(13 ψήφοι)

Μαθήματα αγάπης | Ντιάνα Δεμέστιχα

Μαθήματα αγάπης | Ντιάνα Δεμέστιχα

"Το να είσαι ο εαυτός σου μέσα σε έναν κόσμο που διαρκώς προσπαθεί να σε κάνει κάτι άλλο, είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα." ~ Ralf Waldo Emerson


Θυμάμαι έντονα εκείνη τη στιγμή. Καθόμουν στο ιατρείο διαβάζοντας ένα άρθρο καθώς περίμενα το ραντεβού μου. Ήταν λίγο πριν γεννηθεί η κόρη μου και παρ'όλο που δεν θυμάμαι ποιο περιοδικό ήταν ή ποιον αφορούσε η συνέντευξη, θυμάμαι πολύ καθαρά το μήνυμα που πήρα. Όταν η δημοσιογράφος ρώτησε την μητέρα πώς κατάφερε να ελέγχει την κόρη της στην περίοδο της εφηβείας, απάντησε απλά «Δεν προσπάθησα ποτέ να την ελέγξω. Την καθοδηγούσα.» Για λίγο σκέφτηκα τα δικά μου χρόνια εφηβείας και το αντίκτυπο που είχε σε μένα μια τέτοια συμπεριφορά σε οποιοδήποτε θέμα. Όχι μόνο προκαλούσε τη δική μου αντίδραση αλλά ένιωθα οτι δεν είχα πάρει εγώ τις αποφάσεις για τον εαυτό μου και όλα αυτά τα μαθήματα που υποτίθεται θα μάθαινα, απλά με προσπερνούσαν.

Εκείνη τη στιγμή, 2 μήνες πριν γεννηθεί η κόρη μου, σκέφτηκα ότι θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ να την στηρίζω τα χρόνια που θα έρθουν, με όση γνώση και σοφία μπορώ να της δώσω. Μετά θα κάνω πίσω και θα εμπιστευτώ, ελπίζοντας ότι όποιες μάχες αντιμετωπίσει θα έχει τις άμυνες μέσα της να τα βγάλει πέρα. Και γι'αυτές που ίσως δεν μπορέσει να νικήσει, θα είμαι δίπλα της σε κάθε βήμα περιμένοντας με χέρια ανοιχτά, με χαρτομάντηλα στο χέρι, έτοιμη να την σηκώσω και να της δείξω πώς θα είναι πιο δυνατή από πριν.


Απόλαυσε τη δική σου παρέα

Παίξε, εξερεύνησε και απορρόφησε πως είναι ν'ανακαλύπτεις πράγματα μόνη σου. Αν δεν είναι κανείς μαζί σου για να κάνεις πράγματα, κάντα έτσι κι αλλιώς, μόνη σου. Εκτίμησε το συναίσθημα απελευθέρωσης που σου προσφέρει η εμπειρία να πηγαίνεις σε μέρη χωρίς να χρειάζεσαι την συντροφιά κάποιου άλλου για να ωθήσει την ευτυχία σου. Όταν το κάνεις αυτό, θ'ανακαλύψεις ποια είσαι, τι σ'ευχαριστεί και θα βρεις τα χόμπυ και τα ενδιαφέροντά σου. Και όταν πια θα έχεις παρέα δίπλα σου, μοιράσου όλα αυτά που σε ενδιαφέρουν και που σε γεμίζουν αλλά ποτέ μην εξαρτηθείς από αυτά.

 

Διάβασε

Και διάβασε λίγο περισσότερο. Οτιδήποτε. Πάρε ένα βιλίο μαζί σου όπου κι αν πας. Άνοιξε τους ορίζοντές σου και ταξίδεψε. Διάβασε την Βίβλο. Κάντην οδηγό σου. Κάνε πράξη στη ζωή σου όλα αυτά που θα σε βοηθήσουν να γίνεις καλύτερος άνθρωπος. Και πίστεψε. Με όλη την καρδιά σου ότι υπάρχει μια αλήθεια, ένας δρόμος, μία ζωή και μία αγάπη. Προετοίμασε το μυαλό και την καρδιά σου να την γνωρίσεις.

 

Το κλάμα δεν είναι αδυναμία

Θα σε καθαρίσει. Άφησε τα δάκρυά σου να τρέξουν, δώσε προσοχή από που προέρχεται ο πόνος, σκούπισέ τα, μην αφεθείς, πάρε μια βαθιά ανάσα και συνέχισε.

 

Μπορείς να καταφέρεις αυτό που θέλεις κάνοντας απλά μικρά βήματα

Στο τέλος θα φτάσεις εκεί που θέλεις, αλλά ο προορισμός δεν μετράει πάντα. Το ταξίδι είναι αυτό που θα σου δώσει όλες τις εμπειρίες, τις στιγμές και τις αναμνήσεις.

 

Αγάπησε αυτόν που θα επιλέξεις

Βρες την αγάπη στην ψυχή ενός ανθρώπου και όχι στην εμφάνιση, τις οικονομικές συνθήκες ή τυχόν ευκολίες. Θυμήσου πως όταν ερωτευτείς θα υπάρξουν στιγμές που δεν θα σκέφτεσαι καθαρά, γι'αυτό να είσαι όσο μπορείς πιο σίγουρη και προσεκτική. Αγκάλιασε αυτό το συναίσθημα καθώς είναι ένα από τα ωραιότερα που θα νιώσεις.

 

Θα κάνεις λάθη, πολλά

Δεν θα σταματήσεις ποτέ να τα κάνεις. Μάθε ν'αναγνωρίζεις που έκανες λάθος, επαναξιολόγησε και δοκίμασε άλλη κατεύθυνση. Παραδέξου το λάθος σου, μην φοβάσαι την αποτυχία και βρες τον τρόπο να μετατρέπεις κάθε τι αρνητικό σε κάτι θετικό. Τα πάντα έχουν νόημα στη ζωή. Θα μάθεις από τα λάθη σου περισσότερο από κάθε τι άλλο στη ζωή σου. Και πάντα να θυμάσαι να λες «συγνώμη» και να το εννοείς. Μια αναγκαστική ή σαρκαστική συγνώμη είναι χειρότερη από το να μην την πεις καθόλου. Κατάπιε την υπερηφάνια σου, αποδέξου και να είσαι γνήσια.

 

Ο κόσμος θα σε αλλάξει αν τον αφήσεις. Αυτός είναι, αποδέξου τον και παρέμεινε ανέπαφη.

Υπάρχει πόνος, πόλεμος και πολλά βάσανα σε κάθε γωνία. Ό,τι κι αν αντιμετωπίσεις μην το αφήσεις να σε σκληρύνει και να αλλάξει αυτό που είσαι.

 

Μην παίρνεις τα πράγματα προσωπικά και την ευθύνη για τα λόγια και τις πράξεις των άλλων ανθρώπων

Εσύ έχεις τον έλεγχο του εαυτού σου και οτιδήποτε κάποιος άλλος επιλέγει να κάνει, είναι απόφαση δική του. Το πώς συμπεριφέρεται δεν είναι η δική σου αντανάκλαση. Να περιβάλλεις τον εαυτό σου με ανθρώπους που σου συμπεριφέρονται όμορφα. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σου συμπεριφέρεται άσχημα, γι'αυτό μην επιτρέπεις την ευκαιρία.

 

Η βία δεν ισοδυναμεί με την αγάπη

Η αγάπη είναι πράξη και όχι μόνο μια λέξη. Μόνο όταν κάποιος σου δείξει οτι σε αγαπάει τότε θα ξέρεις οτι είναι αλήθεια. Ανεξάρτητα από τις λέξεις που μπορεί κάποιος να χρησιμοποιεί, η συμπεριφορά είναι αυτή που θα σε βοηθήσει να κρίνεις σωστά.

 

Ζήσε μόνο την παρούσα στιγμή

Το παρελθόν υπάρχει σαν μια αντανάκλαση, το μέλλον δεν έχει έρθει ακόμα και δεν μπορεί να προβλεφθεί. Απόλαυσε την κάθε στιγμή και βίωσε κάθε συναίσθημα που θα έρθει στο δρόμο σου. Όποιο κι αν είναι μην το αρνηθείς. Νιώσε το, κατάλαβέ το και μετά άφησέ το να φύγει. Κρατώντας πράγματα μέσα σου θα σε πνίξουν και η αγωνία για το μέλλον θα σε καταβάλλει. Η μόνη στιγμή που χρειάζεται να βρίσκεσαι είναι αυτή που ζεις τώρα.

 

Να είσαι ευγνώμων

Για κάθε τι μικρό, καθημερινό και ασήμαντο. Για κάθε μέρα που προστίθεται στη ζωή σου. Θ'ανακαλύψεις πως η ευτυχία κρύβεται στα μικρά, καθημερινά πράγματα και στις όμορφες στιγμές που φτιάχνουμε με αυτούς που αγαπάμε.


Ένα πράγμα που δεν περίμενα καθώς καθόμουν στο σαλόνι αναμονής, ήταν πως το παιδί μου θα μου δίδασκε περισσότερα μαθήματα από αυτά που εγώ σχεδίαζα για εκείνη. Δεν ήμουν τέλεια και υπήρχαν μέρες (καμιά φορά ακόμα και σήμερα) που αμφισβητούσα τα πάντα.
Υποθέτω η ανησυχία είναι μέρος του να είσαι γονιός και ν'αναρωτιέσαι αν έχεις κάνει το καλύτερο που μπορούσες για το παιδί που έφερες στον κόσμο. Πιστεύω πως το μεγαλύτερο μάθημα που θα πάρω καθώς τα χρόνια θα έρθουν είναι ότι παρ'όλο που είναι παιδί μου, δεν είμαστε ίδιοι και δεν μπορώ να πάρω αποφάσεις ζωής για εκείνη.

Θα είμαι πάντα εκεί να την συμβουλεύω, να την καθοδηγώ και να την παρηγορώ, αλλά τελικά η ζωή είναι δική της και θα της επιτρέψω την ελευθερία να την ζήσει.

 

 

 

 

 

*Αν θέλετε να μοιραστείτε κι εσείς εικόνες από την καθημερινότητά σας επικοινωνήστε μαζί μας.

BrightStarsNote : Τα σχόλια σας είναι σημαντικά για εμάς. Ο χώρος κάτω από την ανάρτηση προσφέρεται γι' αυτό το σκοπό. Αλλά για όσους προτιμούν να αφήσουν ένα πιο προσωπικό σχόλιο ή μια ερώτηση, μπορούν να το στείλουν εδώ.

 

Απαγορεύεται ρητά η εν όλω ή εν μέρει αντιγραφή, αναπαραγωγή, δημοσίευση, διασκευή και χρήση σε παράγωγο έργο, μετάφραση και εν γένει κάθε είδους χρήση των Κειμένων, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια της ιδιοκτήτριας της Ιστοσελίδας. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Ντιάνα Δεμέστιχα

Είναι σύζυγος, μητέρα, εργαζόμενη. Σπούδασε Πληροφορική, Διοίκηση Επιχειρήσεων και Marketing. Εδώ και αρκετά χρόνια εργάζεται στον τομέα του Marketing ο οποίος εξελίσσεται διαρκώς και έτσι της κρατάει το ενδιαφέρον ακόμη και στις άχαρες στιγμές, αυτές των στατιστικών αναλύσεων. Θαυμάζει την επιχειρηματική δραστηριότητα που έχει ως αποτέλεσμα την κοινωνική προσφορά και υποστηρίζει τις καινοτόμες ιδέες. Τον ελεύθερο χρόνο της ακονίζει τη φαντασία της με κάθε είδους χειροτεχνία, παρέα με τη μικρή της κόρη. Έχοντας μια ιδιαίτερη ευαισθησία για την ασφάλεια και τα δικαιώματα των παιδιών, συμμετέχει σε εκστρατείες ενημέρωσης κατά της ενδοοικογενειακής βίας και παιδικής κακοποίησης. Πιστεύει στο Θεό και στην δύναμη της Αγάπης. Αγαπημένη της φράση «Γίνε εσύ η αλλαγή που θες να δεις στον κόσμο».

Top5
Bits & pieces

Προσπαθούσα να καταλάβω από πού έρχονται οι φωνές και

...

Το ομολογώ, είμαι ρατσίστρια.

Η ομολογία αυτή

...

Είχα φτάσει στην ώρα μου για το ραντεβού στη

...

 

- Έλα σπίτι παιδί μου. Έλα γρήγορα.

...

Μπήκε η άνοιξη, τα πουλάκια κελαηδούν, τα λουλούδια

...

Video of the day

  • Becky G, Natti Natasha - Sin Pijama

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana