(9 ψήφοι)

Πόσο δύσκολο είναι να είσαι χαρούμενος; | Νάσια Μανιά

Γράφει:
Πόσο δύσκολο είναι να είσαι χαρούμενος; | Νάσια Μανιά

Δουλειά - σπίτι, σπίτι - δουλειά, ανεργία, δηλ., καθόλου δουλειά, οικογένεια, παιδιά, οικονομική δυσχέρεια, κρίση, άγχος, φόβος για το μέλλον, προσπάθεια να ισσοροπήσεις, προβλήματα σε φιλικές, οικογενειακές & επαγγελματικές σχέσεις...

Οκ...δε συνεχίζω άλλο, γιατί η λίστα θα μπορούσε να πιάσει όλη τη σελίδα και δε σκοπεύω να σου μαυρίσω την ψυχή! Το αντίθετο θέλω να καταφέρω!

Όσο μεγαλώνουμε κάνουμε τόσο πολύπλοκη τη ζωή μας κυνηγώντας συνεχώς κάτι καινούριο και τελικά δε σταματάμε για ένα λεπτό να δούμε πού βρισκόμαστε και πώς νιώθουμε στο τώρα. Έχουμε μια δουλειά και σε λίγο καιρό μπορεί να θέλουμε άλλη, καλύτερη, με καλύτερα χρήματα, τίτλο, συνθήκες, προοπτικές κτλ. Συνεχώς επιθυμούμε κάτι διαφορετικό και καινούριο σε σχέση με αυτό που έχουμε. Δε λέω, πολλές φορές είτε οι συνθήκες στη δουλειά, είτε οι άνθρωποι γύρω μας, χρειάζονται «ανανέωση», και μάλιστα επείγουσα! Αλλά σε γενικές γραμμές συνήθως δεν διαθέτουμε χρόνο να αξιολογήσουμε πού βρισκόμαστε στη ζωή μας, πώς περνάμε, τι & γιατί κάνουμε, τι έχουμε και τι άλλο θα θέλαμε και για ποιους λόγους, απλά τρέχουμε από κεκτημένη ταχύτητα σε νέες κατευθύνσεις.

Αν είσαι από εκείνους που συνέχεια τρέχουν για νέους στόχους και περιπέτειες, πάρε μια ανάσα και προσπάθησε να ξεκινήσεις διάλογο με τον εαυτό σου:

• Τι προσθέτει χαρά στην καθημερινότητά σου;

Ένα χαμόγελο, μια καλή κουβέντα ενός φίλου ή συνεργάτη, η οικογένειά σου, μια αναπάντεχη βοήθεια σε έναν τομέα της ζωή σου, μια βόλτα στη θάλασσα, στην εξοχή, ένα όμορφο ρόφημα, μια ζωγραφιά του παιδιού σου, η αγορά ενός δώρου για αγαπημένο πρόσωπο, μια μάζωξη με φίλους, μια βόλτα με ποδήλατο, ένα τραγούδι, ένα ποτήρι κρασί, ένα βλέμμα, ένα σιωπηλό σ' αγαπώ, είμαι εδώ για σένα; Τι θέλεις να έχεις ή τι θέλεις να κάνεις απ' όλα αυτά και σε τι βαθμό; Κάνε μια λίστα με όσα σου προσφέρουν χαρά και δες πόσα από αυτά κάνεις και πόσο συχνά. Επομένως, αν θες να αυξήσεις τη χαρά σου θα ξέρεις στα σίγουρα τι έχεις να κάνεις! Μπορεί όμως και να εκπλαγείς διαπιστώνοντας ότι ήδη έχεις και κάνεις στην καθημερινότητά σου όλα όσα σου προσφέρουν χαρά.

Το ίδιο μπορείς να κάνεις και ανάποδα ρωτώντας τον εαυτό σου:

• Τι σου στερεί τη χαρά από την καθημερινότητά σου;

Ο εργοδότης σου που δεν ικανοποιείται ποτέ, ο φίλος που δεν έχει καλή συμπεριφορά, η κίνηση στους δρόμους, το άγχος, η έλλειψη χρημάτων, το μικρό σπίτι, ο γείτονας που είναι ενοχλητικός, που δεν έχεις χρόνο για τον εαυτό σου, που τσακώνονται τα παιδιά συνέχεια, το παλιό σου αμάξι, η μοναξιά, η έλλειψη κατανόησης, τα κιλά σου, η αγένεια που υπάρχει γύρω σου; Κάνε μια λίστα με όσα σου στερούν τη χαρά σου και μετά δες τι μπορείς να αλλάξεις, τι δε σε ενδιαφέρει τόσο πολύ, άρα μπορείς να μην του επιτρέπεις να σε επηρεάζει άμεσα, κτλ. Θα διαπιστώσεις ότι σε πολλά πράγματα της λίστας σου μπορείς να παρέμβεις, είτε κάνοντας αλλαγές στα σημαντικά - όπου και όταν περνάει από το χέρι σου - είτε μειώνοντας τη σημασία που έχουν κάποια άλλα, άρα αυτόματα μειώνοντας και την δύναμή τους στη ζωή σου.

 

Aυτές οι 2 απλούστατες λίστες, θα σου δείξουν πού βρίσκεσαι και πόσο χρειάζεται να αυξήσεις δόσεις χαράς ή/και να μειώσεις ό,τι σου την στερεί από την καθημερινότητά σου. Κι έτσι μπορεί να διαπιστώσεις ότι δε χρειάζεσαι άμεσα μεγάλες αλλαγές στη ζωή σου για να γίνει καλύτερη...Μπορεί να χρειάζεσαι πιο πολλά χαμόγελα, ευτυχισμένα βλέμματα, συχνότερες βόλτες μόνος ή με παρέα, πιο πολλούς φίλους, κτλ. Αν παράλληλα καταφέρεις να μειώσεις την επίδραση των καταστάσεων ή ατόμων που σε επηρεάζουν αρνητικά στην καθημερινότητά σου, μπορεί να δεις την χαρά να μετατρέπεται σε ευτυχία! Τι υπέροχο! Κι ακόμα πιο υπέροχο να σου συμβεί χωρίς δραστικές αλλαγές που απαιτούν μεγαλεπίβολα σχέδια.

Δοκίμασε να αφιερώσεις λίγο χρόνο φτιάχνοντας αυτές τις 2 λίστες και άρχισε να κάνεις αυξήσεις, μειώσεις, προσθήκες & αφαιρέσεις σε όσα & όσους επηρεάζουν τη χαρά σου σε καθημερινή βάση. Μπορεί να ανακαλύψεις πως τελικά η χαρά κρύβεται σε πολλά και μικρά κομμάτια της καθημερινότητάς σου που ίσως δεν έχεις μάθει να τα υπολογίζεις όσο χρειάζεται! Είναι πολύ όμορφο να νιώθεις πως μπορείς καθημερινά να αυξάνεις τις δόσεις χαράς σου! Δοκίμασέ το!

 

 

 

 

*Αν θέλετε να μοιραστείτε κι εσείς εικόνες από την καθημερινότητά σας επικοινωνήστε μαζί μας.

BrightStarsNote : Τα σχόλια σας είναι σημαντικά για εμάς. Ο χώρος κάτω από την ανάρτηση προσφέρεται γι' αυτό το σκοπό. Αλλά για όσους προτιμούν να αφήσουν ένα πιο προσωπικό σχόλιο ή μια ερώτηση, μπορούν να το στείλουν εδώ.

[Ενημέρωση σχετικά με δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην ιστοσελίδα]

Νάσια Μανιά

Ονειρευόταν να γίνει ηθοποιός, γιατρός, ψυχολόγος, δημοσιογράφος (ναι, καμία σχέση) πάντως σίγουρα κάτι που θα είχε επαφή με κόσμο, επικοινωνία. Τελικά σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων & marketing, δούλεψε σε πολυεθνική για αρκετά χρόνια, έκανε παράλληλα MBA, και μετά άφησε τον ιδιωτικό τομέα για να καταφέρει να έρθει πιο κοντά στον τρόπο ζωής που επιθυμεί κάνοντας κάτι δικό της. Ασχολείται με την εμπορική και στρατηγική ανάπτυξη επιχειρήσεων, και at the moment, με την προσωπική της ανάπτυξη! Δεν το' χει καταφέρει ακόμη, όμως βρίσκεται σε καλό δρόμο και περίοδο μεγάλων αλλαγών. 

Top5
Bits & pieces

Προσπαθούσα να καταλάβω από πού έρχονται οι φωνές και

...

Το ομολογώ, είμαι ρατσίστρια.

Η ομολογία αυτή

...

Είχα φτάσει στην ώρα μου για το ραντεβού στη

...

 

- Έλα σπίτι παιδί μου. Έλα γρήγορα.

...

Μπήκε η άνοιξη, τα πουλάκια κελαηδούν, τα λουλούδια

...

Video of the day

  • Becky G, Natti Natasha - Sin Pijama

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana