(3 ψήφοι)

Χωρισμένες μάνες, κουράγιο... | Σπύρος Σεραφείμ

Χωρισμένες μάνες, κουράγιο... | Σπύρος Σεραφείμ

Δεν παντρεύτηκαν για να χωρίσουν, αλλά προέκυψε. Και τώρα, μένουν με το παιδί ή τα παιδιά τους και παλεύουν καθημερινά, μόνες τους. Τους βγάζω το καπέλο...

Δεν είναι ούτε οι πρώτες ούτε οι τελευταίες. Στον γάμο τους -στο δημαρχείο ή στην εκκλησία- έλαμπαν. Το φόρεμα ή το νυφικό τους, όσο και να λαμπύριζε, δεν μπορούσε να συναγωνιστεί τη λάμψη στα μάτια τους. Κάποιες είχαν κατακλυστεί από την ορμόνη «νυφουλίνη» -αποφεύγοντας το κλασικό «ράφι»- κάποιες άλλες παντρεύτηκαν συνειδητά, επειδή ήταν ερωτευμένες. Κάποιες άλλες επειδή, προ γάμου, «παγιδεύτηκαν» αποκλειστικά στην εικόνα του μετέπειτα συζύγου τους. Ο οποίος, όμως, φευ, χάθηκε κάτω από στρώματα λίπους -βασικά όχι αποκλειστικά στο κορμί του, αλλά στο μυαλό του. «Άραξε». Μιλάμε για ακριβώς τον ίδιο τύπο που είχε πει το κινηματογραφικό «θα κάνω τα πάντα για σένα» και, όπως έδειξε το αφήγημα, δεν έκανε ούτε τα μισά – τα υπόλοιπα αρνείται ότι τα είπε. Γι' αυτό και, πλέον, οι γυναίκες εκείνες δεν πιστεύουν τίποτα σχετικό, τους έρχεται αναγούλα όταν ακούν οποιαδήποτε υπόσχεση, από οποιοδήποτε στόμα.

Αλλά τώρα πια, έχουν χωρίσει και έχουν πιο σοβαρά ζητήματα να λύσουν, ο γρίφος της ζωής τους, της καθημερινότητάς τους, των ιδίων και των παιδιών τους, είναι πιο δύσκολος να λυθεί από το αν ευσταθούν τα λόγια που ακούνε γύρω τους. Βλέπεις, έχουν να κάνουν τα πάντα ολομόναχες. Πρέπει να διαβάσουν τα παιδιά, να τους μαγειρέψουν, να τα πάνε σχολείο και να τρέχουν σαν παλαβές να τα πάρουν, να τα οδηγήσουν σε πάρτι, στις δραστηριότητες που έχουν (ξένες γλώσσες, σπορ, χορούς, ζωγραφικές κ.λπ.). Πρέπει να παίξουν μαζί τους, να γελάσουν, να διδάξουν αρχές κι αξίες, να συμπαρασταθούν σε κάθε πρόβλημά τους - από τσακωμούς με συμμαθητές, μέχρι ασθένειες. Να καλύψουν το κενό του απουσιάζοντα πατέρα που δεν είναι παρών κάθε μέρα, αλλά κάποιες μέρες της εβδομάδας ή κάποια Σαββατοκύριακα. Οι ίδιες γυναίκες ξεχνούν, βάσει των συνθηκών, ότι έχουν ζωή, έχουν προσωπικές ανάγκες, ότι θέλουν να ερωτευτούν ξανά, να στήσουν τη ζωή τους από την αρχή. Πιθανώς να σκέφτονται κι ότι κανείς δεν θέλει να ζήσει μαζί με εκείνες και τα παιδιά τους – ένα σεξ κι «αντίο». Αυτός ο κατάλογος με τα «πρέπει» και δεν «πρέπει» της ζωής τους δεν έχει τέλος. Οι χωρισμένες, όμως, δεν πρέπει να είναι μισές, ο χωρισμός τις πολλαπλασιάζει, τις κάνει «διπλές» γυναίκες, αφού έχουν δυο ρόλους να υποδυθούν: Είναι μάνες και πατέρες.

