(3 ψήφοι)

Ξεπεσμένος πρίγκιπας | της Ελένης Βλάχου

Γράφει:
Ξεπεσμένος πρίγκιπας | της Ελένης Βλάχου

Ήτανε μια φορά ένα βασίλειο. Τόσο δα μικρό κι ασήμαντο, σαν μια μικρή κουκίδα στο χάρτη, ίσα που διακρινόταν. Βρισκόταν στο σημείο που συναντιούνται οι τρεις ήπειροι. Εκεί που ο ήλιος είναι φωτεινότερος από οπουδήποτε!

Μέσα στην ασήμαντη μικρότητα του όμως έμοιαζε πάντοτε σαν πολιορκημένο. Λες κι ήθελαν όλοι να πάρουν κάτι από εκείνο. Από μια σταλιά βασίλειο... Ακόμη και σήμερα μοιάζει πολιορκημένο. Η διαφορά αυτή τη φορά είναι πως οι άνθρωποι δεν πολεμούν με θανατερά όπλα.

Να φταίει μήπως ο φυσικός πλούτος του βασιλείου που το καθιστούσε σχεδόν πάντοτε αυτάρκη;

Να φταίει εκείνη η απαράμιλλη ομορφιά του που ενώνει όλες τις ομορφιές από όλες τις γειτονιές του κόσμου σε μια χούφτα τόπο;

Να φταίνε άραγε εκείνοι οι άνθρωποι του, που αν κι αμφιλεγόμενα τα λόγια του Άγγλου ηγέτη «οι ήρωες πολεμούν σαν τους Έλληνες» τίμησαν και τιμούν με γενναιότητα το θρύλο;

Δε ξέρω να σας πω τι από όλα φταίει για τις απανωτές πολιορκίες του.

Εκείνο λοιπόν το φωτεινό βασίλειο, το άλλοτε περήφανο και μεγαλόπρεπο παρά το μικρό του ανάστημα και παρά τις πολιορκίες, τώρα παίζει ένα κακό ρόλο ξεπεσμένου πρίγκιπα που παρακαλεί γονυπετής να συνεχίζουν να τον δέχονται στα ψεύτικα λαμπερά σαλόνια τους που όσο χρυσάφι και πλούτος κι αν τα στολίσει, πάντοτε θα υστερούν στη φυσική λαμπρότητα της δικής του ομορφιάς.

Να φταίνε άραγε οι αυλικοί που πρόδωσαν τον πρίγκιπα;

Να φταίει ο ίδιος ο πρίγκιπας που έχει μάθει εκ γενετής να δίνει πάντοτε αξία κι εξουσία σε λάθος ανθρώπους;

Να φταίει που οι αυλικοί παρά τα αξιώματα που τους χαρίστηκαν με τη σύμφωνη γνώμη του λαού δεν τα σεβάστηκαν ποτέ; Και τα χρησιμοποίησαν καθαρά και μόνο για προσωπικές τους ικανοποιήσεις;

Να φταίει εκείνη η υπόνοια του στημένου από καιρού παιχνιδιού βασισμένου σε μια σειρά σικέ αγώνων;

Φταίει κάτι απ' αυτά ή φταίνε λίγο πολύ όλα μαζί;

Είδε λοιπόν ο πρίγκιπας σ' αυτή τη μοντέρνα πολιορκία να βγαίνουν τα ξίφη αδερφών και συναγωνιστών, να λάμπουν κάτω από το φως του ήλιου και να διασταυρώνονται για δυο λέξεις. Ένα ΝΑΙ κι ένα ΌΧΙ. Δυο μικρούλες λέξεις αλλά με όλο το βάρος που τους πρέπει.

Έχει μάθει ο πρίγκιπας να βλέπει τα παιδιά του να ξιφομαχούν. Για το δίκιο τους, έτσι του είπαν. Δε σιγουρεύτηκε όμως ποτέ αν το δίκιο κρυβόταν μέσα στις θήκες των ξιφών τους.

Ούτε ποτέ του βεβαιώθηκε αν τα ξίφη που έσκισαν τον αέρα για να υπερασπίσουν τις στατιστικές, τα προσεκτικά επιλεγμένα νούμερα και τα λαμπρά ονόματα που υπέγραψαν τα μηδενικά πίσω από τα νούμερα, λάβωσαν δίκαια τον αντίπαλο.

Ένα συνέχισε να βλέπει ο πρίγκιπας. Τη πάλη για την ελπίδα. Μια πάλη που της πρέπει όλη η δύναμη της ψυχής. Γιατί η ελπίδα εγκαταλείπει τελευταία τον άνθρωπο. Κι έχει κάθε δικαίωμα, να πεθάνει τελευταία. Μόνο έτσι δικαιολόγησε ο πρίγκιπας τις ξιφομαχίες μεταξύ αδερφών. Και τις ονόμασε ξιφομαχίες της ελπίδας.

Μόνο για τούτα ήταν βέβαιος ο πρίγκιπας.

Ο πρίγκιπας με τα μπαλωμένα παντελόνια στα γόνατα από τις υποκλίσεις.

Ο πρίγκιπας που αν και δάκρυζε δεν έχανε ποτέ την αξιοπρέπεια του.

 

 

 

 

*Αν θέλετε να μοιραστείτε κι εσείς εικόνες από την καθημερινότητά σας επικοινωνήστε μαζί μας.

BrightStarsNote : Τα σχόλια σας είναι σημαντικά για εμάς. Ο χώρος κάτω από την ανάρτηση προσφέρεται γι' αυτό το σκοπό. Αλλά για όσους προτιμούν να αφήσουν ένα πιο προσωπικό σχόλιο ή μια ερώτηση, μπορούν να το στείλουν εδώ.

 

Απαγορεύεται ρητά η εν όλω ή εν μέρει αντιγραφή, αναπαραγωγή, δημοσίευση, διασκευή και χρήση σε παράγωγο έργο, μετάφραση και εν γένει κάθε είδους χρήση των Κειμένων, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια της ιδιοκτήτριας της Ιστοσελίδας. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Ελένη Βλάχου

Η Ελένη, όταν ήταν μικρή δεν ήξερε τι ήθελε να γίνει όταν θα μεγάλωνε. Έκανε το πέρασμά της από αρκετές δουλειές για να βρει το δρόμο της, αλλά καμιά δε την κέρδισε. Έτσι αποφάσισε να γίνει μητέρα. Κι έγινε μητέρα 3 παιδιών. Κατέληξε λοιπόν να εργάζεται στο σπίτι της στο ρόλο της νοικοκυράς, χωρίς ωράριο, χωρίς αποδοχές, χωρίς ασφάλιση χωρίς δικαίωμα για ρεπό.
Ακόμα ψάχνει να δει τι θα γίνει όταν με το καλό θα μεγαλώσει. Για ένα είναι σίγουρη: για τα ταξίδια που την πάνε τα βιβλία και οι λέξεις!

Top5
Bits & pieces

Προσπαθούσα να καταλάβω από πού έρχονται οι φωνές και

...

Το ομολογώ, είμαι ρατσίστρια.

Η ομολογία αυτή

...

Είχα φτάσει στην ώρα μου για το ραντεβού στη

...

 

- Έλα σπίτι παιδί μου. Έλα γρήγορα.

...

Μπήκε η άνοιξη, τα πουλάκια κελαηδούν, τα λουλούδια

...

Video of the day

  • Becky G, Natti Natasha - Sin Pijama

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana