(5 ψήφοι)

Σήκω να καθίσει η έγκυος | του Σπύρου Σεραφείμ

Σήκω να καθίσει η έγκυος | του Σπύρου Σεραφείμ

Την τελευταία εβδομάδα, στο Μετρό, είδα τρία περιστατικά που αφορούσαν εγκύους. Βασικά, τον πολιτισμό μας...

Ο συρμός φθάνει σε έναν σταθμό. Οι πόρτες του βαγονιού ανοίγουν, φεύγουν όσοι θέλουν να αποβιβαστούν και μπαίνουν νέοι επιβάτες. Ανάμεσά τους και μια έγκυος, μια γυναίκα περίπου στα 35 της χρόνια. Προηγείται η κοιλιά της, εικάζω ότι πρέπει να διανύει τον όγδοο μήνα της κύησης. Κρατάει πολλές νάιλον σακούλες από σούπερ μάρκετ, συν τη δική της. Τα μάτια της είναι κουρασμένα και προσπαθεί, μάταια, να βρει μια θέση να κάτσει - εκείνη, τα ψώνια και η κοιλιά της. Μάταια, όμως - όλες είναι πιασμένες. Είναι τόσο μεγάλη η κοιλιά της που όλοι την παρατηρούν, ακόμα και οι καθήμενοι. Αλλά κανείς τους δεν σηκώνεται για να της παραχωρήσει τη θέση του.

Το ίδιο περίπου περιστατικό, με άλλες δύο διαφορετικές γυναίκες, συνέβη τις επόμενες ημέρες. Η κοιλιά φουσκωμένη, κάτι παραπάνω από προφανές ότι είναι έγκυος, αλλά κανείς δεν κουνήθηκε. Έμειναν στις θέσεις τους άνθρωποι νεαροί -που δεν εμφάνισαν στη συνέχεια κανένα κινητικό πρόβλημα, άρα δεν επρόκειτο για θέμα υγείας- ανάμεσά τους και γυναίκες, παρακαλώ. Στη μία από τις τρεις περιπτώσεις, ένας κύριος -υπολογίζω ότι θα ήταν 60 χρόνων- σηκώθηκε και έδωσε τη θέση του σε μία έγκυο. Και όταν απευθύνθηκε στους υπόλοιπους επιβάτες του συρμού, λέγοντας «είναι ντροπή να μην παραχωρούμε τις θέσεις μας σε γυναίκες που είναι σε ενδιαφέρουσα», ένα γελοίο υποκείμενο του απάντησε: «Γιατί; Μαζί το κάναμε;»...

Η παραχώρηση της θέσης μας σε κάποια ή κάποιον που την έχει πραγματικά ανάγκη, είναι το προσωπικό μας είδος πολιτισμού, κόντρα στην στρογγυλοκαθισμένη αναισθησία και τη μακαριότητα ανθρώπων με το μπεγλέρι στα χέρια ή που μηρυκάζουν κάποια τσίχλα. Δυστυχώς, αυτόν τον τύπο συμπολίτη τον συναντάω πολύ συχνά στο Μετρό και δεν θα σταματήσει ποτέ να με εκπλήσσει η αδιαφορία του και η έλλειψη πολιτισμού του. Ποιος ξέρει ποιο αρχέγονο ένστικτο τον ενώνει με τη θεσούλα και την καρεκλίτσα του και δεν λέει να την αφήσει, ακόμα κι αν σπάσουν τα νερά και η έγκυος γεννήσει μπροστά στα μάτια του. Ίσως τότε, να κοιτάξει να μη λερωθούν τα παπούτσια του. Πιστεύω πως αυτός ο ίδιος θα κοιτάζει τις εικόνες των θαλασσοδαρμένων προσφύγων και θα αναρωτιέται «τι μας κουβαλήθηκαν αυτοί οι άπλυτοι εδώ, μωρέ;». Είναι ο ίδιος που δεν παραχωρεί τη θέση του σε κάποιον ηλικιωμένο ή σε όποιον πρέπει να κάτσει.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα μπει στο βαγόνι έγκυος, σήκω να καθίσει. Ανθρωπιά το λένε - και δεν υπάρχει καμιά καλή μάρκα για να το αγοράσεις από κάπου.
Να βεβαιωθείς, όμως, ότι διανύει κάποιον μήνα εγκυμοσύνης και δεν είναι, απλώς, παραπανίσια κιλά. Όταν ήμουν πιτσιρικάς, άστα, την είχα «πατήσει» άσχημα...
-Καθίστε, παρακαλώ.
«Γιατί;».
-Αφού είσαστε έγκυος!
«Όχι, νεαρέ...».
-Τότε, καθίστε να χωνέψετε, της είχα πει με αυθάδεια και ντροπή μαζί – κι ακόμα το μετανιώνω...

 

 

 

 

protagon.gr

*Αν θέλετε να μοιραστείτε κι εσείς εικόνες από την καθημερινότητά σας επικοινωνήστε μαζί μας.

 

 

BrightStarsNote : Τα σχόλια σας είναι σημαντικά για εμάς. Ο χώρος κάτω από την ανάρτηση προσφέρεται γι' αυτό το σκοπό. Αλλά για όσους προτιμούν να αφήσουν ένα πιο προσωπικό σχόλιο ή μια ερώτηση, μπορούν να το στείλουν εδώ.

 

Σπύρος Σεραφείμ

Ξεκίνησε το ταξίδι του στα ερτζιανά, ως «πειρατής», το 1987. Το «βρώμικο '89» ξεκίνησε εκπομπές στον ΗΧΩ FM, στην Αθήνα, σε ένα υπόγειο στον Βύρωνα ενώ, ταυτόχρονα, έκανε δόκιμα -ως «δόκιμος»- ελεύθερο ρεπορτάζ στην εφημερίδα που κάτι είχε γκρεμίσει, πού να θυμάται τώρα. Όπου «ελεύθερο ρεπορτάζ» σημαίνει από αστυνομικό, μέχρι οικονομικό. Και αθλητικό! Και δικαστικό, όπου ο δρόμος τον είχε βγάλει κι από το Ειδικό Δικαστήριο. Έκτοτε πέρασε από αρκετές εφημερίδες και περιοδικά, άλλοτε ως δημοσιογράφος, άλλοτε ως επιμελητής ύλης ή διορθωτής και, βασικά, έκανε πολύ ραδιόφωνο -το οποίο λατρεύει- και όχι μόνο εκπομπές: Ήταν και web master, και υπεύθυνος τρέιλερ, και εκφωνητής ειδήσεων, και η «μάνα του λόχου», μέχρι τον καθηγητή ραδιοφωνικών εκπομπών έχει κάνει, σε Ι.Ε.Κ. Ταυτόχρονα, έχει δανείσει τη φωνή του σε αρκετές διαφημιστικές παραγωγές-spots, ενώ έχει κάνει σπικάζ σε πολλά ντοκιμαντέρ, βλέπε «Η αναπαραγωγή της κατσαρίδας».

Σήμερα
Δουλεύει πολύ κάνοντας επιμέλεια και διόρθωση σε κείμενα βιβλίων και sites ενώ, βασικά, γράφει όπου μπορεί και προλαβαίνει: Από εφημερίδες, περιοδικά, sites και blog, μέχρι σε τοίχους και χαρτάκια για άφιλτρα....

Top5
Daddy Cool

«Της καλομάνας το παιδί, το πρώτο να 'ναι κόρη» έλεγε ο

...

« Με λένε Γιώργο Χ., και είμαι 40 χρονών. Είμαι

...

«Το προσκλητήριο, μου έπεσε απ'τα χέρια, όχι δε γίνεται

...

«Που τους πας αυτούς στο σκυλάδικο;» λέει η γυναίκα μου

...

Video of the day

  • Becky G, Natti Natasha - Sin Pijama

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana

Bright Side of Mom