(6 ψήφοι)

Λίγη ενσυναίσθηση, παρακαλώ! | της Νάσιας Μανιά

Γράφει:
Λίγη ενσυναίσθηση, παρακαλώ! | της Νάσιας Μανιά

Ήταν μια όμορφη, ηλιόλουστη μέρα και ήμουν τυχερή που το ραντεβού που είχα ήταν στους Αμπελόκηπους, γιατί θα πήγαινα με το μετρό κι έτσι θα περπάταγα.

Φτάνοντας προς το σταθμό, έζησα μια συνάντηση δυο γυναικών που προφανώς είχαν αρκετά χρόνια να βρεθούν. Η μια ήταν γύρω στα 65-70, αλλά περπατούσε κουτσαίνοντας, ενώ η άλλη ήταν γύρω στα 45. Η νεότερη προπορευόταν κι έδειχνε βιαστική. Παρ' όλα αυτά, έκανε τις κλασικές ερωτήσεις στην μεγαλύτερη κυρία που λίγο πολύ κάνουμε όλοι όταν συναντήσουμε κάποιον στον δρόμο έπειτα από πολύ καιρό.

Νιώθω πολύ τυχερή που στην κυριολεξία «έπεσα πάνω» σ' αυτόν τον σύντομο διάλογο, γιατί στο τέλος έμεινα άφωνη από κάτι που όλοι θα περιμέναμε να ειπωθεί και να ερωτηθεί από μια μεγάλη σε ηλικία γυναίκα, με στενότερο μυαλό, κι όχι από μια γυναίκα γύρω στα 45 το πολύ!

Αφού οι δυο γυναίκες είχαν μάθει πως και στις δυο οικογένειες επικρατούσε ηρεμία και ομαλότητα, η νεαρότερη κυρία, ρωτάει την μεγαλύτερη: " H Μαρία, τι κάνει»; « Καλά είναι» απαντάει η κυρία, αλλά φαίνεται δεν της έφτασε η απάντηση της άλλης κυρίας και συνέχισε: «Κάνα παιδί έχει κάνει η Μαρία»; «Όχι, κοπέλα μου, δεν έχει κάνει, εξάλλου, μικρή είναι ακόμα, αυτά γίνονται»!
« Εντάξει, χάρηκα που σας είδα, προχωράω τώρα γιατί βιάζομαι να φθάσω στο μετρό», λέει η νεαρή κυρία και απομακρύνεται καθώς ανοίγει το βήμα της.

Εγώ εκείνη την ώρα περνάω ακριβώς δίπλα από την μεγαλύτερη κυρία που με δυσκολία προχωράει και κοιτάζω το πρόσωπό της για να δω αν πικράθηκε απ' την όχι και τόσο διακριτική ερώτηση που μόλις της είχε γίνει. Προς μεγάλη μου έκπληξη, διαπίστωσα πως δεν έδειχνε πικραμένη, έδειχνε όμως συνηθισμένη να αντιμετωπίζει αντίστοιχες ερωτήσεις. Κι αυτό πίκρανε εμένα εκείνη τη στιγμή...

 

Δεν καταλαβαίνω πώς τόσο εύκολα ακόμα και νέοι άνθρωποι κάνουν ερωτήσεις που μπορεί σε κάποιους άλλους να ξύνουν πληγές. Αν σε νοιάζει απλά τι κάνει ο άλλος, ρώτα αν είναι καλά, κι αν έχει κάνει οικογένεια, θα το μάθεις, μη φοβάσαι! Ξέρεις όμως πόσες εξετάσεις, επεμβάσεις, πόσες εξωσωματικές ή πόσες απώλειες κυήσεων μπορεί να έχει βιώσει η κάθε «Μαρία»; Πόση πίκρα απογοήτευση, στενοχώρια, απελπισία; Σκέψου λίγο, πριν κάνεις την οποιαδήποτε ερώτηση σ' έναν άνθρωπο! Δεν είναι όλα μια ευθεία στη ζωή, δεν τα αντιμετωπίζουμε όλα με τον ίδιο τρόπο. Ας έχουμε λίγο ενσυναίσθηση, ας μπαίνουμε για λίγο στη θέση του απέναντι!

Ας μάθουμε πως δεν μας κάνει καλύτερους, πιο εξελιγμένους, πιο ευτυχισμένους, πιο, πιο, πιο... ο γάμος και η απόκτηση παιδιού ή παιδιών. Η γνώση του εαυτού μας και η αγάπη μας προς αυτόν μας κάνουν όλα τα παραπάνω. Μας έμαθαν ότι παίρνουμε αξία μέσα από τίτλους, σπουδές, δουλειές, από ένα γάμο και μια οικογένεια. Όταν αυτά γίνονται κάτω από πλήρη συνειδητότητα είναι όλα καλά. Όμως οι άνθρωποι που είτε δεν σπουδάζουν, δεν παντρεύονται, είτε δεν έχουν παιδιά, είτε χωρίζουν, δεν έχουν μικρότερη αξία. Ίσα ίσα κάποιος μπορεί να μην παντρευτεί και να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε πολλά παιδιά, σε πολλούς οργανισμούς και τελικά να είναι πιο χρήσιμος στην κοινωνία. Κανείς δεν χάνει ή δεν παίρνει αξία από τον αν παντρεύεται ή όχι, απ' το αν τεκνοποιεί ή όχι, απ' το αν χωρίζει ή όχι...

Ας προσπαθήσουμε να γίνουμε ελεύθεροι άνθρωποι και να σπάσουμε τα δεσμά των κοινωνιών του παρελθόντος. Όλοι έχουμε αξία ανεξάρτητα απ' το τι διαλέγουμε να κάνουμε σαν επάγγελμα, σαν οικογενειακή κατάσταση. Ας μάθουμε στις νέες γενιές να είναι ευτυχισμένοι οι άνθρωποι και να αγαπούν τον εαυτό τους γιατί απλά αυτό αξίζει σε όλους! Από κει και πέρα, το τι επιλέγει ο καθένας στη ζωή του ή τι του προκύπτει δε μας αφορά, δεν είναι δική μας δουλειά, είναι απλή περιέργεια, κι η περιέργεια... σκοτώνει!

Νάσια Μανιά

Ονειρευόταν να γίνει ηθοποιός, γιατρός, ψυχολόγος, δημοσιογράφος (ναι, καμία σχέση) πάντως σίγουρα κάτι που θα είχε επαφή με κόσμο, επικοινωνία. Τελικά σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων & marketing, δούλεψε σε πολυεθνική για αρκετά χρόνια, έκανε παράλληλα MBA, και μετά άφησε τον ιδιωτικό τομέα για να καταφέρει να έρθει πιο κοντά στον τρόπο ζωής που επιθυμεί κάνοντας κάτι δικό της. Ασχολείται με την εμπορική και στρατηγική ανάπτυξη επιχειρήσεων, και at the moment, με την προσωπική της ανάπτυξη! Δεν το' χει καταφέρει ακόμη, όμως βρίσκεται σε καλό δρόμο και περίοδο μεγάλων αλλαγών. 

Top5
Bits & pieces

Προσπαθούσα να καταλάβω από πού έρχονται οι φωνές και

...

Το ομολογώ, είμαι ρατσίστρια.

Η ομολογία αυτή

...

Είχα φτάσει στην ώρα μου για το ραντεβού στη

...

 

- Έλα σπίτι παιδί μου. Έλα γρήγορα.

...

Μπήκε η άνοιξη, τα πουλάκια κελαηδούν, τα λουλούδια

...

Video of the day

  • Becky G, Natti Natasha - Sin Pijama

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana