(6 ψήφοι)

«Ναι, σε καταλαβαίνω». Τελεία. | της Ελένης Λάμπου

Γράφει:
«Ναι, σε καταλαβαίνω». Τελεία. | της Ελένης Λάμπου

 

Ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που πριν κάνω παιδιά, δυστυχώς, δεν μπορούσα να καταλάβω πώς είναι δυνατόν μια γυναίκα να επιλέγει να μην κάνει παιδιά. Πώς είναι δυνατόν ένα ζευγάρι να επιλέγει, επίσης, να μην κάνει παιδιά. Πώς είναι δυνατόν ένα ζευγάρι να αποφασίζει να πορευτεί σ’ αυτή τη ζωή με ένα μόνο παιδί. Τώρα, που έκανα παιδιά, τα κατανοώ όλα. Ακόμη και αυτά που λόγω των δικών μου ιδιόμορφων συνθηκών ζωής δεν μπορούσα ούτε να διανοηθώ ούτε να δω.

Και αυτή τη γυναίκα που θέλει να κάνει καριέρα, να μένει ως αργά στο γραφείο, να γυρνά ό,τι ώρα θέλει στο σπίτι της, να πίνει τον καφέ της μόνη και ανενόχλητη. Και αυτά τα ζευγάρια που επιλέγουν να ζήσουν και να ταξιδέψουν απλώς και μόνο οι δυο τους παρά τα επίμονα ουρλιαχτά της κοινωνίας περί οικογένειας, γάμου και γονεϊκότητας και φυσικά αυτούς τους δύο ανθρώπους που αποφασίζουν να κάνουν ένα παιδί και να δώσουν σ’ αυτό όλα τα εφόδια που διαθέτουν, όλο το χρόνο τους και όλη την αγάπη τους.


Ναι, λοιπόν, τα κατανοώ όλα και τα συμμερίζομαι όλα γιατί μέσα απ’ τα δύο δικά μου παιδιά κατανόησα τη διαφορετικότητα, αφού μέσα από την ίδια -τη δική μου- κοιλιά γεννήθηκαν όχι δύο αλλά τρεις διαφορετικοί άνθρωποι. Δύο αυτά και μια εγώ.

Εκείνα, όπως είναι φυσικό, αν και έχουν κοινή βάση (μεγαλώνουν με μία ίδια σε γενικές γραμμές μαμά), διαφέρουν. Κι εγώ, όμως, διαφέρω πια σε σχέση με το ‘’εγγύς’’ ή μάλλον καλύτερα το μακρινό παρελθόν μου. Είμαι μία νέα άλλη. Με κατανόηση και μεγαλύτερη υπομονή, με διάθεση για ατέρμονη προσπάθεια να συνδυάσω, να προλάβω, να αντιπαρατεθώ, να πείσω, να εξηγήσω, να παραμερίσω, να αγαπήσω βαθιά και επί της ουσίας. Με διάθεση να κατανοήσω και να αποδεχτώ πως ναι υπάρχουν άνθρωποι με διαφορετικές ανάγκες. Να αναγνωρίσω πως υπάρχουν άνθρωποι που κλείνουν τ’ αυτιά τους σε όλες τις κοινωνικές συμβάσεις που αριστοτεχνικά δεκαετίες ολόκληρες η κοινωνία μας περνά υποδόρια και επιλέγουν όχι το διαφορετικό αλλά αυτό που η ψυχή τους λαχταρά. Να αναζητήσω και τελικά να βρω χρόνο για να θρέψω τις μεγαλύτερες πια ανάγκες της δικής μου ψυχής με ταινίες, βιβλία, θέατρα, εκδρομές, μουσεία. Να δημιουργήσω και να παράγω. Να μάθω να φοβάμαι περισσότερο αλλά σιωπηλά, χωρίς να το παίρνει είδηση κανείς. Να γεμίζω το εγώ μου όχι με υλικά αλλά με ανθρώπους. Να σέβομαι και να αγαπώ χωρίς ερωτηματικά, όσο δύσκολο κι αν είναι, τις δικές μου επιλογές, των παιδιών μου αλλά και όλων των άλλων, όποιες και αν είναι αυτές.

Να ακούω και να λέω ένα απλό αλλά ουσιαστικό και ενεργό «Ναι, σε καταλαβαίνω». Τελεία.

 

 


 Top Story:

Το Λάθος


 

  

 

Bright P.S. : Τα σχόλια σας είναι σημαντικά για εμάς. Ο χώρος κάτω από την ανάρτηση προσφέρεται γι' αυτό το σκοπό. Αλλά για όσους προτιμούν να αφήσουν ένα πιο προσωπικό σχόλιο ή μια ερώτηση, μπορούν να το στείλουν εδώ.

Terms & Conditions


Ελένη Λάμπου

Η Ελένη σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή. Κάπου εκεί άρχισε να παρατηρεί, να διαβάζει πολύ και στη συνέχεια να γράφει. Αναθεώρησε όμως και ξεκίνησε να γράφει και αλλιώς, όταν άρχισε ν’ απαντά στη λέξη «μαμά» που άκουγε, συχνά πια, από το στόμα του Δημήτρη και της Κωνταντίνας. Είναι εκπαιδευτικός, ζει στην όμορφη Νέα Σμύρνη και ελπίζει πάντα για το καλύτερο.

Top5
Bits & pieces

Προσπαθούσα να καταλάβω από πού έρχονται οι φωνές και

...

Το ομολογώ, είμαι ρατσίστρια.

Η ομολογία αυτή

...

Είχα φτάσει στην ώρα μου για το ραντεβού στη

...

 

- Έλα σπίτι παιδί μου. Έλα γρήγορα.

...

Μπήκε η άνοιξη, τα πουλάκια κελαηδούν, τα λουλούδια

...

Video of the day

  • Becky G, Natti Natasha - Sin Pijama

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana