(9 ψήφοι)

Κάτι από παιδί | της Ντιάνας Δεμέστιχα

Κάτι από παιδί | της Ντιάνας Δεμέστιχα

«Η νύχτα είναι τόσο όμορφη,
τα λουλούδια κοιμήθηκαν
και το φως του ήλιου χάνεται.»
Νεφέλη – 3 ετών

 

Καθώς διαβάζω το μικρό, αυθόρμητο ποιηματάκι της κόρης μου, σκέφτομαι πόσο ξεχάσαμε να παρατηρούμε την ομορφιά γύρω μας. Κοίταξα για λίγη ώρα με τα δικά της μάτια, τα φώτα μέσα στη νύχτα που φαίνονταν πιο λαμπερά, τα λουλούδια που είχαν κλείσει τα πέταλά τους και ναι φαίνονταν σα να βυθίστηκαν σε ύπνο και ο ήλιος που χάνονταν μπροστά μας αφήνοντας τις τελευταίες νότες χρωμάτων στον ουρανό.

Γιατί δεν τα παρατήρησα πριν...; Ρώτησα τον εαυτό μου και η ερώτηση αυτή με έκανε να νιώσω λύπη...

Βυθιστήκαμε σε σκέψεις, αγωνίες και προβλήματα και ξεχάσαμε να ζούμε τις στιγμές. Ξεχάσαμε να είμαστε παιδιά. Κι όμως αυτά τα μικρά πλασματάκια έρχονται αναπάντεχα να μας το θυμίσουν. Η αθωότητα, η ξεγνοιασιά, η πίστη στο ανέφικτο, στο μαγικό... ξαφνικά θυμάσαι πόσο σου έλειψαν και αναρωτιέσαι τι συνέβει και χάθηκαν. Τι κρατάμε και τι χάνουμε; Τη θέση τους πήρε η συνεχής πίεση χρόνου, ο στεγνός ρεαλισμός και η αγωνία για το αύριο. Γίναμε πιο πραγματιστές και πιο «πεζοί», εγκλωβιστήκαμε στον καθωπρεπισμό και χάσαμε σταδιακά την ταυτότητά μας.

Ρώτησα τον εαυτό μου για τα θέλω μου... τα όνειρά μου.
Απόρησα... δυσκολεύτηκα να τα κατονομάσω και όταν το έκανα, πρόβαλα όλες αυτές τις αμφιβολίες αλλά και πολλά εμπόδια που δεν με άφησαν να φτάσω στον στόχο μου. Αν θέσεις όμως την ίδια ερώτηση σε ένα παιδί, δεν θα σταματήσει να μιλάει και να σου αφηγείται όλα αυτά που θέλει να κάνει στη ζωή του κι αν εσύ ο μεγάλος, κάποια στιγμή το σταματήσεις εξηγώντας του ότι κάτι από αυτά που ονειρεύεται είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί, θα σε κοιτάξει παράξενα και θα σε κάνει να αισθανθείς ότι έκανες λάθος που παρενέβαλες τη δική σου λογική στον παιδικό συνειρμό του.

Σκέφτηκα πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος αν μπορούσαμε να κρατήσουμε κάτι από τον παιδικό μας εαυτό. Κάτι που θα γινόταν για μας έμπνευση, δύναμη, κίνητρο, που θα μας γέμιζε χρώμα και δεν θα μας άφηνε να γίνουμε «γκρίζοι» και μονότονοι. Ίσως αν κρατούσαμε λίγη από την παιδικότητά μας, να ήμασταν και πιο ειλικρινείς στις σχέσεις μας. Θα ήμασταν πιο ανοιχτοί, θα μιλούσαμε ευθέως για ότι μας απασχολεί αντί να αναλωνόμαστε σε ανούσιες συζητήσεις χωρίς να θίγουμε αυτά που μας καίνε.

Ίσως θα πρέπει να βρούμε το χρόνο και το χώρο να επικοινωνήσουμε με αυτό το παιδί μέσα μας, αυτό το παιδί που ποτέ δεν έπαψε να ζητάει, να ονειρεύεται, να πεισμώνει, ν'αντιδρά και να μας ασκεί αυστηρή κριτική: «Δεν σε αναγνωρίζω», «Πώς έγινες έτσι;». Η συμφιλίωση με αυτό το παιδί ας γίνει στόχος μας γιατί η φωνή αυτού του παιδιού που ήμασταν, δεν σβήνει όσα χρόνια και να περάσουν.

Ας του δώσουμε την αξία που του αναλογεί αντί να το σιωπούμε και να το απαξιώνουμε.

 

 

Bright P.S. : Τα σχόλια σας είναι σημαντικά για εμάς. Ο χώρος κάτω από την ανάρτηση προσφέρεται γι' αυτό το σκοπό. Αλλά για όσους προτιμούν να αφήσουν ένα πιο προσωπικό σχόλιο ή μια ερώτηση, μπορούν να το στείλουν εδώ.

Ντιάνα Δεμέστιχα

Είναι σύζυγος, μητέρα, εργαζόμενη. Σπούδασε Πληροφορική, Διοίκηση Επιχειρήσεων και Marketing. Εδώ και αρκετά χρόνια εργάζεται στον τομέα του Marketing ο οποίος εξελίσσεται διαρκώς και έτσι της κρατάει το ενδιαφέρον ακόμη και στις άχαρες στιγμές, αυτές των στατιστικών αναλύσεων. Θαυμάζει την επιχειρηματική δραστηριότητα που έχει ως αποτέλεσμα την κοινωνική προσφορά και υποστηρίζει τις καινοτόμες ιδέες. Τον ελεύθερο χρόνο της ακονίζει τη φαντασία της με κάθε είδους χειροτεχνία, παρέα με τη μικρή της κόρη. Έχοντας μια ιδιαίτερη ευαισθησία για την ασφάλεια και τα δικαιώματα των παιδιών, συμμετέχει σε εκστρατείες ενημέρωσης κατά της ενδοοικογενειακής βίας και παιδικής κακοποίησης. Πιστεύει στο Θεό και στην δύναμη της Αγάπης. Αγαπημένη της φράση «Γίνε εσύ η αλλαγή που θες να δεις στον κόσμο».

Top5
Bits & pieces

Προσπαθούσα να καταλάβω από πού έρχονται οι φωνές και

...

Το ομολογώ, είμαι ρατσίστρια.

Η ομολογία αυτή

...

Είχα φτάσει στην ώρα μου για το ραντεβού στη

...

 

- Έλα σπίτι παιδί μου. Έλα γρήγορα.

...

Μπήκε η άνοιξη, τα πουλάκια κελαηδούν, τα λουλούδια

...

Video of the day

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana