(4 ψήφοι)

Ή μικρός μικρός παντρέψου…. | The Boss

Γράφει:
Ή μικρός μικρός παντρέψου…. | The Boss

...ή μικρός καλογερέψου! Πόσο διαχρονική ή παράταιρη, είναι αυτή η παροιμία; Με μια από τις αγαπημένες μου αναλύσεις (του πεντάλεπτου) θα μπορούσα να καταλήξω στο προφανές: κάνε τα κουμάντα σου, μπες σε ένα πρόγραμμα από μικρός, κάνε τα παιδάκια σου, βολέψου, γιατί όσο περνάνε τα χρόνια είναι αργά! Ω τι συντηρητισμός! Όμως η παροιμία επαναλαμβάνεται και στις μέρες μας και από τα δικά μας στόματα, που κάποτε την κορόιδευαν.... Τελικά ισχύει για πάντα?

Από τα νεανικά μου χρόνια, τα είχα σχεδόν όλα -ξερόλας γαρ- προδιαγράψει στο μυαλό μου, σαν τον Τσάκωνα στο «Μάθε παιδί μου γράμματα»: η οικογένεια ως στόχος δεν μπορούσε να επιτευχτεί πριν τα τριάντα μου. Πέντε χρόνια Πολυτεχνείο, 1 χρόνο μεταπτυχιακό, 20 μήνες φαντάρος, 2 χρονάκια δουλειά (για τα πρώτα...έξοδα) σύνολον 10 έτη και καληνύχτα σας...

Ανοιγοκλείνω τα μάτια μου... τσουπ! Είμαι στα 45 με μια κόρη 5 ετών που την λατρεύω και είμαι ευτυχισμένος. Άλλα φιλαράκια μου, στα 45, έχουν παιδί ή παιδιά που είναι 20 ή και 25 χρονών. Έκανα κάτι λάθος στους εφηβικούς μου υπολογισμούς? Ή μήπως εκείνοι βιάστηκαν; Όπως και να' χει, η σύγκριση των δύο κοσμοθεωριών καταλήγει σε ένα πράγμα: Πώς η επιλογή επηρεάζει την σχέση με το παιδί.

Τραβάω πρόχειρα ένα χαρτί, τραβάω και μια κάθετη γραμμή στη μέση και ξεκινάω. Από τα αριστερά ο τίτλος είναι «μικροπαντρεμένος μπαμπάς» από τα δεξιά είναι το «πάνω από τα 30/35». Χαρακτηριστικά αναζητώ. Αποτυπώνοντας αποκλειστικά την γνώμη μου και ουχί αναζητώντας «συμμάχους».

Ο Μικροπαντρεμένος μπαμπάς έχει αναμφίβολα ένα στιβαρό προφίλ. Πρωτ' απ' όλα έχει μεγάλη φυσική αντοχή στα παιχνίδια. Έχει μικρή διαφορά ηλικίας με το παιδί, άρα και μικρότερο χάσμα γενεών, που σημαίνει υψηλή πιθανότητα «φιλικής» σχέσης με το παιδί, μετά την ενηλικίωση του.

Ο μπαμπάς πάνω από τα 30/35, έχει...έχει.... το μαύρο του το χάλι έχει. Από αντοχή; Όσο επιτρέπει η μέση και τα γόνατα. Από χάσμα γενεών, «Poke; Τι είναι αυτό; Δε σου κάνω, μπορεί να σε πονέσω». Και από μελλοντική φιλία, «που τον πας κοπελιά τον παππού σου;».

Δεν θέλω να παρεξηγηθώ. Δεν μιλάω για την πατρότητα όπως την βιώνουμε όλοι οι μπαμπάδες της 2ης νιότης. Σίγουρα θα μπορούσα να γράψω εκατοντάδες πράγματα για να περιγράψω τα συναισθήματα, τις πράξεις, τα βιώματα ενός μπαμπά σαν και εμένα. Και αυτό το κάνω καιρό τώρα. Όπως και να το κάνουμε όμως, ο μικροπαντρεμένος μπαμπάς έχει μερικά ζηλευτά προτερήματα.

Έχω πασπατέψει πολλές φορές το παρελθόν και το....δέντρο απόφασης που με οδήγησε να κάνω τα βασικά βήματα της ενήλικης ζωής μου. Κάποια πραγματάκια, ενδεχομένως θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά. Και δεν ντρέπομαι να πω, ότι έχω «ζηλέψει» αρκετούς φίλους πατεράδες που έχουν μικρή διαφορά ηλικίας με τα παιδιά τους. Υπάρχει μια γοητευτική χαλαρότητα σε μια τέτοια σχέση που πάντα με συνάρπαζε όταν την παρατηρούσα.

Όμως ό,τι έγινε έγινε. Δεν είμαι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος μεγαλομπαμπάς! «I am one of many, many more to come» που λένε και οι Smashing Pumpkins. Στο κάτω κάτω της γραφής, αν είχα γίνει μπαμπάς στα 25 μου, θα είχα μεν ένα ή και περισσότερα καταπληκτικά παιδιά, όμως δεν θα είχα το καταπληκτικό παιδί που έχω τώρα. Άσε που έχει πιο πολλή πλάκα να γίνομαι καραγκιόζης στα 45 μου για αυτά τα δυο όμορφα ματάκια και αυτό το πονηρό χαμόγελο.

Πώς η επιλογή της αναφερόμενης παροιμίας λοιπόν επηρεάζει την σχέση με το παιδί; Νομίζω γελοία η απορία μου. Ο καλός γονιός, ο καλός μπαμπάς δεν έχει ηλικία. Και το παιδί, καλύτερο γονιό θεωρεί έναν: Τον δικό του!

 

 

*Αν θέλετε να μοιραστείτε κι εσείς εικόνες από την καθημερινότητά σας επικοινωνήστε μαζί μας.

BrightNote : Τα σχόλια σας είναι σημαντικά για εμάς. Ο χώρος κάτω από την ανάρτηση προσφέρεται γι' αυτό το σκοπό. Αλλά για όσους προτιμούν να αφήσουν ένα πιο προσωπικό σχόλιο ή μια ερώτηση, μπορούν να το στείλουν εδώ.

[Ενημέρωση σχετικά με δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην ιστοσελίδα]

The Boss

Στην προεφηβική ηλικία, ο BOSS έφαγε μια πετριά ότι η μοίρα του ήταν να γίνει ο Έλληνας Bruce Springsteen ακούγοντας 100δες ώρες τα βινύλια του Αφεντικού, εξ ου και το προσωνύμιο που του κόλλησαν ο αδερφός του αλλά και διάφοροι άλλοι τελειωμένοι και παρομοίως αλαφροΐσκιωτοι φίλοι του. Δεν έχει αποφασίσει ακόμη βαθιά μέσα του αν η Ελληνική Μουσική Σκηνή την γλίτωσε οριστικά από δαύτον και πιστεύει ότι το απολύτως ερασιτεχνικό χαϊδολόγημα μιας 20χρονης Strat, μπορεί κάποτε να τον οδηγήσει στην κορυφή. Ως τότε, περνάει την ώρα του προσπαθώντας σε δύσκολους καιρούς να μεταφράσει το Πολυτεχνείο σε ένα ικανοποιητικό εισόδημα, ενώ συγχρόνως παίζει ατελείωτα με την κόρη του, βλέπει Θρύλο και ψάχνει να βρει ρούχα που να του κάνουν, κυρίως από συνοικιακά μαγαζιά εμπορίας κουρτινών. Επίσης μιλά πάντα σε τρίτο πρόσωπο, καθώς η μεγαλομανία του είναι τόσο ανίατη όσο και παράλογη. Born to run, baby!

Top5
Daddy Cool

«Της καλομάνας το παιδί, το πρώτο να 'ναι κόρη» έλεγε ο

...

« Με λένε Γιώργο Χ., και είμαι 40 χρονών. Είμαι

...

«Το προσκλητήριο, μου έπεσε απ'τα χέρια, όχι δε γίνεται

...

«Που τους πας αυτούς στο σκυλάδικο;» λέει η γυναίκα μου

...

Video of the day

  • Becky G, Natti Natasha - Sin Pijama

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana

Bright Side of Mom