(1 Ψήφος)

Η δύναμη της συγχώρεσης

Η δύναμη της συγχώρεσης

 

Τις προάλλες « έφαγα κόλλημα » με την πραγματική έννοια της λέξης «συγχωρώ».

Συγχωρώ, ρήμα υψίστης «βαρύτητας» για μένα, σημαίνει πως παύω να έχω αρνητικά συναισθήματα για κάποιον ή κάτι που έσφαλε. Η ευρύτερη έννοια του «συγχωρώ», σύνθετο ρήμα από τις λέξεις συν + χωρώ, σημαίνει πως επιτρέπω, θέλω, δέχομαι και μοιράζομαι τον «χώρο» της καρδιάς μου με άλλους, δηλαδή αγαπώ.

Δεν ξέρω, μάλλον φταίνε οι μέρες, το Πάσχα και ξαφνικά «ζωντάνεψαν» όλα όσα μας δίδαξαν οι δάσκαλοι στο σχολείο για την συγχώρεση, μέσα από την Ανάσταση του Χριστού, καθώς και όσα διδαχθήκαμε εμείς οι ίδιοι από τους γονείς μας, τους φίλους, τα παιδιά μας, αλλά και από μόνοι μας, μέσα από τον μέχρι τώρα «κύκλο ζωής μας».


Δεν ήταν λίγες οι φορές, που συγχώρησα κάποιον για τη λύπη που μου προκάλεσε, μια κουβέντα, μια λανθασμένη κίνηση ή χειρονομία, ένα ατύχημα, ένας καβγάς, μια διαφωνία, μια προσβολή, μια απάτη, ένα ψέμα. Φαντάζομαι, πώς άλλες τόσες φορές, χρειάστηκε κάποιος άλλος να συγχωρήσει κι εμένα.

Είμαστε άνθρωποι, ανθρώπινα όλα... Και τα λάθη και τα πάθη και οι εντάσεις και οι ενστάσεις. Ηθελημένα ή όχι, όλοι μας κάποια στιγμή «προκαλέσαμε» τη λύπη σε κάποιον, σφάλαμε αν θες, από κεκτημένη ταχύτητα, αδυναμία, ατυχία, απερισκεψία ίσως, ή ακόμη και μέσα από την απραξία. Ουδείς αλάνθαστος!

Δεν ζητάμε συγγνώμη, ούτε συγχωρούμε για να μην μείνουμε μόνοι.

Μοιραζόμαστε τα αισθήματά μας με τους άλλους, όχι για να τους έχουμε απαραίτητα κοντά μας, αλλά γιατί έτσι νιώθουμε. Δίχως εγωισμούς, διακρίσεις και εξαιρέσεις. Με αρχή, δίχως τέλος. Με προσπάθεια να παραμείνουμε «σωστοί» και σταθεροί σε μια πορεία «βιωματικής αγάπης» σε όλες τις φάσεις της διαδρομής της.

Νομίζω λοιπόν, πώς οι μέρες το «επιβάλλουν» να σκεφτούμε θετικά, να θυμηθούμε την ιστορία μας για την Ανάσταση του Χριστού, να συγχωρήσουμε και να ζητήσουμε συγχώρεση αν χρειαστεί. Ακόμη κι αν κάποιες αλλαγές στη ζωή μας ή στη ζωή άλλων μας προκάλεσαν λύπη ή θυμό, ας το δούμε θετικά...

Μέσα από την συγχώρεση, αντικρίζεις κατάματα την αλήθεια της πραγματικότητας, αναγνωρίζεις τα λάθη, μαθαίνεις να εκτιμάς αυτά που έχεις, προσπαθείς για παραπάνω, σέβεσαι το χέρι που νοιάζεται να σε «σηκώσει» και συνεχίζεις... Θα μπορούσε κάλλιστα κανείς να πει, πως είναι θεραπευτική και ωφέλιμη τόσο, ώστε να γίνει και τρόπος ζωής,

Εξάλλου μια ψυχή θα παραδώσουμε όλοι! Ας είναι γεμάτη λοιπόν, από αγάπη και συγχώρεση. Η «μαγεία» της ζωής δεν χάνεται, ούτε επισκιάζεται.

Κάθε άλλο...Η ζωή μας γίνεται πιο απλή και εύκολη, όταν ξέρεις να συγχωρείς.

Μιλήστε, εκφραστείτε, φωνάξτε αν χρειαστεί και συγχωρήστε! Το ίδιο έκανα κι εγώ χθες.


«Συγγνώμη μανούλα, δεν το ήθελα!»
«Εντάξει μικρή μου, σε συγχωρώ! Ήταν μια κακιά στιγμή...»

Προσοχή όμως, μην ξεπεράσουμε τα όρια και καταντήσουμε «θύματα» συγγνώμης και συγχώρεσης!! Είναι «λεπτές» οι γραμμές, αλλά ευτυχώς διαχωριστικές....

 


 ► Share Your Story & Join Our Team!

*Αν θέλετε να μοιραστείτε κι εσείς εικόνες από την καθημερινότητά σας, επικοινωνήστε μαζί μας

 Terms & Conditions


 

Βαρβάρα Ζώρζου

Ονομάζομαι Βαρβάρα, για πολλούς ακούω και στο όνομα Κορίνα και είμαι μητέρα ενός 8χρονου κοριτσιού. Καθώς με συναρπάζουν τα ταξίδια, σπούδασα Τουριστικά, ο ερχομός της κόρης μας όμως, στάθηκε αρκετός στην μέχρι τότε επαγγελματική και ταξιδιάρικη πορεία μου, με πλάνα, υποχρεώσεις και προτεραιότητες να αλλάζουν, απρόσμενα γρήγορα και ξαφνικά. Τελευταία δοκιμάζω τις αντοχές μου στον χώρο του εμπορίου και την επαφή μου με το κοινό. Φιλόδοξη, ονειροπόλα και με μια δόση τρέλας, πέρα από βιβλιόφιλη και το μεράκι για γράψιμο, αγαπώ το χειροποίητο και τις κατασκευές γενικότερα. Καθό,τι ανήσυχη αρκετά, με ηρεμεί η τέχνη της κουζίνας και πολύ περισσότερο, όταν μοιράζομαι με καλή παρέα τις cook-o-τεχνίες μου. Αποχωρίζομαι δύσκολα την κόρη μου, τις αναμνήσεις μιας μελωδίας, έναν γεμάτο «άρωμα» καφέ, το στυλό μου και τις κορδέλες μου. Υπερβολική με την τάξη και την οργάνωση παντός είδους, «δαμάζω» τον εαυτό μου και τους οικείους μου, πιστεύοντας πώς ό,τι κι αν μας συμβεί, «η ζωή για το ταξίδι συνεχίζεται...»

Top5
Bits & pieces

Προσπαθούσα να καταλάβω από πού έρχονται οι φωνές και

...

Το ομολογώ, είμαι ρατσίστρια.

Η ομολογία αυτή

...

Είχα φτάσει στην ώρα μου για το ραντεβού στη

...

 

- Έλα σπίτι παιδί μου. Έλα γρήγορα.

...

Μπήκε η άνοιξη, τα πουλάκια κελαηδούν, τα λουλούδια

...

Video of the day

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana