(2 ψήφοι)

Ταμπέλα; Ευχαριστώ δεν θα πάρω!

Ταμπέλα; Ευχαριστώ δεν θα πάρω!

 

Η σχολική χρονιά έφτασε στο τέλος της.

Αν και ακόμα είμαστε μόλις στο δεύτερο σκαλοπάτι αυτού του δρόμου που λέγεται εκπαιδευτικό σύστημα, φέτος βίωσα πολλά συναισθήματα. Ένιωσα πολλές φορές να ακροβατώ σε τεντωμένο σχοινί. Σχοινί που τεντώθηκε από ατελείωτες ταμπέλες από θρόνους από τέλειους γονείς.

Ναι, ναι, τέλειους. Εκείνους με τα τέλεια παιδιά! Τους άριστους, τους αρχηγούς, τα παιδιά που τα κάνουν όλα σωστά! Που είναι τέλειοι σε κάθε εξωσχολική δραστηριότητα. Παιδιά που μεγαλώνουν εγκλωβισμένα σε πρέπει, υποδείξεις και τίτλους! Παιδιά καθισμένα σε εύθραυστους θρόνους. Θρόνους που θα καταρρεύσουν πολύ εύκολα.

Άκουσα πολλά. Είδα ακόμα περισσότερα. Ένα κοινωνικό σύνολο που καταδικάζει από πολύ μικρή ηλικία ένα μεγάλο σύνολο παιδιών. Μαμάδες που καμαρώνουν έξω από τις τάξεις των παιδιών τους το άριστα! Κλείνοντας τα αυτιά τους σε όλα τα υπόλοιπα! Εκείνα που δεν ταιριάζουν στο προφίλ που τόσο καλά χτίσανε. Σε ένα προφίλ που μπορεί να έχει και ελαττώματα.

Άραγε πόσο ψυχοφθόρο μπορεί να γίνει για ένα παιδί ένα τέτοιο βάρος; Μπορεί ένα παιδί να αντέξει τόσους τίτλους;

Δεν έδωσα ποτέ έκταση σε ένα άριστα με τόνο, άριστα με ένα δύο αστεράκια. Σε ένα απλό μπράβο ή σε ένα ερωτηματικό.
Άλλωστε όπως είπε η περσινή του δασκάλα μην γίνεις η γόμα του παιδιού σου! Μου αρκεί να προσπαθεί, να μαθαίνει. Αρκεί να μπορέσει​ να κάνει σωστές επιλογές και να μην πιέζεται από ταμπέλες ή δικές μου επιθυμίες.

Ένας βαθμός δεν είναι ικανός να κρίνει ένα παιδί.  Ξέρω τις δυνατότητες του, ξέρω πως το ξέρει και εκείνος. Και χαίρομαι που προσπαθεί να διορθώσει τα λάθη χωρίς να προβάλει το άριστα. Άλλωστε δεν το κάνω ούτε και εγώ.

Είναι πολλά όσα έχει να κουβαλήσει στην ράχη του στα έξι μισή του χρόνια και καμιά ταμπέλα δεν θα τον ωφελούσε.
Τρία χρόνια που ξεκίνησε παιδικό, νηπιαγωγείο και τώρα πρώτη, μου είναι αρκετό που παραμένει σταθερός ξεπερνώντας κάθε φορά τον εαυτό του.

Τα παιδιά μιμούνται πολύ από το σπίτι τους. Οπότε τουλάχιστον για το δικό μου παιδί έχω κάποια εικόνα για το τι θα πάρει μεγαλώνοντας. Ακόμα και αν δεν γίνει αριστούχος, ας γίνει άνθρωπος ισορροπημένος. Με αρχές με λογική. Ας γίνει άνθρωπος και αρχηγός του εαυτού του. Ας βρει αυτό που θα του δώσει την ικανοποίηση να νιώσει πλήρης. Ας γεμίζει το μέσα του χωρίς να σέρνει βάρη από καλές ή κακές ταμπέλες. Δεν είναι μόνο ο βαθμός, είναι πολλά εκείνα τα εφόδια που χρειάζεται ένα παιδί για να προχωρήσει.

Τα παιδιά έχουν ίσα δικαιώματα, όμως δεν ξέρω αν το εκπαιδευτικό σύστημα μπορεί να τους τα δώσει.

Τα παιδιά δεν έχουν ίδιες ικανότητες και δεν ξέρω αν το εκπαιδευτικό σύστημα μπορεί να κάνει κάτι για αυτό παρά να τονίζει τις διαφορές από τον άριστο στον τεμπέλη ή «στο μυαλό κουκούτσι» όπως μου είπε χαρακτηριστικά ο γιος μου μιλώντας μου για έναν άλλον συμμαθητή του. Κι όχι δεν ήταν η δική του άποψη ήταν κάτι που άκουσε.
Και χαίρομαι που γιος μου δεν κρίνει με τίτλους, παρά μόνο εκφέρει άποψη για τις συμπεριφορές, συζητώντας μαζί μας για το τι οδηγεί σε αυτές. Άλλωστε όπως έγραψα τα παιδιά μιμούνται.

Η χρονιά τελείωσε ακόμα δεν έχω πάρει ανάσα για να αποβάλλω από μέσα μου πράγματα. Ίσως παρα-είμαι ονειροπόλα για όλα αυτά! Ίσως θα ήθελα πολλά πράγματα να ήταν αλλιώς, όχι για το δικό μου παιδί αλλά για τα παιδιά. Γυρίζω πίσω και αναρωτιέμαι πώς να ακούγονται άραγε όλα αυτά σε ένα παιδί. Αναρωτιέμαι γιατί οι γονείς οι ίδιοι φτιάχνουν ένα τόσο τοξικό περιβάλλον;
Πολλές φορές νομίζω πως τίποτα δεν θα αλλάξει και συγκρίνοντας τα δικά μου σχολικά χρόνια μοιάζουν όλα τόσο «πολύ». Μονάχα οι ρόλοι άλλαξαν.

Ο αριστούχος του δημοτικού φτιάχνει κοκτέιλ στην Μύκονο. Και είναι επιτέλους ελεύθερος, απαλλαγμένος από τις ταμπέλες που του χρέωσαν. Θυμάσαι εκείνο το αγόρι που συνήθως έσκυβε το κεφάλι του; Που δεν ήταν δημοφιλή ή ο άτακτος τάχα μαθητής; Ναι εκείνος! Αυτός που έφτιαξε μόνος του τον δικό του θρόνο, ανεβαίνοντας εκεί με όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που κανείς δεν ήθελε να διακρίνει. Γιατί πήρε αρχές πήρε αποδοχή. Γιατί έμαθε να περπατάει με τα δικά του όνειρα. Και εκείνος στα δικά μου μάτια φαντάζει πιο άξιος!

Καλώς ή κακώς όλα κρίνονται στην πορεία.
Όλα μπορεί να αλλάζουν, τα δεδομένα δεν είναι δεδομένα και τα φαινόμενα απαιτούν.
Ελπίζω μία μέρα έξω από τα γραφεία των δασκάλων να συναντήσω περισσότερη αποδοχή από γονείς που ακούνε για την τελειότητα κάποιου άλλου παιδιού και σκύβουν το κεφάλι ή μπαίνουν στην διαδικασία να συγκρίνουν τα αριστεία.

Θα ήθελα λιγότερους τίτλους. Θα ήθελα οι γονείς να διδάσκουν στα παιδιά τους όλους εκείνους τους τρόπους, που μαζί με την μάθηση, θα είναι ένα πολύτιμο αγαθό που θα σέρνουν μαζί τους στην ζωή τους.
Τα παιδιά μιλάνε ας τα ακούσουμε, παιδιά είναι, χαζά δεν είναι και έχουν δικαίωμα και λόγο. Αυτή είναι η μία μου εκδοχή όσο υπερβολική και αν φαίνεται.
Από την άλλη πλευρά, έχω εμπιστοσύνη στο παιδί μου όσο και αν φοβάμαι κάποιες φορές αν του έδωσα αρκετά εφόδια να ξεχωρίζει και να επιλέγει σωστά. Τι και αν άνοιξε τα φτερά του να πετάξει, είμαι δίπλα του και το γνωρίζει. Ξέρω πως κανείς δεν έπαθε τίποτα και όλοι βρίσκουν τον δρόμο τους όσο και αν υπάρχουν πράγματα που δεν μου αρέσουν, όχι για το δικό μου παιδί αλλά για όλα τα παιδιά. Σίγουρα υπάρχουν και εκείνοι που δεν είδαν τίποτα από όλα αυτά. Και εκείνοι που είδαν ακόμα περισσότερα. Μου έκατσε βαριά τελικά η πρώτη μου επαφή ως γονιός στο δημοτικό!

Ρεγγίνα Μπολιάντς

Ισχυρογνώμων και πολυλογού. Ευαίσθητη και αυστηρή. Δυναμική και σταθερή. Μα κυρίως "των άκρων". Παντρεύτηκε μικρή τον μεγάλο της έρωτα. Αργότερα βρήκε ακόμα μεγαλύτερο, τους δύο της γιους. Η μητρότητα την άλλαξε εντελώς, μεταμορφώνοντάς της σε mamareggina. Λατρεύει τον χειμώνα και τα μαγικά βραδιά του καλοκαιριού. Δεν αντέχει χωρίς επικοινωνία, φίλους και γέλιο. Ζει στον κόσμο της και γουστάρει εκεί. Ονειρεύεται σαν παιδί και όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει περήφανη για όσα έκανε.

Top5
Bits & pieces

Προσπαθούσα να καταλάβω από πού έρχονται οι φωνές και

...

Το ομολογώ, είμαι ρατσίστρια.

Η ομολογία αυτή

...

Είχα φτάσει στην ώρα μου για το ραντεβού στη

...

 

- Έλα σπίτι παιδί μου. Έλα γρήγορα.

...

Μπήκε η άνοιξη, τα πουλάκια κελαηδούν, τα λουλούδια

...

Video of the day

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana