(1 Ψήφος)

Ήρθε η ώρα να λερωθείς, τρώγοντας παγωτό ή καρπούζι

Γράφει:
Ήρθε η ώρα να λερωθείς, τρώγοντας παγωτό ή καρπούζι

 

Ο μήνας της προετοιμασίας. Ο μήνας της μεγάλης ανυπομονησίας. Ανυπομονησία για τη βαθιά ανάσα που χρειάζεσαι επειγόντως. Για την ανάγκη να συναντήσεις ξανά τις θάλασσες που άφησες πίσω πριν από ένα χρόνο και έδωσες υπόσχεση πως ναι, θα ξαναγυρίσεις. Λίγο διαφορετική, βέβαια, με άλλες αποσκευές, άλλα βιώματα, άλλες σκέψεις αλλά ναι, θα ξαναγυρίσεις.

Πλησιάζει, λοιπόν, εκείνη η μαγική στιγμή που οι βαλίτσες ξεπροβάλλουν από την αποθήκη και σου κλείνουν το μάτι πονηρά. «Ναι, είμαστε έτοιμες για νέες περιπέτειες». Τα ρούχα μπαίνουν μέσα ως δια μαγείας, χωρίς κόπο και προσπάθεια. Ξαφνικά βοηθούν όλοι, μικροί-μεγάλοι. Τα πράγματα φορτώνονται στο αυτοκίνητο, η νύχτα περνά βασανιστικά. Πώς να κοιμηθείς; Ψυχή και σώμα ανυπομονούν να ξεφύγουν από τον κλοιό της πόλης όσο πιο γρήγορα γίνεται.


Ξημερώνει η μέρα. Τα παιδιά ξυπνούν μαγικά, πριν προλάβεις να πεις «ξυπνήστε», έχουν σηκωθεί και παίρνουν πρωτοβουλίες : «να βοηθήσω σ’ αυτό ή σ’ εκείνο; Θα πιω γρήγορα το γάλα μου. Θα πάρω εγώ την τσάντα μου».

Έτοιμοι για αναχώρηση. Πότε ξεκινάς και πότε φτάνεις στο λιμάνι ούτε που το καταλαβαίνεις. H βαβούρα του λιμανιού σε περικυκλώνει χωρίς να σ’ ενοχλεί καθόλου. Παρατηρείς τον κόσμο, τα γελαστά πρόσωπα που φεύγουν και τα λυπημένα που επιστρέφουν. Ανεβαίνεις γρήγορα τη σκάλα. Ψάχνεις να βρεις θέση. Θέση για τέσσερις. Βρίσκεις. Ανακούφιση. Αισθάνεσαι κάτω από τα πόδια σου τη μηχανή να ξυπνά.


Το πλοίο φεύγει. Η εικόνα της πόλης αρχίζει να ξεθωριάζει, ο αέρας δε μυρίζει πια άσχημα. Είναι εκείνη η στιγμή που βγαίνεις έξω και η αρμύρα της θάλασσας αρχίζει να κολλά ξανά πάνω σου. Εκείνη η στιγμή που συγχρωτίζεσαι και ανακατεύεσαι με τον κόσμο. Ναι, έχει έρθει η στιγμή να δείξεις στα μικρά πλασματάκια που κουβαλάς πίσω σου νέους προορισμούς, απαλλαγμένους από τις κοινωνικές συμβάσεις της πόλης.


Καθώς το πλοίο διασχίζει αυτή την καταγάλανη θάλασσα και το αεράκι χτυπά το πρόσωπό σου με μανία και συνάμα ευγένεια, ξεπροβάλλει ένα εκτυφλωτικό φως. Είναι το φως που δεν υπάρχει σε άλλα μέρη. Το φως του άσπρου, του καθαρού, του διάφανου. Το φως που μπαίνει στην ψυχή και ζεσταίνει κάθε σπιθαμή της. Στις σκάλες εξόδου επικρατεί το αδιαχώρητο. Η πόρτα ανοίγει αποφασιστικά. Ορδές ξεχύνονται οι ταξιδιώτες με διάχυτη την ανυπομονησία στο βλέμμα και τη χαρά της αντάμωσης στο σώμα. Ναι, είμαστε πάλι εδώ, έτοιμοι από καιρό.

Εισπνέεις βαθιά και εκπνέεις για να διώξεις ό,τι σε βαραίνει. Ναι, ήρθε ξανά η στιγμή, αυτή η μαγική στιγμή που θα κοιτάξεις τον ήλιο κατάματα χωρίς γυαλιά, που θα περπατήσεις ξανά ξυπόλυτη πάνω στην άμμο χωρίς ίχνος μακιγιάζ για μέρες ολόκληρες, χωρίς κινητά τηλέφωνα να σου αποσπούν την προσοχή, συντροφιά μόνο με όσους έχεις ανάγκη.

Με μεγάλους που έχεις καιρό να συναντήσεις, να μιλήσεις, να θυμηθείς, να αγκαλιάσεις, να μοιραστείς ξανά. Με μεγάλους που ξεπηδούν ξαφνικά από τα βιβλία σου και κάνεις μαζί τους παρέα. Ταυτίζεσαι μαζί τους, ταξιδεύεις σε περίεργα μέρη, συζητάτε, προτείνεις λύσεις στο πρόβλημά τους.

Με μικρούς για να φτιάξεις κάστρα στην άμμο, να σκάψεις βαθιές λακκούβες, να πετάξεις πέτρες στη θάλασσα, να γεμίσεις άπειρα κουβαδάκια με νερό, να θαυμάσεις τη βουτιά από δεξιά ή και αριστερά ή και από το βραχάκι παραπέρα ή και όλες μαζί, να εξερευνήσεις, να λερωθείς, τρώγοντας παγωτό ή καρπούζι.


Ήρθε η ώρα να αφήσεις το κύμα να πάρει μακριά τις σκέψεις για το αύριο.

Ήρθε η ώρα να αφήσεις το μελτέμι να σου ανακατέψει τα μαλλιά και ν’ ανασυντάξει το νου και την ψυχή.

Ήρθε η ώρα να αφήσεις τον ήλιο να φωλιάσει μέσα σου για να διώξει τα γκρίζα του χειμώνα.

Ήρθε η ώρα για το καλοκαίρι.

 

 

 

Ελένη Λάμπου

Η Ελένη σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή. Κάπου εκεί άρχισε να παρατηρεί, να διαβάζει πολύ και στη συνέχεια να γράφει. Αναθεώρησε όμως και ξεκίνησε να γράφει και αλλιώς, όταν άρχισε ν’ απαντά στη λέξη «μαμά» που άκουγε, συχνά πια, από το στόμα του Δημήτρη και της Κωνταντίνας. Είναι εκπαιδευτικός, ζει στην όμορφη Νέα Σμύρνη και ελπίζει πάντα για το καλύτερο.

Top5
Bits & pieces

Προσπαθούσα να καταλάβω από πού έρχονται οι φωνές και

...

Το ομολογώ, είμαι ρατσίστρια.

Η ομολογία αυτή

...

Είχα φτάσει στην ώρα μου για το ραντεβού στη

...

 

- Έλα σπίτι παιδί μου. Έλα γρήγορα.

...

Μπήκε η άνοιξη, τα πουλάκια κελαηδούν, τα λουλούδια

...

Video of the day

  • Becky G, Natti Natasha - Sin Pijama

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana