(2 ψήφοι)

«Ιούλης ήταν θαρρώ…»

Γράφει:
«Ιούλης ήταν θαρρώ…»

Γράφει η Ελένη Μπετεινάκη

«...Κι ήθελα τόσο πολύ να' χαμε κι εμείς ένα αλώνι , κάτω στον μεγάλο κάμπο.

Είχα γεμίσει εικόνες από το αναγνωστικό και την φαντασία μου που πάντα μ οδηγούσε στις πιο παράξενες γωνιές.

Φανταζόμουνα τον εαυτό μου να κάθομαι εκεί με ένα μεγάλο ψάθινο καπέλο να βλέπει τους άνδρες με τα άσπρα κεφαλομάντηλα και τις γυναίκες με τα τσεμπέρια στο χρώμα της γης και τις μακριές φούστες, κατακόκκινες στο πρόσωπο από το δυνατό κάψιμο που τις κερνούσε ό ήλιος.

Και σαν σηκωνόταν εκείνο το ευεργετικό αεράκι που τόσο περίμεναν οι εργάτες για να τους διευκολύνει στη δουλειά τους να' φευγε το καπέλο μακριά κάτω στο ρέμα του ποταμού εκεί που τη νύχτα ήμουν σίγουρη πως μαζεύονταν όλες οι νεράιδες και όλα τα ξωτικά.

Ένα από κείνα τα βράδια τα «καυτερά», όπως έλεγε ο πατέρας μου , θυμάμαι πως κατεβήκαμε στον παλιό μύλο κι ένοιωθα παντού την παρουσία μιας άγνωστης φιγούρας, επηρεασμένη από τις ατέλειωτες ιστορίες της ταράτσας μας, όταν ξαπλώναμε τις νύχτες με το ολόγιομο φεγγάρι και κοιτούσαμε τα άστρα.

Κι είχα μάθει όλα τα ονόματα, και ξεχώριζα την Μικρή από τη Μεγάλη Άρκτο κι έφτιαχνα μικρά παραμύθια πάντα με πρωταγωνίστρια την δική μου νεράιδα που τα αστέρια της έφτιαχναν το φωτεινό της δρόμο ίσαμε το κάστρο της .

Και τότε έβλεπα το τεράστιο φεγγάρι να χαμογελά και να μου κλείνει συνωμοτικά το μάτι πως είχε έρθει η στιγμή, η ώρα για τις καλύτερες ιστορίες γεμάτες με όλους εκείνους τους ήρωες που ζωντάνευαν μόνο κάτι τέτοια βράδια γεμάτα ασημένιο φως.

Κι έστελνε λέει μήνυμα στον άνεμο να έρθει κι αυτός να φυσήξει λίγο , να δροσίσει τις τσιμεντένιες στέγες των σπιτιών που έβραζαν και να μαζέψει όλα τα λόγια και τις εικόνες να τα ταξιδέψει πέρα μακριά σε άλλους κόσμους κι ίσαμε τα πέρατα της γης ...

Ιούλης ήταν θαρρώ , που συνέβαιναν όλα τούτα ...»

 

Καλό μήνα!

 

Έργο: "Το Ψάθινο Καπέλο" του Νικόλαου Λύτρα

via 

*Λόγια του αέρα, Ιδ. Συλ. Διηγημάτων, Ελένη Μπετεινάκη, 2013

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Bright Side Of Mom

Πολλές δόσεις μαμάς, λίγες μεζούρες πατρικό γέλιο, παιδικά χαμόγελα, λίγο τριμμένο rock'n'roll και φως. Ανακατέψτε καλά και άσπρο πάτο!

Top5
Bits & pieces

Προσπαθούσα να καταλάβω από πού έρχονται οι φωνές και

...

Το ομολογώ, είμαι ρατσίστρια.

Η ομολογία αυτή

...

Είχα φτάσει στην ώρα μου για το ραντεβού στη

...

 

- Έλα σπίτι παιδί μου. Έλα γρήγορα.

...

Μπήκε η άνοιξη, τα πουλάκια κελαηδούν, τα λουλούδια

...

Video of the day

  • Becky G, Natti Natasha - Sin Pijama

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana