(1 Ψήφος)

Τώρα στα γεροντάματα, μάθε γέρο γράμματα | της Λυδίας Ζάνη

Γράφει:
Τώρα στα γεροντάματα, μάθε γέρο γράμματα | της Λυδίας Ζάνη

Δεν χρειάζεται να έχεις πατήσει τα πρώτα – ηντα για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα. Αρκεί μόνο να έχει φύγει από την ηλικία σου το πρώτο συνθετικό 2 για να αντιμετωπίζεις μια σχετική δυσκολία στην εκμάθηση νέων λέξεων, πόσο μάλλον όταν αυτές ξεπηδούν σαν τα μανιτάρια από το πουθενά και άντε εσύ να καταλάβεις με τη μία τι θέλει να πει ο ποιητής – ομιλών ή γράφων.

Και για του λόγου το αληθές, δείτε την παρακάτω λίστα και παραδεχτείτε ότι τις περισσότερες από αυτές τις λέξεις δεν τις είχατε καν ακούσει πριν πέντε χρονάκια πριν:

YOLO: αρχικά που σημαίνουν You Only Live Once. Έκφραση που χρησιμοποίει η νεολαία συνεχώς για να μας θυμίζει τι είναι η ζωή, τι είναι ο άνθρωπος και καλό είναι να ξέρετε τι σημαίνει, για να μη νομίζετε ότι σας βρίζουν αν την ακούσετε από κανένα πιτσιρικά.

LOL: και πάλι αρχικά που σημαίνουν Laugh Out Loud και χρησιμοποιείται κατά κόρον στα διάφορα ποστ στα social media. Αφού δεν βλέπονται τα παιδιά, να μην περιγράψουν τι νιώθουν τη στιγμή που ποστάρουν;

SOCIAL MEDIA: νταξ, φαντάζομαι ότι εδώ οι απορίες είναι λιγότερες. Μέσα κοινωνικής δικτύωσης. FACEBOOK- INSTAGRAM κλπ. Πού ζείτε καλέ?

Φου Μπου: Ελληνιστί, συντομογραφία για το FACEBOOK. Βλέπε από πάνω.

Ινστα: Ελληνιστί, συντομογραφία για το INSTAGRAM. Επίσης βλέπε από πάνω.

Σέλφι ή Selfie: Εδώ γελάμε όλοι. Νεοεισαχθέν λήμμα, που ανακηρύχθηκε και λέξη της χρονιάς για το 2015. Μην κάνετε ότι δεν καταλάβατε. Όλοι έχετε βγάλει τουλάχιστον μια φορά. Ναι, την φωτογραφία που βγάζετε μόνοι σας. Αυτό εννοούμε.

Σελφοκόνταρο ή selfie stick: Νέα ανάγκη που προέκυψε από το νεοεισαχθέν λήμμα που αναφέραμε πριν. Μακριά ράβδος πάνω στην οποία στερεώνεται το κινητό του ατόμου που θέλει να βγάλει σέλφι χωρίς να στραβολαιμιάζει ή να παθαίνει τενοντίτιδα από το τράβηγμα του βραχίονα. Επίσης δίνει τη δυνατότητα λήψης ανέμελων φωτογραφιών, τύπου «δεν την έβγαλα εγώ τη φωτό, εγώ κοιτούσα αλλού και ξαφνικά είδα φλας να αστράφτει».

Θα σε κάνω add: Τι θα με κάνεις; Αdd, φίλο στο φου μπου. Δεν είναι απειλή. Είναι η αρχή μιας νέας, ιντερνετικής σχέσης.

Θα σε κάνω block: Τι θα με κάνεις; Block, δεν σε θέλω πια για φίλο στο φου μπου. Είναι απειλή. Είναι το τέλος μιας ιντερνετικής ή και μη σχέσης

Σμαρτφον- Smartphone ( από ορισμένους ζμαρτφον): Έξυπνο κινητό, με οθόνη αφής, που συνδέεται στο ίντερνετ και κάνει ένα σωρό άλλα πράγματα. Χωρίς αυτό είσαι 10 βήματα πίσω και φυσικά όλα τα λήμματα που προσπαθούμε να σου μάθουμε είναι άχρηστα.


Τώρα μελετήστε καλά το λεξιλόγιο και βάλτε κάποιο ανίψι, γιο, κόρη ή εγγόνι να σας τεστάρει.
Αν πιάσετε πάνω από 8 στα 10, να ξέρετε ότι είστε σε καλό δρόμο.
Καλό διάβασμα.

 

 

Bright P.S. : Τα σχόλια σας είναι σημαντικά για εμάς. Ο χώρος κάτω από την ανάρτηση προσφέρεται γι' αυτό το σκοπό. Αλλά για όσους προτιμούν να αφήσουν ένα πιο προσωπικό σχόλιο ή μια ερώτηση, μπορούν να το στείλουν εδώ.

Λυδία Ζάνη

Με λένε Λυδία και είμαι -θέλω να πιστεύω- καλά. Γεννήθηκα το σωτήριο έτος 1981 και ομολογώ ότι από τότε έχουν αλλάξει πολλά τόσο στην Ελλάδα και τον κόσμο, όσο και πάνω μου. Αφότου τελείωσα τις σπουδές μου στο ένδοξο Ελληνικό Πανεπιστήμιο, ξεκίνησα να εργάζομαι στον κλάδο του PR – Marketing και προσπαθώ με μεγάλη αποτυχία να χωρέσω μέσα σε ένα 24ωρο όλα τα φιλόδοξα σχέδια μου!
Λατρεύω να βουλιάζω στις σελίδες ενός καλού βιβλίου και στις αγκαλιές των παιδιών μου! Ως μαθήτρια, είχα ως αγαπημένο μου μάθημα την έκθεση με ελεύθερο θέμα κι έτσι, ως μεγάλη πια, μου αρέσει να πιάνω μολύβι και χαρτί ή έστω πληκτρολόγιο και οθόνη και να γράφω ανενόχλητη τα πάτερημά μου!

Top5
Bits & pieces

Προσπαθούσα να καταλάβω από πού έρχονται οι φωνές και

...

Το ομολογώ, είμαι ρατσίστρια.

Η ομολογία αυτή

...

Είχα φτάσει στην ώρα μου για το ραντεβού στη

...

 

- Έλα σπίτι παιδί μου. Έλα γρήγορα.

...

Μπήκε η άνοιξη, τα πουλάκια κελαηδούν, τα λουλούδια

...

Video of the day

  • Becky G, Natti Natasha - Sin Pijama

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana