(12 ψήφοι)

“Αποτυχία”; ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! | Νάσια Μανιά

Γράφει:
“Αποτυχία”; ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! | Νάσια Μανιά

Από πολύ νωρίς στη ζωή μαθαίνουμε πως τα καλά & τα ευχάριστα συναισθήματα συνοδεύουν την επιτυχία. Για παράδειγμα, μας επιβραβεύουν όταν κάνουμε το «σωστό», μαθαίνουμε να επιθυμούμε να κερδίζουμε παίζοντας με τους φίλους μας, κτλ. Πολλές φορές η επιτυχία ενστικτωδώς μετατρέπεται σε αυτοσκοπό, αφήνοντας στην άκρη τη χαρά του παιχνιδιού, της ζωής, γενικότερα.

Δηλαδή, πώς ορίζεται η επιτυχία; Είναι αντικειμενικός ή υποκειμενικός όρος και κάτω από ποιες συνθήκες; Χμμμ, σου βάζω δύσκολα, εεε; Για ρώτα κι εμένα... έφτασα σχεδόν στα μισά της ζωής μου για να πάψω να επιθυμώ και να στοχεύω την επιτυχία και να βλέπω σαν καταστροφή την «αποτυχία».
Τελικά η επιτυχία είναι η υλοποίηση ενός στόχου, η ικανοποίηση της αποφυγής της αποτυχίας ή μήπως και τα δύο μαζί;

Aν έχεις μάθει ολόκληρη τη ζωή σου να λειτουργείς με λογική, οργάνωση & ακρίβεια θεωρώντας ότι έτσι οδηγείσαι στην επιτυχία, σε ενημερώνω απλά, πως την πάτησες, welcome to the club!

Τώρα θα κάνω αυτό το βήμα, έπειτα το άλλο, κι έτσι θα έχω το τάδε αποτέλεσμα! Σχολείο, σπουδές, σχέσεις, δουλειά... Λοιπόν, μάθε, αν δεν έχεις φάει ήδη τα μούτρα σου, πως σε πολλές περιπτώσεις, όσο κι αν οργανωθείς προκαταβολικά, υπάρχουν κι αστάθμητοι παράγοντες όπως η τύχη και το «γραφτό να γίνει κάτι» μια δεδομένη στιγμή ή όχι! Ναι, δεν περνάνε όλα απ' το χέρι σου! Ουφφφφ, ανακούφιση!

Τιιιι; Φοβάσαι όμως μην έρθεις αντιμέτωπος με την αποτυχία γιατί δεν έχεις μάθει να την διαχειρίζεσαι;

Μιας κι απ' ό,τι κατάλαβες ο φόβος της αποτυχίας μόνο σε επιτυχία δεν οδηγεί, δες τουλάχιστον τι έμαθα εγώ, μήπως κάπου, κάπως, κάποτε, σου φανεί χρήσιμο ή αναγνωρίσεις τον εαυτό σου και αναθεωρήσεις λίγο τα πράγματα.

1) Έμαθα να προχωράω και να διεκδικώ όσα θέλω, χωρίς να ενδιαφέρομαι για το αποτέλεσμα.

Να παίρνω τέτοια χαρά από την τόλμη, τη διεκδίκηση, την προσπάθεια, που να αδιαφορώ για την όποια επιτυχία. Γιατί πλέον για μένα η επιτυχία έχει αλλάξει έννοια. Δεν συσχετίζεται με το αποτέλεσμα. Πλέον συνειδητοποίησα πόσες χαρές δεν έχω ζήσει, επειδή απλά δεν δοκίμασα εξαιτίας του φόβου της αποτυχίας. Και ξέρεις κάτι, όταν προσπαθείς, όταν παίζεις, σίγουρα κάποιες φορές θα χάσεις, αλλά και κάποιες άλλες θα κερδίσεις. Για σκέψου όμως, έστω και μία φορά να καταφέρεις να νιώσεις τη χαρά της επιτυχίας στην περίπτωση που όλες οι πιθανότητες θα είναι λογικά και τυπικά εναντίον σου... Αυτό το συναίσθημα σίγουρα δεν περιγράφεται, αλλά θέλει τόλμη για να το βιώσεις! Κι εγώ έχω αποφασίσει να το κάνω, γιατί η αποτυχία πια, φαντάζει πολύ μικρή μπροστά στην ικανοποίηση της συμμετοχής στο παιχνίδι.

2) Έμαθα να αναγνωρίζω πως έχω 2 επιλογές στο πώς μπορώ να αντιμετωπίσω μια αποτυχία:

α) Να βιώσω την όποια κατάσταση σαν να ήρθε η καταστροφή και να παγώσω συναισθηματικά και σωματικά, να μην μπορώ να πάρω βήμα, να κλειστώ στον εαυτό μου, να βλέπω τους άλλους σαν θύτες και τελικά να καταλήξω να γίνω το θύμα πάνω απ' όλα του ίδιου μου του εαυτού, ή
β) να ξεπεράσω το αρχικό σοκ και να δω το εμπόδιο σαν ευκαιρία. Η αποτυχία μου δίνει επιτέλους το δικαίωμα για νέα ξεκινήματα, για τεράστια αισιοδοξία, για ελευθερία σκέψης & κινήσεων! Ναι, πλέον γνωρίζω πως είναι επιλογή μου να μην επιτρέψω σε μια αποτυχία να με κρατήσει πίσω. Αντιθέτως, επιλέγω να αφεθώ να με πάει τόσο μακριά, όσο καμιά επιτυχία δε θα είχε τη δύναμη να κάνει!

3) Έμαθα να πιστεύω πως μια αποτυχία έχει τη δύναμη να με «προσγειώσει» πάνω στο όνειρο, στους ανθρώπους, στις επιθυμίες που πάντα ήλπιζα να συναντήσω. Έχει τη δύναμη να με κάνει να πιστεύω στο τυχαίο γεγονός ή στο «γραφτό να γίνει». Ναι...αν κάτι το ονειρεύεσαι μπορείς να το δημιουργήσεις πρώτα στη σκέψη σου και μετά να το δεις να παίρνει σάρκα και οστά εκεί που δεν το περιμένεις. Ναιιιι, η αποτυχία μου αφήνει τεράστιες υποσχέσεις, μου δίνει το δικαίωμα να ελπίζω. Ποιος θα το περίμενε αυτό;

Καιρός να ακούσω την καρδιά κι όχι το μυαλό μου.

Κι αφού πλέον έχω επιβεβαιώσει ότι δεν μπορώ να έχω τον έλεγχο των πάντων, μπορώ να επιτρέψω στον εαυτό μου να αρχίσει να νιώθει και να ακολουθεί τα βαθύτερα συναισθήματά του.

Αρκετά πια με τη λογική, παραγνωριστήκαμε... φτάνει!

Κι επειδή όλα τα παραπάνω τα κέρδισα συναντώντας μια «αποτυχία» κι εκείνη είναι που μου επέτρεψε να πλησιάσω τον εαυτό μου, τις επιθυμίες μου & τους άλλους, σου εύχομαι με αγάπη,

«Καλή επιτυχία σε κάθε αποτυχία».

 

"And will you succeed?
Yes! You will, indeed!
(98 and ¾ % guaranteed!)"

Dr. Seuss

 

 

 

*Αν θέλετε να μοιραστείτε κι εσείς εικόνες από την καθημερινότητά σας επικοινωνήστε μαζί μας.

BrightNote : Τα σχόλια σας είναι σημαντικά για εμάς. Ο χώρος κάτω από την ανάρτηση προσφέρεται γι' αυτό το σκοπό. Αλλά για όσους προτιμούν να αφήσουν ένα πιο προσωπικό σχόλιο ή μια ερώτηση, μπορούν να το στείλουν εδώ.

Νάσια Μανιά

Ονειρευόταν να γίνει ηθοποιός, γιατρός, ψυχολόγος, δημοσιογράφος (ναι, καμία σχέση) πάντως σίγουρα κάτι που θα είχε επαφή με κόσμο, επικοινωνία. Τελικά σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων & marketing, δούλεψε σε πολυεθνική για αρκετά χρόνια, έκανε παράλληλα MBA, και μετά άφησε τον ιδιωτικό τομέα για να καταφέρει να έρθει πιο κοντά στον τρόπο ζωής που επιθυμεί κάνοντας κάτι δικό της. Ασχολείται με την εμπορική και στρατηγική ανάπτυξη επιχειρήσεων, και at the moment, με την προσωπική της ανάπτυξη! Δεν το' χει καταφέρει ακόμη, όμως βρίσκεται σε καλό δρόμο και περίοδο μεγάλων αλλαγών. 

Top5
Bits & pieces

Προσπαθούσα να καταλάβω από πού έρχονται οι φωνές και

...

Το ομολογώ, είμαι ρατσίστρια.

Η ομολογία αυτή

...

Είχα φτάσει στην ώρα μου για το ραντεβού στη

...

 

- Έλα σπίτι παιδί μου. Έλα γρήγορα.

...

Μπήκε η άνοιξη, τα πουλάκια κελαηδούν, τα λουλούδια

...

Video of the day

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana