοι του. Δεν έχει αποφασίσει ακόμη βαθιά μέσα του αν η Ελληνική Μουσική Σκηνή την γλίτωσε οριστικά από δαύτον και πιστεύει ότι το απολύτως ερασιτεχνικό χαϊδολόγημα μιας 20χρονης Strat, μπορεί κάποτε να τον οδηγήσει στην κορυφή. Ως τότε, περνάει την ώρα του προσπαθώντας σε δύσκολους καιρούς να μεταφράσει το Πολυτεχνείο σε ένα ικανοποιητικό εισόδημα, ενώ συγχρόνως παίζει ατελείωτα με την κόρη του, βλέπει Θρύλο και ψάχνει να βρει ρούχα που να του κάνουν, κυρίως από συνοικιακά μαγαζιά εμπορίας κουρτινών. Επίσης μιλά πάντα σε τρίτο πρόσωπο, καθώς η μεγαλομανία του είναι τόσο ανίατη όσο και παράλογη. Born to run, baby!

Top5
Daddy Cool

«Της καλομάνας το παιδί, το πρώτο να 'ναι κόρη» έλεγε ο

...

« Με λένε Γιώργο Χ., και είμαι 40 χρονών. Είμαι

...

«Το προσκλητήριο, μου έπεσε απ'τα χέρια, όχι δε γίνεται

...

«Που τους πας αυτούς στο σκυλάδικο;» λέει η γυναίκα μου

...

Video of the day

  • Becky G, Natti Natasha - Sin Pijama

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana

Bright Side of Mom