Προφανώς και υπάρχουν και εκείνες που έχουν πεθάνει οι σύζυγοί τους και έμειναν αναγκαστικά μόνες τους. Προφανώς και υπάρχουν και εκείνες που έχουν πεθάνει οι γάμοι τους, αλλά δεν μπορούν να χωρίσουν - για διάφορους λόγους. Είναι εκείνες που σκέφτονται το παρακάτω της ζωής τους και το φιλτράρουν μέσα από τις πρακτικές δυσκολίες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και τους φαίνεται «βουνό». Είναι παντρεμένες, αλλά βασικά -μη γελιέσαι- κι εκείνες χωρισμένες είναι. Οι οποίες, διαβάζοντας τις παραπάνω γραμμές, ίσως και να τρόμαξαν από τη σκληρή πραγματικότητα των χωρισμένων γυναικών και να οχυρώθηκαν περισσότερο πίσω από τον «λευκό» γάμο τους, από τη βολεμένη ζωούλα τους. Αλλά κι εκείνες, ουσιαστικά, χωρισμένες είναι, διάολε.

Στις τυπικά και πραγματικά χωρισμένες μάνες, όμως, αξίζει να αποδοθεί κάθε τιμή.

Χωρισμένες μάνες, κουράγιο...

 

[protagon.gr]

*Αν θέλετε να μοιραστείτε κι εσείς μαζί μας εικόνες από την καθημερινότητά σας επικοινωνήστε μαζί μας.

BrightStarsNote : Τα σχόλια σας είναι σημαντικά για εμάς. Ο χώρος κάτω από την ανάρτηση προσφέρεται γι' αυτό το σκοπό. Αλλά για όσους προτιμούν να αφήσουν ένα πιο προσωπικό σχόλιο ή μια ερώτηση, μπορούν να το στείλουν εδώ.

Σπύρος Σεραφείμ

Ξεκίνησε το ταξίδι του στα ερτζιανά, ως «πειρατής», το 1987. Το «βρώμικο '89» ξεκίνησε εκπομπές στον ΗΧΩ FM, στην Αθήνα, σε ένα υπόγειο στον Βύρωνα ενώ, ταυτόχρονα, έκανε δόκιμα -ως «δόκιμος»- ελεύθερο ρεπορτάζ στην εφημερίδα που κάτι είχε γκρεμίσει, πού να θυμάται τώρα. Όπου «ελεύθερο ρεπορτάζ» σημαίνει από αστυνομικό, μέχρι οικονομικό. Και αθλητικό! Και δικαστικό, όπου ο δρόμος τον είχε βγάλει κι από το Ειδικό Δικαστήριο. Έκτοτε πέρασε από αρκετές εφημερίδες και περιοδικά, άλλοτε ως δημοσιογράφος, άλλοτε ως επιμελητής ύλης ή διορθωτής και, βασικά, έκανε πολύ ραδιόφωνο -το οποίο λατρεύει- και όχι μόνο εκπομπές: Ήταν και web master, και υπεύθυνος τρέιλερ, και εκφωνητής ειδήσεων, και η «μάνα του λόχου», μέχρι τον καθηγητή ραδιοφωνικών εκπομπών έχει κάνει, σε Ι.Ε.Κ. Ταυτόχρονα, έχει δανείσει τη φωνή του σε αρκετές διαφημιστικές παραγωγές-spots, ενώ έχει κάνει σπικάζ σε πολλά ντοκιμαντέρ, βλέπε «Η αναπαραγωγή της κατσαρίδας».

Σήμερα
Δουλεύει πολύ κάνοντας επιμέλεια και διόρθωση σε κείμενα βιβλίων και sites ενώ, βασικά, γράφει όπου μπορεί και προλαβαίνει: Από εφημερίδες, περιοδικά, sites και blog, μέχρι σε τοίχους και χαρτάκια για άφιλτρα....

Top5
Daddy Cool

«Της καλομάνας το παιδί, το πρώτο να 'ναι κόρη» έλεγε ο

...

« Με λένε Γιώργο Χ., και είμαι 40 χρονών. Είμαι

...

«Το προσκλητήριο, μου έπεσε απ'τα χέρια, όχι δε γίνεται

...

«Που τους πας αυτούς στο σκυλάδικο;» λέει η γυναίκα μου

...

Video of the day

  • Becky G, Natti Natasha - Sin Pijama

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana

Bright Side of Mom