(0 ψήφοι)

10 χρόνια μαμά | της Λυδίας Ζάνη

Γράφει:
10 χρόνια μαμά | της Λυδίας Ζάνη

 

Το αγόρι μου γίνεται δέκα χρονών.

Δέκα χρονών αντράκι αυτός.
Δέκα χρονών μαμά εγώ.

Τον έφερα στη ζωή. Και την ίδια μέρα, εκείνος με έφερε στη νέα μου ζωή, ως μαμά.

Δέκα χρόνια τώρα, μαθαίνω. Κάθε μέρα, κάθε μήνας, κάθε χρόνος που περνάει, ένα καινούριο μάθημα.
Ποιο σχολείο και ποιο πανεπιστήμιο, ποιο MBA και ποιο σεμινάριο… Γίνε μαμά και θα δεις ότι αυτά που ξέρεις ή νομίζεις ότι ξέρεις, δεν είναι ποτέ αρκετά.

Ήξερες ότι όταν κλείσει η πόρτα του σπιτιού και μείνεις μόνη με το μωρό σου, συγχρόνως με την απέραντη χαρά θα νιώσεις μαζί και απέραντο πανικό αφού τώρα συνειδητοποιείς ότι αυτός ο μικρός άνθρωπος στο λίκνο εξαρτάται αποκλειστικά από εσένα?

Ήξερες ότι θα καταφέρνεις να κοιμάσαι λιγότερο από 3 ώρες τη μέρα και θα καταφέρνεις να λειτουργείς όπως τότε που κοιμόσουν ένα πλήρες οχτάωρο και γκρίνιαζες ότι είσαι κουρασμένη?

Φανταζόσουν ποτέ ότι θα τρέχεις να συναντήσεις το μωρό σου μετά τη δουλειά με καρδιοχτύπι σαν να βγαίνεις ραντεβού?

Ή ότι όταν κάνεις δεύτερο παιδάκι, η αγάπη και η λαχτάρα αυτή θα πολλαπλασιαστεί και θα σε κάνει να φουσκώνεις σαν μπαλόνι έτοιμο να σκάσει από λατρεία?

Ήξερες ότι κάθε νέο κατόρθωμα του μικρού σου, από το πρώτο του βήμα μέχρι μια πρωτιά στο σχολείο, μπορεί να σε γεμίσει περηφάνια και θα σε κάνει να νιώθεις ότι έχεις κατακτήσει τον κόσμο όλο?

Περνούσε από το μυαλό σου ότι θα καταφέρνεις να διεκπεραιώνεις μέσα σε ένα 24ωρο τόσα πράγματα, που πρό παιδιού θα θεωρούσες ότι χρειάζονται στην καλύτερη περίπτωση 2 μέρες για να γίνουν?

Ή ότι το πλάσμα που αγαπάς περισσότερο από τον καθένα, είναι το ίδιο πρόσωπο που μπορεί να σε φέρει στα πρόθυρα νευρικής κρίσης και πάλι να είσαι θυμωμένη και να νιώθεις απόλυτη αγάπη ταυτόχρονα?

Ήξερες ότι όσα βιβλία και να έχεις διαβάσει για τα μωρά, τα νήπια, τα παιδιά και τους εφήβους , θα έρχονται στιγμές που θα σηκώνεις τα χέρια ψηλά γιατί δεν θα ξέρεις πια τι άλλο να κάνεις και απλά θα ακολουθείς το παροιμιώδες ένστικτο της μάνας?

Ή ότι όσο μεγαλώνουν, θα βλέπεις στα παιδιά σου τον ίδιο σου τον εαυτό με τα ελαττώματα και τα χαρίσματά σου (αφού τα παιδιά κάνουν ό, τι βλέπουν και όχι ότι τους λες) κι έτσι θα προσπαθείς αδιάκοπα για έναν καλύτερο εαυτό, αν όχι για εσένα, τουλάχιστον για να έχουν τα παιδιά σου καλύτερο παράδειγμα.

Και ότι θα περνάς ώρες ολόκληρες βοηθώντας, ανησυχώντας, παρηγορώντας, αφήνοντας όλα τα άλλα πίσω γιατί εκείνη την ώρα πρέπει να είσαι εκεί, μόνο εκεί.

 

Δέκα χρόνια μαμά, κύλησαν σαν νερό. Πότε εύκολα, πότε δύσκολα…
Δέκα χρόνια βλέπω τα λάθη μου και τα σωστά, προσπαθώ και προσπαθούν, μαθαίνω και μαθαίνουν.
Και μέσα σε όλο αυτό το ταξίδι της «μαμαδοσύνης» που ξεκίνησε με τον ερχομό του πρώτου μου παιδιού, καταλαβαίνω πως…

Τελικά είναι πιο εύκολο από ότι νόμιζα να είσαι μαμά.
Τελικά είναι πιο δύσκολο από ότι νόμιζα να είσαι μαμά.
Αλλά στο τέλος της ημέρας…δεν θα άλλαζα ούτε μια μέρα από όσες έχω ζήσει τα τελευταία 10 χρόνια με τα παιδιά μου.

 

Λυδία Ζάνη

Με λένε Λυδία και είμαι -θέλω να πιστεύω- καλά. Γεννήθηκα το σωτήριο έτος 1981 και ομολογώ ότι από τότε έχουν αλλάξει πολλά τόσο στην Ελλάδα και τον κόσμο, όσο και πάνω μου. Αφότου τελείωσα τις σπουδές μου στο ένδοξο Ελληνικό Πανεπιστήμιο, ξεκίνησα να εργάζομαι στον κλάδο του PR – Marketing και προσπαθώ με μεγάλη αποτυχία να χωρέσω μέσα σε ένα 24ωρο όλα τα φιλόδοξα σχέδια μου!
Λατρεύω να βουλιάζω στις σελίδες ενός καλού βιβλίου και στις αγκαλιές των παιδιών μου! Ως μαθήτρια, είχα ως αγαπημένο μου μάθημα την έκθεση με ελεύθερο θέμα κι έτσι, ως μεγάλη πια, μου αρέσει να πιάνω μολύβι και χαρτί ή έστω πληκτρολόγιο και οθόνη και να γράφω ανενόχλητη τα πάτερημά μου!

Top5
Bits & pieces

Προσπαθούσα να καταλάβω από πού έρχονται οι φωνές και

...

Το ομολογώ, είμαι ρατσίστρια.

Η ομολογία αυτή

...

Είχα φτάσει στην ώρα μου για το ραντεβού στη

...

 

- Έλα σπίτι παιδί μου. Έλα γρήγορα.

...

Μπήκε η άνοιξη, τα πουλάκια κελαηδούν, τα λουλούδια

...

Video of the day

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana