(4 ψήφοι)

Έξι αποφάσεις που δεν θα μετανιώσετε

Έξι αποφάσεις που δεν θα μετανιώσετε

Της Lindsay Holmes

Στη ζωή μας πρέπει να πάρουμε πολλές αποφάσεις: πού να ζήσουμε, τι επάγγελμα να ακολουθήσουμε, τι καφέ να πιούμε. Κάποιες είναι προφανώς σοβαρότερες από άλλες, αλλά ανεξάρτητα από την ελαφρότητα κάποιων επιλογών και πάλι παίρνουμε διαρκώς αποφάσεις καθημερινά. Και όταν δεν είμαστε βέβαιοι, είναι δύσκολο να νιώσουμε την αυτοπεποίθηση ότι κάναμε τη σωστή επιλογή.

Πολλές έρευνες διαπιστώνουν ότι αν παίρνουμε συνεχώς αποφάσεις μπορεί να υποφέρουμε από τη λεγόμενη κόπωση αποφάσεων. Όσο περισσότερες αποφάσεις παίρνει κανείς μέσα στην ημέρα τόσο περισσότερο εξαντλείται ο εγκέφαλός του.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες επιλογές που απλώς αξίζουν τον κόπο. Ιδού έξι αποφάσεις που δεν θα μετανιώσετε, είτε είναι στην αρχή της ημέρας σας είτε στο τέλος της.

Η απόφαση να είμαστε ευτυχισμένοι

Ξοδεύουμε αμέτρητες ώρες στο κυνήγι της ευτυχίας, είτε κυνηγώντας τα όνειρά μας είτε κυνηγώντας την τελευταία τάση της μόδας. Τα καλά νέα όμως είναι ότι ίσως και να μην είναι τόσο περίπλοκο: Μελέτες δείχνουν ότι η ευτυχία είναι μια επιλογή την οποία μπορούμε να ελέγξουμε. Με άλλα λόγια, η χαρά μας δεν βρίσκεται πάντα στη δουλειά μας ή στα υλικά αγαθά που κατέχουμε (στην πραγματικότητα οι μελέτες δείχνουν ότι τα χρήματα δεν αγοράζουν την ευτυχία μακροπρόθεσμα).

Η απόφαση να απομακρυνθούμε απ' τις οθόνες

Στον σημερινό κόσμο, το να έχουμε το τηλέφωνό μας μαζί μας είναι σχεδόν τόσο φυσικό όσο και το να αναπνέουμε (και όταν δεν το έχουμε μαζί μας, μας πιάνει πανικός). Πιστέψτε με, όμως: δεν θα το μετανιώσετε ποτέ αν κάνετε ένα διάλειμμα από την τεχνολογία πού και πού. Όταν αποσυνδεόμαστε από τις οθόνες μας βελτιώνουμε τη ζωή μας. Επιπλέον, η υπερβολική επαφή με την τεχνολογία μπορεί να σας κάνει να νιώθετε μοναξιά, να επηρεάσει τον ύπνο σας, ακόμα και να προκαλέσει σωματικά συμπτώματα, όπως ο πονοκέφαλος.

Η απόφαση να είμαστε ευγενείς

Είναι εύκολο να αρπαχτείς με κάποιον σ' ένα γεμάτο τρένο ή να προσπεράσεις κάποιον που έχει ανάγκη, αλλά κατά πάσα πιθανότητα δεν θα το μετανιώσετε αν δείξετε λίγη συμπόνια. Δεν χρειάζεται να περάσετε ώρες εθελοντικής εργασίας αν δεν σας ταιριάζει (αν και υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν την ευεργετική επίδραση του εθελοντισμού). Ακόμα και μια μικρή ευγενική χειρονομία -όπως το να κρατήσετε την πόρτα για κάποιον- μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Έρευνες δείχνουν ότι η ευγένεια μας κάνει ευτυχισμένους και η ευτυχία μας κάνει ευγενικούς. Φαίνεται να είναι ένας πολύ θετικός (και ισχυρός) κύκλος.

Η απόφαση να φερόμαστε στον εαυτό μας όπως φερόμαστε στους φίλους μας

Παρόλο που δεν πιστεύουμε πάντα στον εαυτό μας, οι έρευνες υποδεικνύουν ότι αν το κάναμε θα ήμασταν πολύ καλύτερα. Το να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας μάς κάνει ευτυχέστερους και πιο υγιείς, οπότε ίσως να ήρθε η ώρα να αρχίσετε να αντιμετωπίζετε τον εαυτό σας όπως αντιμετωπίζετε τους αγαπημένους σας. Όπως είπε κάποτε η Έλινορ Ρούζβελτ: «Η φιλία με τον εαυτό μας είναι πολύ σημαντική, γιατί χωρίς αυτήν δεν μπορούμε να είμαστε φίλοι με κανέναν άλλον στον κόσμο».

Η απόφαση να χαμογελάσουμε σε έναν άγνωστο

Παραδεχτείτε το: Νιώθετε ένα αίσθημα ικανοποίησης όταν ανταλλάσσετε ένα ανθρώπινο χαμόγελο με κάποιον. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2012, το να χαμογελάσουμε σε έναν άγνωστο μας δίνει μια αίσθηση επαφής. Για να μην αναφέρουμε ότι απλώς και μόνο ένα χαμόγελο μπορεί να φτιάξει τη διάθεσή μας όταν είμαστε κάπως θλιμμένοι. Χαμογελάστε, δεν θα το μετανιώσετε.

Η απόφαση να πούμε «Όχι»

Ζούμε σε μια κουλτούρα συνεχούς εργασίας – κι επειδή είμαστε συνέχεια υπ' ατμόν, νιώθουμε περίεργα όταν δεν είμαστε. Ωστόσο, όταν αναλογιστείτε τη ζωή σας, θα μετανιώσετε τις στιγμές που επιτρέψατε στον εαυτό σας να κάνει ένα διάλειμμα; Μάλλον όχι. Στην πραγματικότητα, όπως έχει γράψει η Margalit Ward, λέμε «ναι» στη ζωή όταν μαθαίνουμε να λέμε «όχι» λίγο πιο συχνά: «Τι σημαίνει λοιπόν να μάθουμε να λέμε «όχι»; Σημαίνει να ζω μια ζωή πιο αυθεντική και πιο συνειδητή. Μια ζωή που τη φτιάχνω βασιζόμενη στην εκτίμηση που έχω για τον εαυτό μου, στην αποδοχή που νιώθω για τον εαυτό μου, και λέγοντας 'ναι' στην αλήθεια της καρδιάς μου».

 

Το διαβάσαμε εδώ 

 

*Αν θέλετε να μοιραστείτε κι εσείς μαζί μας εικόνες από την καθημερινότητά σας επικοινωνήστε μαζί μας ΕΔΩ

BrightStarsNote : Τα σχόλια σας είναι σημαντικά για εμάς. Ο χώρος κάτω από την ανάρτηση προσφέρεται γι' αυτό το σκοπό. Αλλά για όσους προτιμούν να αφήσουν ένα πιο προσωπικό σχόλιο ή μια ερώτηση, μπορούν να το στείλουν εδώ. 

 

[Ενημέρωση σχετικά με δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην ιστοσελίδα]

Μυρτώ Αθανασοπούλου

Η Μυρτώ Αθανασοπούλου δεν ξέρει να απαντήσει στην ερώτηση "τι δουλειά κάνεις;". Σπούδασε Θεατρολογία και Μετάφραση και για χρόνια δουλεύει ως επιμελήτρια κειμένων. Της αρέσουν τα βιβλία, τα γλυκά, το κέντρο της πόλης, τα δέντρα και η θάλασσα. Έχει μια μικρή κόρη και θέλει να την κάνει συνέχεια να γελάει.

Top5
Bits & pieces

Προσπαθούσα να καταλάβω από πού έρχονται οι φωνές και

...

Το ομολογώ, είμαι ρατσίστρια.

Η ομολογία αυτή

...

Είχα φτάσει στην ώρα μου για το ραντεβού στη

...

 

- Έλα σπίτι παιδί μου. Έλα γρήγορα.

...

Μπήκε η άνοιξη, τα πουλάκια κελαηδούν, τα λουλούδια

...

Video of the day

  • Becky G, Natti Natasha - Sin Pijama

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana