(4 ψήφοι)

Η αλήθεια του Πάσχα | Κωνσταντίνα Μπότση

Η αλήθεια του Πάσχα | Κωνσταντίνα Μπότση

Τα καλοκαίρια της παιδικής μου ηλικίας είναι γεμάτα μνήμες από το χωριό που μεγάλωσε ο πατέρας μου. Ένα μικρό χωριό κοντά στο Αγρίνιο και τη λίμνη Τριχωνίδα με πολλή ζέστη, υγρασία και κουνούπια.

Τα μεσημέρια οι ρυθμοί ήταν βασανιστικά αργοί, με μόνη παρέα τα τζιτζίκια, τις κατσίκες της γιαγιάς μου και κάτι νυσταγμένους σκύλους. Εκτός και αν ακολουθούσες το δρόμο που έβγαζε στα γειτονικά σπίτια: όλοι στρωμένοι κατάχαμα, ανάμεσα σε πανιά, ποδιές και τεράστια καλάθια, αρμάθιαζαν τα φύλλα καπνού που είχαν μαζέψει το ξημέρωμα.

Επίσκεψη σε κάποιο γείτονα σήμαινε στρώσιμο στις πλάκες της αυλής και συμμετοχή στο μεγάλο αυτό πανηγύρι. Ακόμα θυμάμαι τα σκληρά φύλλα του καπνού βρεγμένα από την πρωινή δροσιά, με την χαρακτηριστική "πικρή" μυρωδιά τους, να κολλούν στα χέρια καθώς προσπαθούσα να γεμίσω μία σιδερένια βελόνα.

Θυμάμαι το θείο μου τον Ανδρέα να παίρνει στις άκρες των δαχτύλων του λίγο αποξηραμένο καπνό, να στρίβει σε χαρτάκι χοντρό ένα θεριακλίδικο τσιγάρο και να το καπνίζει με την ευτυχία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του.

Αυτό όμως που έχει μείνει άφθαρτο μέσα στο νου και την ψυχή μου, είναι το Πάσχα στο μικρό αυτό καπνοχώρι. Δεν είναι αναμνήσεις, ούτε αναπολήσεις, είναι η ζωντανή εμπειρία που ξαναέρχεται αυτούσια, όταν αποφασίσω να μεταφερθώ εκεί νοερά.

Ήταν ένα Πάσχα αληθινό, δεν σε άφηνε να αμφιβάλεις ούτε στιγμή πάνω σ' αυτό. Δεν είχε τίποτα το περιττό, τίποτα τα υπερβολικό, όλα ήταν όπως θα έπρεπε να είναι, αρμονικά, απλά, αληθινά.

Η θλίψη της Μεγάλης Παρασκευής που όσο και να απέφευγα πάντα ερχόταν και με έβρισκε, το αρνάκι που βέλαζε στο μεγάλο χωράφι μπροστά από το σπίτι του παππού, ο χτιστός φούρνος της γιαγιάς που αγκομαχούσε από το φούρνισμα, η μεσημεριανή ησυχία και το ράγισμά της από ένα περαστικό τιτίβισμα, η υγρασία και η βροχή όλη την Μεγάλη Εβδομάδα, οι βόλτες δίπλα στη λίμνη, ο κόκορας που σήμαινε την ώρα κάθε χάραμα, οι ακούραστες μαυροφορεμένες γυναίκες του χωριού, η αίσθηση της παράνομης απόλαυσης που ένα πασχαλινό κουλουράκι μπορεί να δώσει αν το φας τη Μεγάλη Πέμπτη, ήταν όλα αληθινά.

Αληθινός ήταν και ο τεράστιος ήλιος που έβγαινε το Μεγάλο Σάββατο μετά την πρώτη Ανάσταση, το μπουμπουκάκι από τη ροζ τριανταφυλλιά που έσκαγε με μια δειλή ζεστή αχτίδα, η φούρια της ετοιμασίας για το μεγάλο Πασχαλιάτικο τραπέζι, η σταγόνα της πρωινής δροσιάς που άστραφτε πάνω στο πράσινο χορτάρι, η ελπίδα της ζωής, η χαρά στα μάτια των ανθρώπων, η ζεστή αγκαλιά, η έκρηξη της ανάσας της ενωμένης πλάσης και τα κόκκινα αυγά.

Την ημέρα του Πάσχα ήσουν πια γεμάτος με μια ήρεμη σιγουριά, και το πιο απομακρυσμένο από την καρδιά κύτταρό σου ενωμένο με την πεποίθηση, ότι ναι, μετά τη λύπη έρχεται η χαρά, μετά τη βροχή ο ήλιος, μετά τη δυσκολία η ανάπαυση. Μετά το θάνατο η ζωή.

 

 

 

*Αν θέλετε να μοιραστείτε κι εσείς εικόνες από την καθημερινότητά σας επικοινωνήστε μαζί μας.

BrightNote : Τα σχόλια σας είναι σημαντικά για εμάς. Ο χώρος κάτω από την ανάρτηση προσφέρεται γι' αυτό το σκοπό. Αλλά για όσους προτιμούν να αφήσουν ένα πιο προσωπικό σχόλιο ή μια ερώτηση, μπορούν να το στείλουν εδώ.

Κωνσταντίνα Μπότση

Είμαι η Κωνσταντίνα και ζω στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα γεωλογία αλλά δεν θα με βρείτε εκεί. Είναι πιο πιθανό να με ανακαλύψετε ανάμεσα σε καρφίτσες, κάτω από κανένα ξεχασμένο ρεταλάκι, πίσω από κανένα κουμπί, χωμένη σε καμιά αποθήκη να ψάχνω παλιατζούρες, μέσα σε ένα πλαστικό μπουκάλι, μπλεγμένη σε σύρματα και με τα χέρια κολλημένα στις κόλλες και στα χρώματα. Επίσης θα με βρείτε να περπατάω στην παραλία Θεσσαλονίκης, να σας χαιρετάω μέσα από ένα βιβλίο, να προσπαθώ να συγχρονιστώ με ένα «ξ» και να συνομιλήσω με ένα «ω» κατά τις φιλότιμες προσπάθειες μου να κάνω κείμενο αυτά που φωνάζουν στο μυαλό μου. Αν θέλετε να με συναντήσετε, κάπου μέσα σε όλα αυτά θα με βρείτε, αλλά από τώρα και στο εξής και στο "Bright Side of Mom" κάθε μήνα.

Top5
Bits & pieces

Προσπαθούσα να καταλάβω από πού έρχονται οι φωνές και

...

Το ομολογώ, είμαι ρατσίστρια.

Η ομολογία αυτή

...

Είχα φτάσει στην ώρα μου για το ραντεβού στη

...

 

- Έλα σπίτι παιδί μου. Έλα γρήγορα.

...

Μπήκε η άνοιξη, τα πουλάκια κελαηδούν, τα λουλούδια

...

Video of the day

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana